Dölj med concealer

onsdag, 15 juli, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Har man precis börjat intressera sig för sminkhyllorna kan concealer kännas som något man kan hoppa över. Men i själva verket är det tvärtom. En hy som är jämn och fin i sig själv behöver bara en concealer (och fukt förstås), och ingen foundation överhuvudtaget. Det kan även gälla en del vuxna kvinnor. Med en concealer i exakt rätt ton kan man skapa underverk.

a2f64970b93e91743d32b6521091a65d

 

Som själva namnet antyder ska ju concealern användas för att kamouflera. Inte understryka. Välj en som är ett par nyanser ljusare än din egen hudton. Testa på venerna på insidan av handleden, då ser du hur pass kamouflerande den är.

Färgen kollar du genom att dutta lite strax under örat, precis vid halsen. Där är huden lite ljusare än vad ansiktet är, och det är precis vad vi vill att concealern också skall vara. Ljusare alltså, fast bara lite. Den ska ju tona ner mörkare partier.

Utöver färg gäller det också att välja rätt tjockhet och kladdighet. Är man ute efter att trolla bort mörka ringar under ögonen så är krämformen den mest lämpliga, i tub eller penna med pensel. Har man väldigt torr hy ska man absolut välja rinnande lätta concealers. Är det ärr efter finnar, akne och blemmor som skall kamoufleras så är lite kraftigare doningar i stick eller burk den bästa varianten.

När du går igång med concealern så kom för guds skull ihåg att vi faktiskt är gjorda av kött och blod och kommer med lite prickar, fräknar och skiftningar i huden. Att försöka dölja varenda liten prick är en dum idé, gå varsamt fram alltså. Särskilt om du har fräknar som är otroligt sexigt. Concealern under ögon duttas dit med små lätta rörelser. Den får inte smetas eller gnidas in. Andra bra ställen att dutta lite concealer på, (och då särskilt varianten som reflekterar ljus), är näsvingarna, mungiporna och ibland även mitt under och över läpparna. Och dosera lagom. Ljusa pandaringar runt ögonen är bara gulligt på pandor. Är det en finne som skall gömmas så är det lättast att arbeta med en pensel.

Men, vilken ordning är det egentligen som gäller, ska concealern på före eller efter den färgade underlagskrämen? Ja, det beror på. Arbetar du med en kraftig concealer som verkligen skall kamouflera, och inte bara lätta upp så kan det vara klokt att applicera den före lagret med foundation. Som concealers med färg, som hör till avdelningen överkurs. Gröna concealers tar bort rödhet, och används med fördel på ytliga blodkärl och rodnader. Gula concealers tar bort blått, och passar därför perfekt till ringarna under ögonen. Men, de där allmänt hudfärgade varianterna läggs med fördel ovanpå din foundation, likaså alla concealers som är lätta till sin konsistens. Ett par duttar på rätt ställe med concealern någon gång under dagen kan sedan räcka för att ansiktet ska se piggt ut igen. Ett riktigt trollspö och en evig favorit på alla topp-listor och flitigt ”kopierad” är klassikern Touche Eclat från YSL som uppfanns av fransyskan Terry de Gunzburg som 1998 startade det egna lyxmärket ”By Terry”. YSL:s magiska concealer reflekterar ljuset samt är lättflytande och därmed perfekt för även lite mer mogen hud. FACE Stockholms magiska spö heter Magic Wand, är ett par snäpp billigare, och minst lika bra, kanske bättre, då det ger lite mer täckning.

Kommentera

Lästips

Skjortor

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 augusti, 2012

Ditt bästa badplagg

av Karina Ericsson Wärn fredag, 19 juni, 2015

Stiltips för män

av Karina Ericsson Wärn söndag, 25 november, 2012

Elie Saab

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 januari, 2013

Antonio, Yves & Karl.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 december, 2013

Dold pärla i Stockholm

av Karina Ericsson Wärn lördag, 13 juni, 2015

Cocktailparty

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 december, 2012

Polon och Pucci

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 januari, 2013

En varuhusdoldis

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 augusti, 2012

Manlig skönhetsvård

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 november, 2013
Bläddra i arkivet