Designern Ida Sjöstedt bestulen

torsdag, 6 mars, 2014 av Karina Ericsson Wärn
Det kom ett brev till Oss Granntanter Emellan. Tyvärr gjorde innehållet oss inte förvånade. Men naturligtvis arga. Ja, läs själva brevet från designern Ida Sjöstedt, som vi publicerar med hennes medgivande.

meena dress

Jag precis blivit utsatt för ett brott som mig veterligen är ganska så unikt i den svenska modebranschen och som jag därför hoppas att ni kan sprida vidare så att vi kan få ett stopp på försäljning av olagliga piratkopior. I den här branschen är det ingen nyhet att andra ”inspireras” av ens design så fort man lyckas skapa något poulärt, men rena piratkopior är något som vi förknippar främst med franska märkesväskor och amerikanska jeans som kan hittas mer eller mindre billigt på marknader runt om i världen.

I drygt tio år har jag drivit mitt varumärke under eget namn. Företaget är fortfarande relativt litet men också omåttligt poulärt och jag är stolt över att kunna säga att vi under de senaste åren skapat flera klänningar som många tjejer drömmer om att bära till sin student och/ eller stundande bröllop. En av våra hetaste hit-klänningar är Meena dress –en transparent spetsklänning som gjorts i ett par olika utföranden och som fick en riktig it-stämpel då den bars av Marie Serneholt på Grammisgalan för två år sedan. Sedan dess har klänningen varit en återkommande ”klassiker” i våra vårkollektioner, och den blev en oväntad kommersiell hit då samtliga butiker ansåg den vara för ”svår” för den svenska marknaden då vi släppte den första gången.

Tidigare i veckan fick jag mail från flera ledsna unga tjejer som köpt vad de trodde var Ida Sjöstedt Meena dress på Blocket och Tradera. De var besvikna över den fula kvalitén och passformen och skrev till mig för att fråga och/ eller informera mig om att det blivit lurade att köpa en förfalskning. Det har nu visat sig att säljaren producerat upp dessa kopior –med förfalskad Ida Sjöstedt-etikett i nacken, tvättråd osv- och sålt dem via en bloggshop som hen även länkat till i kommentarer på diverse större bloggares sidor.

Vår klänning kostar ca 2.000 kr i butik och den här kopian (i en väldigt lik men mindre exklusiv, billigare spets och med dålig passform) har sålts för 1000 kr /st . Många kunder som vi kommit i kontakt med (efter att ha skrivit om detta på vår hemsida och instagram) har nu förstått att de blivit lurade av en bedragare –och många har sålt klänningen vidare på nätet i god tro då de trott att vi står för den här dåliga produkten och den inte levt upp till deras förväntningar.

Ärendet är nu hos polisen som utreder saken då flera tjejer har anmält säljaren för bedrägeri och jag och mitt företag har gjort en anmälan om förfalskning, varumärkesintrång och stöld av identitet. Det är en kriminell handling att producera upp kopior under någon annans namn och sälja till kunder under förespegling att det är äkta vara och jag och mitt företag ser otroligt allvarligt på händelsen. Vi vet ännu inte hur många kopior som producerats men hoppas att det här ska få ett stopp så snart som möjligt. Det är extemt irriterande, obehagligt och upprörande –men även lite smickrande måste jag erkänna, då det ju faktiskt är ett bevis på att vi skapat något som är så pass åtråvärt att någon uppenbarligen varit beredd att göra något olagligt för att sko sig på mina idéer.

Ida Sjöstedt

Bilden visar naturligtvis originalet

Kommentera

Lästips

Fish Club

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 19 november, 2014

Karlar med stil (2)

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 15 oktober, 2014

Kläder på jobbet

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 15 juni, 2017

Kyla och långt hår

av Karina Ericsson Wärn söndag, 12 januari, 2014

Läsarbrev om ny stil

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 oktober, 2015

Åldersnojja

av Karina Ericsson Wärn söndag, 17 februari, 2013

När bistron kom till Paris

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 oktober, 2013

Acceptera din kropp

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 juni, 2015

Kostymskolan, sista delen.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 september, 2013

Torr hy?

av Karina Ericsson Wärn fredag, 1 december, 2017
Bläddra i arkivet