Det kom ett läsarbrev

söndag, 23 mars, 2014 av Oss Granntanter Emellan

Det kom ett fantastiskt läsarbrev till Oss Granntanter Emellan, som vi här publicerar med brevskrivarens tillåtelse (naturligtvis).

Lee-Kennedy-Canfield-Radziwill-Ross-in-background-Jackie-Kennedy-in-front

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från: Marimba Ämne: Tack Meddelande: Hej Camilla! Jag är en kvinna på 38 år, som är tvåbarnsmamma och barnskötare, gift sedan 10 år tillbaks. Jag älskar din bok ”Stil med Thulin”. Jag är 159 cm lång, väger 50-53 kilo, knappt en A-kupa, men med mycket rygg och axlar. Stor vältränad rumpa. Det många har sagt är mest att jag ”är så liten och smal” och inte borde ha problem att hitta kläder, men det har jag! Men TACK vare DIG och din bok, så tog jag beslutet att låta en professionell sömmerska sy upp en vardagsklänning bara för mig med den längd passform och snitt som jag vill ha! Nu har vi valt tyget, nästa vecka är första provningen, och vilken känsla det var att faktiskt på höra att: inte konstigt att du har haft svårt att hitta kläder! Och: den här rumpan är en riktig kvinnorumpa, jättefin! Det kommer att gå på 350kr/timmen, men då ingår mönsterkonstruktion också. Jag har sparat och lagt undan, och nästa år skall vi sy upp en i bomullsjersey också, efter samma mönster så då blir det billigare. Tack för din inspiration, och en stor kram från mig. Marimba

Granntanterna svarar: Tusen Tack för ditt fantastiska mail. Och så glada Karina och jag blir att du läser Oss Granntanter Emellan. Så glad jag blir, härligt att jag kan inspirera en medsyster. Du är ju liten och nätt med former, då är det svårt i vårt lilla land, där alla helst ska se likadana ut. Och som vuxen kvinna ska man gärna efterlikna en ung flicka eller en man, den vuxna kvinnan är fortfarande tabubelagd i vårt land….

Om din sömmerska är till belåtenhet, så kommer hon att kunna sy klänningar som ett svisch till dig, så att sytimmarna blir mindre. En bra sömmerska kan ju också göra ändringar, om du hittar ett plagg som har kanske rätta längden osv, men är lite stort kan hon/han fixa det enkelt. I dagarna har min nya bok ”Gör om mig – finn din stil” precis kommit ut. Det är 9 olika kvinnor jag ”gör om”. Gå och tjuvkika lite i den i bokhandel på ”byn”. Hör gärna av dig igen, så vi får veta hur det gick med din klänning. Bästa / Camilla

Marimba svarar: Camilla! Jag skall absolut höra av mig och berätta hur det gick med klänningen! Jag såg just idag Gör om mig boken när jag gick ut från vår bokhandel i Norrtälje där jag bor, och skall köpa den nästa månad, som är min sista arbetsmånad då jag skall vara hemma ett tag eftersom familjelivet inte går ihop med en pendlande make och två döttrar med olika behov samt hushåll, så då blir det till att leva på mycket mindre men förhoppningsvis få mer tid till varandra. Så nu gäller det att klädinköpen blir väldigt genomtänkta och nödvändiga, och det var då jag faktiskt förstod hur MYCKET jag har lärt mig av dig:

1. Jag har för att förbereda inför den tuffare ekonomiska tiden byggt upp en liten basgarderob i Svart, Vitt, Blått, och Gråmelange (som inte är min bästa färg men som jag älskar) t.ex vita T-shirtar, en blå och vitrandig, och en svart och vitrandig t-shirt med lång ärm. Dessa matchas med en svart kjol i egyptisk bomull, och en blå före detta maxikjol från HM som jag gick och fick upplagd till en mer praktisk vadlängd. Allt detta är inköpt till ett lågt pris

2. Precis som du påtalar i böckerna, så har jag istället lagt ner lite pengar på skor. Ett par svarta Ecco ballerina i skinn, ett par bruna sandaler i skinn och en nätt liten känga i skinn som är superbekväm, samt nu till våren ett par svarta och ett par gråmelange tygskor från HM som antagligen är utslitna till hösten. Och sedan kom jag på: Jösses, nu behöver jag inte fler skor! Förutom kanske en stövel till höst och vinter men det får jag spara till, eller önska mig till min födelsedag.

3. Jag har slutat att färga håret och går ca var 4:e månad till en Långhårsfrisör på George Michael Long Hair Center inne i stan. Investerade i en svinhårsborste, tar 100 tag om dagen, och nu är håret strax nedanför nyckelbenen och längre skall det bli! Min man älskar det dessutom.

4. Och så nu den här vardagsklänningen, som jag och sömmerskan diskuterar och dividerar, jag hittade en bild på en ung Jackie Kennedy på en veranda med sina barn och man, med en rutig a-linje klänning, ärmlös, och då kände jag: that’s it. Nu är jag trött på att leta efter den perfekta klänningen. Jag tog med bilden till sömmerskan, och så började processen med att prata tyger för sommarvärme och matlagning, klänningslängd som står pall för att ta sig upp och ner i bussar med barnvagn och väskor utan att visa för mycket, och hur vi skall leka med mönstret till nästa gång. Jag har inte mycket pengar men sparar jag 100 kr i månaden så kan hon sy en ny nästa år!

Nu behöver jag ingenting, jag har byggt upp allt lite i taget, fått i arv av väninnor och rensat ut, läppstift i perfekt färg har jag fått utplockat till mig av Ulla Pallin som jag gjorde färg och stilanalys hos för ca 2 år sedan, vilket också var en investering jag sparat ihop till och som gjort att jag i längden sparat på en massa onödiga utgifter.

Röda Korset i Norrtälje tittar jag in till ibland när jag vill prova något nytt, för det kostar i princip ingenting. Sedan ändrar jag det som behöver ändras hos en annan sömmerska som är en riktig arbetsmyra och arbetar åt halva stan. Men hon syr inte upp, och då hittade jag den här andra fantastiska sömmerskan från Litauen som gått på en fin skola, sysslar med mönsterkonstruktion och verkar ha en säker smak så att jag kan överlämna mig i hennes händer och lita på hennes råd.

Värt att tillägga är att jag i början blev överväldigad av boken och ibland var tvungen att lägga ifrån mig den för en period, för det är lätt att känna att: jag kommer aldrig att fixa detta, jag orkar inte, jag fattar inte. Men jag plockade fram den då och då, och tittade på mina favoritbitar (i mitt fall a-linjeklänningarna,  hårbiten med Jean Pierre, och intervjuerna med de olika personligheterna ) och bit för bit tog jag in kunskaperna, även om jag fortfarande mest hade mysbyxor och makens t-shirts. Efter ett tag märkte jag hur jag plötsligt snabbt kunde rata vissa kläder i butiken, hur jag gick förbi vissa färger och mönster. Jag kommer aldrig att bli en powerkvinna i knalliga färger, men jag vill känna mig vacker, och klä mig med klass och se lugn och harmonisk och ”together” ut. Det tog ett tag för mig, innan jag hittade min väg, genom att välja några få färger, botanisera bland kedjornas basplagg, lägga tid på att finna någorlunda sedesamma urringningar för min obefintliga byst, och droppa kjollängden (DET, var för övrigt det som gjorde störst skillnad, längden på kjolar och klänningar)

Jag gick också till Norrtäljes enda riktiga väskaffär och fick där hjälp att välja ut en fin italiensk väska i brunt skinn med tillhörande dustbag, samt en crème som jag skulle smörja väskan med två gånger per år. Ingen märkesväska, men en fin väska för ca 700kr som jag aldrig kommer att göra mig av med. Vill jag larva mig lite med andra färger och modeller så finns mitt älskade Röda Korset nära och billigt! Processen har inte skett på några få månader, utan under en ganska lång tid. Jag har en liten burk som jag lägger undan lite pengar i regelbundet för vissa inköp. Nu är det vardagsklänningen som jag sparar till.

Oj vilket långt brev! Det var verkligen inte tanken, men ju mer jag skriver desto mer märker jag att du har haft ett finger med på precis varenda punkt som jag nämnt, och från att alltid ha känt mig förvirrad och fel, så behöver jag nu knappt tänka på vad jag skall ta på mig, och håret kommer snart bara att ”vara”, snart kan jag ha den där långa flätan över axeln som jag drömt om. Vilken tur att jag fick hjälp av din bok och er fina blogg vid 38, och inte vid 58! Jag har verkligen tagit till mig det du skriver om stil och kvinnlighet och försökt att anpassa det till mitt liv med småbarn på jobbet, småbarn hemma och mycket hushållsarbete. Tack vare er har jag nu kläder att slita på och kunna tänka på annat.

Mitt bästa råd till nya läsare av era böcker och er blogg, vore att inte låta sig sig skrämmas, låta det ta tid, och känna efter vad man är bekväm med. I mitt fall blev min kärlek till mysbyxor modifierat till klänningar, kjolar och toppar i mitt älskade bomullsjersey, stadigare eller tunnare beroende på tillfälle. Jag kan uppskatta vissa andra stilar på andra men nöjer mig med att njuta och titta, jag har funnit det jag sökte, tack vare er. Tack / Marimba

Igen, stort tack, verkligen, ni är en stor inspiration med er blogg och dina böcker, hoppas många fler kvinnor vågar ta till sig era säkra råd och genom detta spara både tid och pengar. TACK SNÄLLA / Marimba

 

Granntanterna svarar: Kära Marimba! Tusen tack för ditt ännu mer fantastiska mail!!!! Både Karina och jag är mycket glada att du kan omvandla våra tips till dina egna. Att du utifrån din egen ekonomi och tankesätt får det att bli så bra. Vi önskar dig all lycka till, med smått som med stort. Bästa/Camilla

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Skinnpaj

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 31 oktober, 2012

Göteborg utsålt

av Oss Granntanter Emellan fredag, 8 november, 2013

Ut ur garderoben, del 3.

av Oss Granntanter Emellan fredag, 24 augusti, 2012

Karlar med stil (2)

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 15 oktober, 2014

Hos frisören

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 8 juli, 2015

Jan Hietala om Dardel och dandyn

av Oss Granntanter Emellan söndag, 3 januari, 2016

Läsarfråga om stickat

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 7 januari, 2015

Thomas & Abba

av Oss Granntanter Emellan torsdag, 25 juli, 2013

Galna skönhetsideal

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 18 december, 2013

Bästa handväskan

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 21 augusti, 2013
Bläddra i arkivet