Lite om celluliter

söndag, 20 september, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Gropar i lår och bak är något en del klarar sig undan, andra inte. Om man sedan är rund, slank, vältränad, soffpotatis, ung, äldre – spelar ingen roll. Eller som skönhetsgurun Dr. Murad skriver i sin bok ”The Cellulite Solution” (Piatkus) ”Det är livets fakta: kvinnor får celluliter, män blir flintis – så det finns ingen vinnare”.

beauty-care-100-years-ago-5

Första steget till all lyckad behandling är att man känner till den bakomliggande orsaken. I groparnas fall är boven i dramat samma grejor som får oss att bli på dåligt humör i samband med mens, och så småningom sakta lotsar in oss i klimakteriet. Hormoner alltså. Exakt hur hormonerna ger oss apelsinhud, vet man dock inte. Men vad man vet är att nätet av kollagenfibrer som omger det fett kvinnokroppen gärna samlar på sig runt midja, lår och stjärt påverkas av hormonerna. Nätet blir både hårdare och kraftigare, cirkulationen sämre, och med försämrad cirkulation blir huden i allt sämre skick. Dr Lionel Benetti, som arbetar med forskning och utveckling vid Clarins har beskrivit det som att ”fettet trycks upp genom nätet, in i huden, för att bli alltmer synligt på ytan”.

Men, tro nu inte att fett är själva nyckeln här. Dr Murad påpekar i sin bok att celluliter är ett hudproblem. Det fett vi ser med blotta ögat som gropar när vi tar tag i huden, det är inte fett som hänger ihop med en eventuell övervikt. Tjockisfettet, för att uttrycka det drastiskt, ligger djupare ner. Det är fettcellerna som har till jobb att hålla kroppen lagom jämt vadderad, som spökar. Samma fettceller som med åren tappar sin spänst och får allt att sträva neråt. Och av just den här orsaken, så kan alltså celluliter synas på den mest trådsmales ben och beniga rumpa, inte bara kraftiga lår och en dallrande stjärt. Det här förklarar också varför fettsugning inte klarar av att trolla bort celluliter.

Model-Pat-Ogden-at-slenderizing-salon-enduring-the-rigors-of-the-Slendo-Massager-that-runs-rollers-up-and-down-to-electrically-rub-away-stomach-hips-and-thighs.

Anti-cellulitvägar. Hur blir man då av med de förhatliga celluliterna? Någon mirakelkur finns inte, men här är några klassiker som leder till bättring.

Krämer och annat på flaska. Krämer blir alltmer avancerade, och det finns gott om nya krämer som är fullpackade med ämnen som fyller ut och pumpar upp huden, och därmed leder till bättring. Massagen som man får på köpet, då krämen masseras in, bidrar också förstås till bättring. Är du smal så väljer du anti-cellulitkrämer som marknadsförs med begreppet ”skin-firmer” istället för ”fat-burner”.Till den förra kategorin hör bland annat Clarins ”Body Firming Cream”, till den senare Clarins ”Total Body Lift”. En klassiker är också Weledas Björk Cellulitolja som inte bara lovar mindre synliga celluliter, utan också en mindre omkrets på låren, efter 28 dagars användning. För resultat gäller det alltid att följa instruktionerna, och vara ihärdig. Björk Cellulitoljan används två gånger dagligen under de första fyra veckorna, och sedan en gång om dagen. Den masseras in med en massageborste på fuktig hud som har lättare att ta upp oljan. Vid sidan av den dagliga massagen med oljan, krävs förstås ett helhetstänkande, vilket innebär att äta vettigt och röra på sig.

Massage. Att även enbart massage påverkar celluliterna till det bättre, är testat och bevisat. För när nya anti-cellulit produkter skall provas, så får en grupp testpersoner massera in en placebokräm, utan aktiva ingredienser, på det angripna området. Helt ovetandes förstås. När sedan testperioden är klar, tycker även de som masserat sina celluliter tio minuter dagligen, i tre veckor med en vanlig kräm – att problemet minskat. Massera mera alltså!

Torrborstning. Eftersom celluliter först och främst är ett hudproblem, så gäller det att skapa en hud som är i bättre form. Tänk dig att du lägger en ny tjock madrass ovanpå en gropig. Resultatet blir att groparna syns mindre. Torrborstning är en både enkel och billig väg till mindre synliga celluliter. Så, skaffa en skön borste, och borsta på, varje morgon innan duschen. Torrborstningen leder till ökad cirkulation vilket bidrar till en slätare hud. Extrabonus: sammetslen stjärt.

Träna. All form av träning leder till ökad blodcirkulation, och mer fart på cirkulationen behövs för att komma till rätta med celluliterna. En träning som sägs vara särskilt bra är att balansera på vibrerande plattform. En övning man kan göra själv hemma på golvet är att ligga ner på rygg, sedan cykla med benen (fötterna så raka som möjligt) sidledes istället för uppåt/nedåt. Kör 100 gånger om dagen och du ger magen, stussen och låren en omgång. Applicerar du en anti-cellulitprodukt precis innan övningen, får du ut mer av produkten, för vid sprattlandet sätts mikrocirkulationen igång, vilket främjar produktens aktiva ingredienser.

 

Mat. En vanligt förekommande idé har varit att celluliter orsakas av gifter som lagras i kroppen, men så är det inte. Däremot kan socker vara en bov i dramat, då socker har en negativ inverkan på huden. Så, är du en gottegris och har celluliter som du vill bli av med, dra ner på sockret.

Behandlingar. Alla anti-cellulit behandlingar involverar massage av ett eller annat slag. Gemensamt för anti-cellulit behandlingar är att de måste återupprepas, och återupprepas.

Kommentera

Lästips

Köksan och kocken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 18 mars, 2015

YSL & Marrakech

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 april, 2018

Skostorleken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 april, 2013

Underklädestvätt

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

God Parisadress

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 juni, 2014

Stiltips för män

av Karina Ericsson Wärn söndag, 25 november, 2012

Ryggsäcken och Prada

av Karina Ericsson Wärn lördag, 28 maj, 2016

När bistron kom till Paris

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 oktober, 2013

Barda om hår: 2

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 april, 2014

Trenchcoaten

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 april, 2013
Bläddra i arkivet