Smink efter ålder

söndag, 29 december, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Med åren samlar man inte bara på sig en massa prylar utan också erfarenheter som syns på utsidan i form av linjer och lite häng här och där. Men det lustiga är, att ju fler födelsedagar som passerat revy, desto magrare tenderar utbudet i sminknecessären att bli. När det borde vara tvärtom! Medan det unga ansiktet kommer hur långt som helst med sin naturliga fräschör, och bara ser desperat ut i för kraftig mejk, så ser det äldre tråkigare än tråkigast ut i naturellt tillstånd, men superglamouröst ut med makeup. Så – tänk tvärtom. Börja smink karriären sparsamt, och ta ut svängarna rejält på ålderns höst.

il_570xN.395548230_8h42

 

20+ Ta det lugnt! Grunda varsamt och sparsamt. Du har ännu inte fått några linjer eller pigmentförändringar som behöver gömmas. Framhäv din egna hy, dina fasta linjer och konturer. Det är ju de alla äldre försöker återskapa. Behöver du foundation, så använd dig av en tunn transparant variant. Är kinderna fortfarande lite barnsligt runda så nöj dig med att poängtera kindkudden med lite rouge. Håll inte på med en massa bruna skuggor under kinden för att skapa struktur. Det ser bara onaturligt ut. Lek och experimentera gärna med färger, stilar och trender – ett slätt ansikte och otrötta ögon är den perfekta basen för vad som helst. Glöm inte att vårdade ögonbryn är supersnyggt. På små smala streck är det dock vulgovarning. Så gå varsamt fram med pincetten, eller låt bli. Och din fylliga mun, ja den klär allra bäst i generöst med läppglans, ofärgat eller med pyttelite färg.

30+ Förhoppningsvis är eventuella tonårsproblem nu ett minne blott. Huden har fortfarande (ja, tyvärr – andra tider väntar) en naturlig fräschör och därför kommer du undan med en väldigt tunn makeup. Kanske behöver du arbeta lite mer med din concealer, som under ögonen och vid näsvingarna. Använder du läppglans så låt det ha en färg och varför inte prova läppstift! Kraftig färg på läpparna är det mest radikala sättet att få en sminkning gå från ordinär till dramatisk på. Då dina läppar fortfarande är fylliga så är det bara att smacka på med färg efter humör och tillfälle. Ju mer täckande, desto mer sofistikerat. Rouget får du inte glömma. Starka kontraster, kraftig kvällsmakeup – du passar i allt. Använd dock inte hela artilleriet jämt, utan lär dig att framhäva och understryka olika godbitar.

40+ Hm, det är något som inte stämmer. Framför badrumsspegeln kan det nu vara svårt att få till det. Det som förut var så enkelt, blir nu bara kladdigt och fel. Det beror på att huden nu blivit torrare och mindre elastisk. Ögonen har fått lite häng. Midjemåttet kanske har ökat, men istället har munnen krympt. Det är nu det är lätt att överge allt vad färg heter för att istället nöja sig med kräm som gör att ansiktet åtminstone inte stramar. Men gör inte det! Skaffa istället en ny sminkgarderob anpassad för den vuxna huden. Arbeta med foundation och concealer för att jämna ut hudtonen. Bli expert på att trolla bort skuggor och ojämnheter. Bli med lyxigt löspuder. Framhäv ögonen med en mjuk och mer naturell färgskala. Undvik hårda linjer och alltför bjärta färger. Gå tillbaks till läppar med mycket glans, gärna med en läppnära färg i. 40-åringen vinner på att sminka sig så naturligt som möjligt och skapa volym och öppna upp. Det är nämligen rena rama föryngringstricket. Partybruden satsar på med fördel på att framhäva ögon eller mun. Och när det gäller ögonen så hoppa över mascara på de undre fransarna, då ser ögat större och öppnare ut – om det så är vardag eller fest. Blink blink.

bp087-coty-hot-lips-1960s

50+ Jaha, nu har huden och ögonen förlorat ännu mer i naturlig lyster och färg. Det är som om konturerna suddats ut. Därför gäller det att göra dem tydliga igen, och det gör man genom att använda mer produkter än vad 40-åringen gör. Dags att börja leka med färg igen alltså! Då rynkorna nu är ett faktum, så är arbetet med grunden A och O. Skaffa dig en skräddarsydd garderob av foundation, concealer och löspuder, samt någon reflekterande produkt att använda som highlighter – gärna dagligdags, för ett ursnyggt ansikte. En perfekt lagd bas ger ett slätare ansikte, och därmed ungdomligare. Avstå inte från att sminka de hängande ögonlocken, utan fixera ögonskuggan med en så kallad eyefix, som du applicerar först. Arbeta sedan med färg efter konsten att ”förstora”. Ge dig själv en fylligare mun genom att göra läppennan i en mjuk läppnära färg till din bästa vän. Släng torra long-lasting lipstick som förminskar munnen och satsa på krämvarianter som ger ett fylligare intryck. För festligare tillfällen skruvar du upp tonen, och går från milda färger till lite mer intensiva toner. Mer färg på både ögon, mun och kind i kvällsbelysning gör att rynkorna suddas ut en smula och ansiktet ser därmed yngre ut. Känns hela slutresultatet för matt, avsluta med en fuktspray som ger skirhet och lyster.

60+ Nu blir det riktigt kul. Och lätt. Ålderstecknen, vi behöver inte räkna upp dem, har nu blivit ännu fler. Det gör i sin tur att skillnaden mellan ett ansikte med eller utan makeup blir så otroligt tydlig. Därmed blir sminkningen rena rama förvandlingsnumret, och ett enormt tillfredställande och roligt projekt. Lätt blir det också därför att branschen idag har massor av produkter att erbjuda för kvinnor på 60+. Fukt är som alltid jätteviktigt. Bulla upp med nattkräm bredvid sängen samt en och annan fuktkur. Satsa på foundation anpassad för torrare hy som också lyfter litegrann och innehåller ljusreflekterande pigment. Grunda med serum som ger extra fukt och spänst. Skapa fyllighet genom att arbeta med läppenna och läppfärger med glans. Föredrar du mattare läppstift som inte smiter ut i rynkorna, så lägg glans ovanpå. Våga gå på fest i en riktigt sotig ögon makeup. det ser både kaxigt och sexigt ut. Ett rouge är A och O och glöm inte att hålla efter brynen. för kraftiga bryn tynger ner.

 

Kommentera

Lästips

Lika låg lön?

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 januari, 2013

Mamma Punk

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 27 oktober, 2015

Jan Hietala om Dardel och dandyn

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 januari, 2016

Agent Provocateur

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 augusti, 2015

Ålderskris

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 november, 2013

När bistron kom till Paris

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 oktober, 2013

Om att flyga med stil

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 november, 2012

Värmespolar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 augusti, 2015

Tumla runt

av Karina Ericsson Wärn söndag, 11 mars, 2018

Skapa en doftgarderob

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012
Bläddra i arkivet