Lite om hår.

söndag, 12 maj, 2013 av Camilla Thulin
Den här texten handlar inte om vilken frisyr eller hårfärg du ska ha. Utan här resonerar jag mer kring hur du ska tänka runt ditt hår och ansikte innan du fattar avgörande beslut om ditt hårs framtid – med andra ord om din stil.

 

 

Huvudet är verkligen stilmarkören nummer ett. Med hjälp av en fin frisyr och lite snyggt smink tycker jag att ”man är hemma”. Det är ju med ansiktet man kommunicerar, inte med magen eller ”gäddhänget”.

I mitt yrke som kostymdesigner, så anser jag att hår och mask är viktigare än kostym. Det går finemang att illustrera 1700-tal i svarta kroppsstrumpor, bara peruk och smink är inspirerat av 1700-talet. Värre är det med regelrätta historiska kostymer utan mask och peruk. Det blir ett platt fall.

Det är ansiktet hos en människa som står i centrum. För mig kan man ha hur mycket eleganta kläder som helst, men om inte huvudet är med i den där elegansen, så blir det verkligen tokigt. Plaggen betyder då absolut ingenting. Därför är det bättre att satsa på hår och make om man måste välja.

Det finns nog ingen kvinna som är riktigt nöjd med sitt hår. Är det lockigt kommer platt-tången fram. Det spikraka håret plågas ständigt av en massa permanenter och hemmanenter.  Det mörka håret måste bli blont, eftersom någon idiot myntade uttrycket ”Blondes have more fun” medan den blonda kalufsen ständigt känner sig för korkad och byter färg till mörkt. Visst låter det trist, men så är det ju. Själv slutade jag slinga och klippa mitt ”råttfärgade” hår när jag var 35. Jag upplevde att jag aldrig blev nöjd. Det blev dyrt och dåligt. Jag var ständigt tvungen att boka om mina tider hos frisören. Min enda utväg var att sluta larva mig, acceptera min egna råttiga färg och låta håret växa ut, helt enkelt göra det bästa av situationen.  Så blev det och snart 20 år senare ser jag i stort sett likadan ut, förutom att håret är något längre, tunnare och de grå stråna många. Därför är frisyren till vardags en hög hästsvans och slätkammad front. Till fest och evenemang en stor knut eller uppsättning. Min ytterst goda vän Robin Karlsson, maskör och perukmakare, har tillverkat ett antal lösdelar i äkta hår till mig med gråa strån i så att svansarna ser riktiga ut. Med detta kit klarar jag mig i ur och skur, enkelt och lättskött.

Återkommer lite längre fram med ännu mer om hår!

Kommentera

Lästips

Häng med till Krakow

av Camilla Thulin söndag, 16 mars, 2014

Ralph Lauren

av Camilla Thulin onsdag, 22 oktober, 2014

Vad är dans?

av Camilla Thulin söndag, 6 december, 2015

Gamla klänningar

av Camilla Thulin onsdag, 18 september, 2013

Hud och herrar

av Camilla Thulin fredag, 6 juni, 2014

Möte med Chantal Thomass

av Camilla Thulin måndag, 27 augusti, 2012

Hermès flotta pool

av Camilla Thulin söndag, 3 november, 2013

Tjuvar i modevärlden

av Camilla Thulin torsdag, 1 augusti, 2013

Den inre resan

av Camilla Thulin söndag, 11 augusti, 2013

Måttbandet

av Camilla Thulin söndag, 21 juli, 2013
Bläddra i arkivet