Kvinnor, lär er nätverka bättre!

tisdag, 1 januari, 2013 av Camilla Thulin
Under det gångna året har jag varit ute och pratat för många kvinnor i alla möjliga former. Kryssning med M-Magasin, Medborgarskolan, Klara-K, Client Event, Ruter Dam och givetvis Granntanter på turné och i boklådor. Det har varit helt fantastiskt, både lärorikt och inspirerande.

 

Efter varje möte tänker jag alltid: kvinnor måste bli bättre på att hålla ihop och hålla varandra bakom ryggen enligt den manliga principen. Vi har inspirerats mycket av männen. Vi har både knyckt deras look och vad de gör på fritiden. Det viktigaste av allt har vi dock missat helt, nämligen hur man opererar tillsammans i en grupp och skyddar varandra i ur och skur. Bland affärskvinnorna gluntas det att sammanhållningen inte är på topp, trots många bra kvinnors idoga arbete. Somliga bizzkvinnor vill inte se en kollega komma vidare, utan ser till att hon petas lite åt sidan. Är kvinnan dessutom snygg och ung är det ännu svårare. Istället för att bli glada av en kollega som förgyller vardagen med ett vackert yttre, blir vi avundsjuka och inbillar oss att hon tror att hon är förmer än någon annan – bullshit!

I affärslivet hyllas snygga välklädda män, men dito kvinna ses med oblida ögon, eftersom hon anses ytlig. Glöm inte att det tar minst lika lång tid för en man att hålla sig snygg och välvårdad, som för en kvinna. Jag undrar varför kvinnor med ett tjusigt yttre är mer provocerande än sitt manliga dito? Nu tror jag dock inte att det är männen som häcklar kvinnorna utan att det är damerna som ger sig på varandra. Istället för att ha den tjusiga kvinnan som förebild har man henne som ett varnande exempel. Gör en kvinna bort sig så åker hon ut med buller och bång, hon är pestsmittad. Kollegorna backar sällan upp.

Men gör en bizzgubbe bort sig får han ett nytt jobb i polarens koncern. Där han vilar upp sig, slickar såren, med samma fina lön och förmåner, för att sedan komma tillbaka med buller och bång som om inget hänt. Givetvis emottages han med kärlek och värme av kollegorna eftersom de vet att de sitter löst till själva. Dessa sköna trick har kvinnor helt missat, tyvärr! Privatkvinnan vill helst inte att väninnan ska vara snyggare än hon, kanske man försöker få henne att klippa av sig sitt snygga långa hår och istället se ut som en gubbe. Eller om man är en udda fågel får man inte vara med, istället för tvärtom, mångfald är kul och berikande.

En annan intressant aspekt är, att vi inte ska ta lika mycket betalt som männen, eftersom vi har så roliga jobb och ska vara tacksamma. Detta är ett fenomen som vi granntanter råkar ut för titt som tätt. Och då är alltid arbetsgivaren eller kunden en kvinna. För att få den rättmätiga betalning av vad tjänsten skulle kostat om det var en man måste man nästan hålla ett föredrag om sin förträfflighet för kvinnan som sitter på en mellanchefstjänst. En man hade inte sagt ett knäpp utan bara betalt och varit tyst, för han vet att det kostar. Kvinnan förstör ofta för andra kvinnor och ska visa sig duktig och trycka ner andra kvinnor med olika samveten o.s.v. Jag brukar alltid säga, det kostar att ligga på topp, kolla in gubbarna som gör det och det gäller även mig.

Vad är detta för något??

Nej, vi måste verkligen skärpa oss. Stötta väninnan, hjälp din arbetskamrat, kom med uppmuntrande kommentarer, visa lite respekt för kvinnan som ständigt glittrar, låt väninnan som inte är intresserad av smink och glamm vara ifred. Tyvärr kommer vi inte att komma längre än vi gjort här i Sverige på kvinnofronten om vi inte börjar acceptera varandras olikheter och att vissa är bättre på somliga saker och tvärtom. Alla kan inte bestämma. Kolla in gubbarna, de lyder en gubbe och så går de vidare. I en kvinnogrupp kacklas det och smutskastas till höger i och vänster, sluta med det. Tänk som jag istället, oj vad skönt att hon bestämmer hon är så bra. Någon måste hålla i rodret och ta ansvaret när det väl går åt helvete. Och är det du som bestämmer, var beslutet fel är det bara att riva upp det och göra om. Det är genom alla fel man gör som man kan gå vidare och upptäcka nytt.

 

Bild: Camilla Thulin med granntanternas gemensamma idol Barbro Hedvall. En fantastisk kvinna!

 

 

 

Kommentera

Lästips

Skepparkavajen

av Camilla Thulin onsdag, 24 oktober, 2012

Manlig skönhetsvård

av Camilla Thulin onsdag, 6 november, 2013

Läsarbrev om shapewear

av Camilla Thulin onsdag, 4 november, 2015

Den inre resan

av Camilla Thulin söndag, 11 augusti, 2013

Göteborg utsålt

av Camilla Thulin fredag, 8 november, 2013

Klädvårdstips

av Camilla Thulin söndag, 6 april, 2014

Klädd i svart – mina bästa tips

av Camilla Thulin söndag, 1 september, 2013

Alexander McQueen del 2/4

av Camilla Thulin söndag, 29 juni, 2014

Promenera mera

av Camilla Thulin onsdag, 13 februari, 2013
Bläddra i arkivet