Hur är man ledig?

lördag, 23 mars, 2019 av Karina Ericsson Wärn

Kommer in från morgonens hundpromenad. Sätter mig till bords vid den av maken iordningfixade och framdukade frukosten. P1 står på. Slår upp datorn och börjar svara på mejl samt skapa ett utkast till en årsplan för styrelsearbetet. Och så kommer jag på: det är ju helg. Igen. Borde man inte vara lite ledig då? Stänger ner dokumenten och börjar läsa SvD i pdf-format. Känns som en bra ledighetsgrej, att hinna läsa dagsnyheterna ordentligt. En rubrik får tankarna att vandra iväg till ekonomin och utan att jag vet hur det hänt sitter jag nästa sekund och tittar på ett Excel-ark som har med mitt eget budgetarbetet att göra. Och i nästa stund har jag öppnat det digitala Trelloverktyget och smattrat ner en massa att-göra-nu punkter och avslutas-senast-sista-mars-kom-ihåg. Ett radioinslag om Mamma Mu väcker mig ur mitt arbetsläge. Tittar upp. Just det, ledig. Det är helg. Maken har utan att jag märkt det lämnat köket. Att vara ledig är helt enkelt inget som faller sig naturligt för mig. Och dettta är inte något koketterande, utan jag inser så smått att om man skall hålla länge – vilket jag gärna vill göra – då gäller det att lära sig att vara ledig. Ibland. Men hur gör man?

Här följer ett litet axplock från veckan som passerat.

Ovan & nedan: Besökt Konstnärernas Kollektivverkstad tillsammans med Beckmans.

Nedan: Sture Carlsson VD Kulturhuset Stadsteatern och Maria Patomella ansvarig för Konsten med stort K på Kulturhuset Stadsetatern ifärd med att inviga utställningen Kvarterets kvinnor.

Kim på väg hem från arbetet på Beckmans.

Vi har med värma och sorg tänkt extra på Benny Fredriksson som den 17 mars 2018 valde att säga adjö för evigt.

Ovan: En lugn hemmakväll! Nedan: Har undervisat också, tillsammans med Beverly och Ann-Sofie Back.

Nedan: Och så varit på vernissage hos ArkDes och sett utställning om Framtiden.

Och återigen en begravning. Kära Kati.


Kommentera

På vårkanten

fredag, 8 mars, 2019 av Karina Ericsson Wärn

Den ena dagen är aldrig den andra lik. Enda som är gemensamt för dagarna som avlöser varandra är att de alltid är fyllda med saker-att-göra. Skriver underlag, besvarar propåer, bokar in och bokar av möten, blir intervjuad, petar och puttar på internationaliseringen, säger nej och säger ja. Pekar på avgränsningar, uppmuntrar hit och bromsar dit. Sonderar nya miljöer. Äter goda middagar med maken, och håller mig till en stadig frukost. Emellanåt försöker jag vila arbetshjärnan med att syssla med något helt annat, för min del blir det då läsning, och metrar i Eriksdalsbadets 50-meters bassäng. Sorgen har också fått ta sin plats på senare tid, älskade farbror Hans finns nu bara i vårt minne.

Kommentera

Vilken vecka!

söndag, 17 februari, 2019 av Karina Ericsson Wärn

Timmarna bara virvlar förbi. Veckan som passerade startade med Öppet Hus på Beckmans. Kul att se alla som vällde in, och som med stort intresse tog del av studenternas arbeten och de olika presentationerna av våra program. Nu hoppas vi att många av dem som hälsade på söker till Beckmans. Kvällen avslutades med bröllopsmiddag som maken fixat: godaste hummern och lite bubbel. 27 år som gifta!

Som vanligt hakade sedan det ena mötet i det andra. Onsdagen blev riktigt tjock. Deltog bland annat i ett Warholseminarium på Moderna Museet för studenter från Handels. Spännande! Jag gav bort ett konstverk…eller ja, en replika då. Aftonen avslutades på dansens Hus, där Proventus bjöd in till en föreställning med Bathseva med anledning av företagets 50-års dag. Hipp hurra!

På lördagen blev det dags för dresscode långklänning och taxi till Stadshuset. Handelshögskolan delade ut doktorshattar och installerade professorer. I sitt tacktal passade Magdalena Andersson på att rekrytera genom att hänvisa till regeringen.se/ledigajobb

Söndagen blir betydligt lugnare. Jag och tvättmaskinen. Och så bara 2 texter att skriva. Skönt. Till middag blir det pasta med valnötspesto. Kanske behöver klädkammaren ses över lite också, nu tittar ju våren fram och det är dags för att låta lite saker byta plats på hyllor och i fack.

Kommentera

Stolthet och sorg

söndag, 10 februari, 2019 av Karina Ericsson Wärn

Den första februari gick en kär nära släkting bort. Fått förtroende att hålla ett minnestal vid begravningen. Formulerar mig sakta, tar mig fram i minnenas allé. Famlar, formulerar om. Sorgstråk läggs till sorgstråk, med åldern bär man snart på en hel orkester. Kommer det till slut att dåna i öronen?

Veckan har också fyllts av stolthet. Beckmans studenterna har rivit ner applåder på modeveckan, intervjuats i allt från Bon till Vogue. Flottare kan det inte bli. Och på möbeldesignmässan förärades Beckmansstudenter FORMs pris Årets nykomling. Och studenterna vid Visuell Kommunikation har gjort den ena makalösa kommunikationen efter den andra, till modeveckan och möbelmässan, i form av trycksaker, filmer, kampanjer. Allt idel rosat. Avs: sprickfärdig rektor.

Kommentera

Köpenhamn

söndag, 3 februari, 2019 av Karina Ericsson Wärn

I veckan som passerade besökte jag Köpenhamn ett par dygn. På agendan stod jobb förstås. Beckmans deltog med alumn Amanda Borgfors Mészàros i Designers’ Nest, en tävling för ”up-and-coming” studenter från modeutbildningar i Norden. Att deltaga i tävlingar och visa upp sig offentligt samt som student få arbeta i så kallat skarpt läge, dvs med projekt i verkligheten – är viktigt. Därför uppmuntrar vi bland annat Beckmans alumner och studenter till att anmäla sig till tävlingar som gör att fler ögon riktas på deras arbeten och som ger upphov till bra kontaktnät. Att insistera på att vara ensam leder ingen vart. I Köpenhamn hann jag också med ett besök på Designmuseet.

Från Köpenhamn tog jag mig direkt till Hallwylska Museet i Stockholm och väninnan Charlotte Birnbaums vernissage. Utställningen heter ”Plateaux – Bordets primadonnor” och är värd en omväg som man brukar säga.

I övrigt har dagarna kantats av rapporter, fördjupningar, offerter, möten och framtagande av olika underlag…ja, allt som hör en rektors vardag till.

Har också skrivit en pigg text om döden. Får se vad som händer med den.

Kommentera

11 1 2 3 572