Om smycken

söndag, 30 december, 2012 av Camilla Thulin
Smycken är intressanta, för de kan betyda så mycket. Ofta är de ren trend och mode. De kan också vara ett tecken på en relation, tillhörighet, minne och klass. Det är ju underbart med riktiga juveler i ädla metaller och rena stenar. Tyvärr är det få förunnat med den fantastiskt lyxen.

Skyltfönstret hos smyckesdesignern Marie-Hélène de Taillac i Paris, 8 rue Tournon (6e arr).

 

Jag får ju ofta frågan vilka smycken som är lämpliga. Svårt att besvara. Jag är vän av minimalism på den frågan. Gärna pärlor i öronen, eller några stora härliga örhängen till fest. Ju enklare kläder desto större smycken kan man bära. Har du mycket detaljer på dina kläder, typ volanger, stenar och annat skönt pyssel, undvik då halsband, men gärna ett enkelt örhänge. Givetvis är det en smakfråga. Har du utvecklat en speciell smyckesstil, så fortsätt med den.

Tänk till kring varför du bär smycken. Vissa smycken är viktiga, låt dem vara, för de betyder något och har en historia. När det kommer till rent pynt och mode var försiktig.

Har du otur så kan en massa halsband och armringar ta fokus på fel sätt och du försvinner.

En stor brosch kan liva upp ett väldigt enkelt plagg, spara inte på krutet. Mycket strass på en brosch till vardags kan pigga upp det tråkigaste mötet. Du behöver inte ha några smycken, fast ett par pärlor i öronen gör huden och ögonen klara. Många tror att det är tantigt, men så är det inte, det är tidlöst.

Är du väldigt enkelt och enhetligt klädd i en färg så kan stora smycken vara fantastiska, gärna av den folkloristiska typen.

Föredrar du mönstrat, så håll igen på långa halsband, för de försvinner. Kanske ett i halsen och gärna ett par hängande örhängen i passande färger.

Vackra sidenblommor på vänster sida av plagget är aldrig fel. Det kan förvandla vardags plagg till en raffig afterwork. Den strikta kostymen blir plötsligt feminin.

Till fest är det tillåtet att spraka lite. Glöm inte att värden gillar när gästerna ansträngt sig. Sluta vara feg, var istället en förebild. På med ett par stora örhängen och ett maffigt halsband, vilka kan pigga upp den enklaste klänningen.

Ett stort misstag som begås av exempelvis kvinnliga stadsråd vid Nobelfesten är att de har en halvdann aftontoilette, sedan ett modernt silversmycke med matchande örhängen. Smycken som är fina till vardags, men ej till stor gala. Här behövs det gasas på, på med stora pärlor, strass eller något annat härligt. Varför denna ängslighet? Min undran är om de är de lika oroliga i sina yrken? Utsidan speglar ju ofta insidan.

Klockor är en accessoar idag, vilket är kul. Marknaden har mycket bra klockor både billiga och dyra. Jag föredrar hellre roliga modeklockor än konstiga smycken.

Som kvinna kan man välja att ha ett damur eller herrur. Är man den nätta sorten så är det väldigt elegant med ett litet ur, men vi något större madamer ter oss bättre ut i herrur tycker jag. Det lilla nätta damuret försvinner och ser mer ut som en leksaks klocka.

Vill du vara på den säkra sidan, så investera i ett märkesur och de finns i alla prisklasser. Klockan går att laga, batteriet är utbytbart och du har en garanti. Om du väljer att ha ett armbandsur, glöm inte att ta av det vid festligare tillfällen. Egentligen är klockor på fest oartigt, men eftersom klockan är en accessoar och ibland statusmarkör, så bär vi den även till en frackmiddag…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Den inre resan

av Camilla Thulin söndag, 11 augusti, 2013

Tjuvar i modevärlden

av Camilla Thulin torsdag, 1 augusti, 2013

Läsarfråga om klänning

av Camilla Thulin onsdag, 21 januari, 2015

Stiltips för män

av Camilla Thulin söndag, 25 november, 2012

Vintage i Paris

av Camilla Thulin lördag, 25 augusti, 2012

Charvet

av Camilla Thulin onsdag, 17 april, 2013

Kusin Thomas Recept

av Camilla Thulin söndag, 11 maj, 2014

Åldersnojja

av Camilla Thulin söndag, 17 februari, 2013

Sommarens bästa rosé

av Camilla Thulin söndag, 7 juli, 2013

Fina händer

av Camilla Thulin söndag, 22 september, 2013
Bläddra i arkivet