Läsarfråga om stickat

onsdag, 7 januari, 2015 av Oss Granntanter Emellan

knitting-crochet-patterns-columbia-minerva

Från: Anna. Ämne: Sy in stickat: Meddelande: Tack för en fantastiskt kul sida! Jag lär mig massor varje dag och får också glamour och rejäla råd. Nu skulle jag behöva be om ett till.

Jag undrar om det går att sy in stickade plagg. Jag använder gärna koftor och tröjor i ull och kashmir, men tycker ofta att formen på plaggen är ganska fyrkantig och att de hänger som en stor tråkig säck under bysten. Tror inte att det har med fel storlek att göra utan helt enkelt på att de är designade med rak passform och jag är timglasformad. Sitter plaggen bra över armar, axlar och byst så är de nästan alltid för stora i midjan. Går det att ta med dem till en ändringsskräddare för att få dem lite insydda i midjan? Jag vet just stickade plagg är lite speciella vad gäller att sy och klippa i dem så därför frågar jag er om råd.

Med vänliga hälsningar/Anna

Granntanterna svarar: Hej Anna! Vad trevligt att du uppskattar våra glada tillrop. Sy in stickat går alldeles utmärkt. Jag brukar nåla in och prova av så att det sitter som jag vill – säkerhetsnålar är enklast att använda. Sedan är det bara att stoppa in tröjan i symaskinen på zigzag, men öva gärna först på ett avlagt plagg, så att trådspänning blir bra. Är det zigzag, så blir sömmen lite flexibel. Blir det mycket sömsmån, är det bara att klippa bort och sedan zigzagga ihop sömen, sedan pressa lite lätt med ett ångstrykjärn med mycket ånga.

Tvätttips till cashmire/Ull är 30 grader hand/ulltvätt i maskin, sedan in med plagget på högsta värmen i torktumlaren i 1 minut. Fibrerna lyfter och blir luftiga och fina.

Har du ingen maskin, köp genast en begagnad och börja sy, det är roligt och man slipper kasta en massa saker, man ska återvinna precis som du tänker och sy om. Lycka till, hör gärna av dig igen om du stöter på patrull. Bästa/Camilla

 

 

 

Kommentera

Lästips

Mjuk och len kropp

av Oss Granntanter Emellan söndag, 24 november, 2013

Tumla runt

av Oss Granntanter Emellan söndag, 11 mars, 2018

Haute couture, del 1.

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 6 mars, 2013

Linssoppa

av Oss Granntanter Emellan lördag, 6 februari, 2016

Svårtuggad kokkonst

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 17 juli, 2013

Kostymskolan, del två.

av Oss Granntanter Emellan söndag, 1 september, 2013

Hermès – från stilbildare till stilikon

av Oss Granntanter Emellan lördag, 1 december, 2018

Uppdaterad sminkrutin

av Oss Granntanter Emellan söndag, 15 maj, 2016

Göteborg utsålt

av Oss Granntanter Emellan fredag, 8 november, 2013

Cassoulet

av Oss Granntanter Emellan söndag, 1 juni, 2014
Bläddra i arkivet