Lite om ingefära

söndag, 22 december, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Ingefäran är utseendemässigt en rätt så oansenlig blek sak. Men ack vilken kraft den besitter. Ett måste att ha hemma i kylen.

449px-Zingiber_officinale_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-146

 

Ingefäran innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter olerosin, som ger den skarpa smaken. Ingefäran är förutom att vara en antioxidant även slemlösande, stimulerar cirkulationen, hjälper matsmältningen på traven och fungerar avslappnande. En riktig bästis. Den färska knölen är förstås att föredra framför pulver på burk (som förstås är toppen att strö på filen eller gröten). I asiatiska matbutiker kan man köpa kanderad ingefära, som är bra för matsmältningen. Den färska ingefäran skalar du enklast med en vanlig potatisskalare, eller med en sked. Förvara din knöl i svalen.

Nyttigt med ingefära:

Riv lite färsk ingefära i en kopp. Häll över kokande vatten. Drick som te. Perfekt att ta med i termos vid utflykt i kallt väder. Söta gärna med honung.

Smaksätt rinnande honung med riven ingefära och rivet citronskal. Använd som topping till färsk frukt.

Vår lever blir hårt belastad av stress och alkohol. Ingefäran sätter fart på kroppens restprodukter och toxiner, och är därför otroligt bra att ta till om man vill rena insidan. Kuren förbättrar även allmäntillståndet och stärker immunförvaret. Koka upp 3 dl vatten med 3 tsk malen ingefära och 3 tsk gurkmeja. Dra av från värmen och låt stå i 30 minuter. Sila. Kyl. Ta sedan 2 tsk av det elixir före varje måltid under 14 dagar – så länge håller sig din dekokt om du förvarar den i kylen.

Kommentera

Lästips

Turkisk buffé

av Karina Ericsson Wärn söndag, 4 november, 2012

Underklädestvätt

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

Alexander McQueen del 4/4

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 juli, 2014

Omlotten

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 mars, 2015

Filodegslasagne

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 mars, 2013

Elie Saab

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 januari, 2013

Häng med till Krakow

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 mars, 2014

Tack för i år!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 december, 2013

Azzedine Alaïa

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 november, 2017

En minihistoria

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 22 augusti, 2012
Bläddra i arkivet