På resa med Palmgrens

onsdag, 14 januari, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Att resa med stil är inte så svårt, ändå är det förskräckande få som gör det fullt ut. Idag är utbudet av både bekväma, snygga och högfunktionella reskläder stort. Men när det kommer till väskor nöjer sig dock förskräckande många med att stoppa allt i en nylonryggsäck som gjord för en tur i skogen. Varför inte satsa på en kvalitetsväska med anor istället? En väska som åldras vackert och som till och med kan ärvas.

PALMGRENS_3211_butiken-1

Palmgrens med säte i Stockholm är den svenska motsvarigheten till Frankrikes lyxiga Louis Vuitton och har precis allt (och lite till) som businessresenären behöver. Utöver snygga kabinväskor på hjul, mjuka övernattningsväskor, necessärer, laptopfodral, reseplånböcker, passfodral och massor av andra begärliga lädervaror i väldoftande kalvskinn i olika kulörer har man också en historik att förföras av.

Johannes Palmgren föddes 1875 och växte upp under fattiga förhållanden på ett dragontorp i Kristianstads län. Som föräldralös tonåring utbildade han sig till sadelmakare och sökte sig småningom till Stockholm. En solig aprildag 1896 promenerade han runt i huvudstaden i jakt på jobb. På Sibyllegatan fick han syn på en skylt till ett sadelmakeri och klev helt sonika in och erbjöd sina tjänster. Johannes Palmgren visade sig komma i precis rätt ögonblick. Sadelmakaren på Sibyllegatan var självlärd och på golvet låg en hög regementspersedlar som kasserats av beställaren. De var helt enkelt för dåligt gjorda. Amatörsadelmakaren var så trött på sin haltande verksamhet och alla returer, att han sålde rubb och stubb till den unga Palmgren för en spottstyver. Johannes Palmgrens blev nu sin egen mästare och gjorde succé som sadelmakare.

Bara i kvarteret fanns det gott om kunder. Runt hörnet låg de Kungliga Hovstallarna (och gör så än idag), och bilen hade ännu inte börjat rulla. Efterfrågan på sadlar, träns och körselar var stor, och ryktet om Palmgrens välgjorda läderprodukter spred sig. Snart utökades också sortimentet med handväskor, resväskor, skrivbordstillbehör och smyckeskrin.

Sadelmakarna hos Palmgrens gjorde nu inte bara väskor och tillbehör till häst och vagn, utan även hela inredningar, som biograffoajéer och innanmätet till flygplan. Till kunderna hörde bland annat statspolisen vars koppel i läder tillverkades av Palmgrens, men man hade också betydligt mer flärdfulla klienter, under 1930-talet exempelvis Kejsaren av Etiopien och Hennes Kungliga Höghet Sibylla.

Den närmast ikoniska rottingväskanför henne lanserades 1950 och gjorde genast succé. Under kommande decennier poppar den då och då upp som ”det allra senaste”. Bland annat var den en het accessoar i slutet av 1970-talet, och då fick den gärna vara ”vintage” och ärvd. Vid 2013 blev den återigen ett ”måste” för den moderiktiga.

palmgrens-366x500

 

Palmgrens butik ligger än idag på Sibyllegatan, i en stilfull lokal vars vackra inredning från 1950-talet är bevarad. En modehistorisk adress med andra ord. ”Resan börjar hos Palmgrens”, skrev man fyndigt i en annons på 1940-talet som presenterade resenärer med stil på väg ut i vida världen, den devisen gäller än, för såväl herrar som damer.

 

Palmgrens

Sibyllegatan 7

114 51 Stockholm

www.palmgrens.se

 

Palmgrens historia

1896. Palmgrens grundas av Johannes Palmgren.

1903. Palmgrens blir Kunglig Hov Sadelmakare.

1950. Den berömda rottingväskan skapas.

2004. Catharine Herré, med ett förflutet som inköpare på NK, tar över Palmgrens

2009. Arkitekten Thomas Sandell designar väskor för Palmgrens.

 

 

 

Kommentera

Lästips

Bloomsbury

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 oktober, 2013

Vintage i Paris

av Karina Ericsson Wärn lördag, 25 augusti, 2012

Bönsallad

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 juni, 2014

Kläder på jobbet

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 15 juni, 2017

Klänningen, del 2.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 april, 2013

Charlotte Birnbaum

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 juni, 2013

Barock bordsteater

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 19 juni, 2013

Jan Hietalas goda gurka

av Karina Ericsson Wärn lördag, 31 augusti, 2013

Peeling och botox

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 mars, 2014

Flyga med hund

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 januari, 2016
Bläddra i arkivet