Min stil

onsdag, 20 februari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Inför sin bok STIL MED CAMILLA THULIN (som ni kan klicka hem här på sajten) så blev jag intervjuad av Granntanten Camilla om Min Stil. Varsågoda!

Vad är stil för dig?

– Stil har för mig inget med mode eller trender att göra. Att vara moderiktigt klädd är inte per automatik att ”ha stil”. För mig handlar det snarare om att ha en fingertoppskänsla för snygga kombinationer när det gäller färg, material och silhuett – samt kunna addera accessoarer och kanske en snygg makeup, eller ingen alls – så att resultatet bara känns självklart. Det kan vara både lite luggslitet och udda, men det personliga är allra viktigast – det vill säga att personen i fråga bär upp sina kläder med en självklarhet, går hand i hand med sitt yttre.

Hur har du hittat din stil, och hur ser din stil ut?

– Jag är inte säker på att jag hittat min stil. Ibland, när jag strosar runt på varuhuset Le Bon Marché i Paris på jakt efter något nytt, så behöver jag påminna mig själv att jag ju vill vara mer Patti Smith än sober fransyska i högklackat. Fast det är klart, efter femtio år är min garderob rätt homogen. Och ju äldre jag blir, desto mer klassiker flyttar in. Jag är svårt beroende av v-ringade kashmirtröjor från herravdelningen, jeans med smala raka ben, underkläder och strumpor från Wolford, raka pennkjolar, Stan Smith gympaskor och tunna t-shirts från A.O. Svart är min bas, och min trenchcoat från Burberry, också svart förstås – är snart så sliten att den måste ersättas med en ny. Men samtidigt som jag gillar det här enkla klassiska så trivs jag också i Rick Owens asymmetri och Maison Martin Margielas estetik. Men Acne går bort, snittet kan vara fint – men det är för dålig kvalitet.

Vad anser du om makeup och hår på vuxna kvinnor?

– Man ska göra vad man känner för. Själv har jag haft kort hår de senaste tjugo åren, men nu är det på utväxt. Jag satsar på att bli en rultig dam i maxilångt hår. Det ena är redan ordnat. Att vara rultig dam i kort snagg, det känns alldeles för konventionellt för mig. Jag tycker också det är väldigt snyggt när äldre kvinnor törs dra på lite med sminket, verkligen markera ögonen – och ha en dramatiskt röd mun, samt vackert lackerade naglar. Väldigt sexigt kan det vara.

Har du några bra tips?

– Att boka in sig vid en sminkdisk på ett varuhus kan vara en bra grej om man tappat lusten och kollen på vad man egentligen kan åstadkomma med makeup. Vårt ansikte förändras ju också med åren, och de knep vi en gång tog till – de funkar kanske inte längre.

Kan du ge några råd till de vuxna kvinnor som ej hittat sin stil, hur de ska gå till väga?

– Hitta stilförebilder. Det kan vara kvinnor i vimlet på stan, bilder ur tidningar, minnen av hur någon var klädd i en film. Bygg upp en person, och tänk ut vad som bör ingå i hennes garderob. Det vill säga din. Har du dålig koll på vad som passar den egna kroppen allra bäst, så prova kläder som kanske har ett snitt som du i vanliga fall inte tilltalas av. Då kommer du snart underfund med vad som klär dig bäst, men också vad som känns bäst. Det sista är väldigt viktigt, känns det inte bra så ser det inte bra ut.

Är det något annat du skulle vilja tillägga, som du i synnerhet har tänkt vad det gäller vuxna kvinnor?

– Man kan ju verkligen bli deppig av att gå en runda på stans shoppinggata, det mesta är slinkigt formlöst. Och sådana kläder är snyggast på en ung kropp. Om magen blivit vobblig och rumpan trött behöver man plagg i material som har lite stadga. Att sy upp behöver inte vara så dyrt, och då kan man välja tyg som inte är så obarmhärtigt avslöjande som trikå är. Sen är det inte ett måste att klä sig i stora oformliga kläder bara för att kroppen blivit större. Tvärtom. Satsa på bra underkläder och framhäv formerna, även om de är av Fellini format.

Kommentera

Lästips

Pumps

av Karina Ericsson Wärn söndag, 9 mars, 2014

Promenera mera

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 februari, 2013

Beckmans modefrågor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 februari, 2014

Hubert de Givenchy

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 februari, 2014

Chanelikoner

av Karina Ericsson Wärn lördag, 15 augusti, 2015

Kom och träffas!

av Karina Ericsson Wärn lördag, 1 februari, 2014

Manlig skönhetsvård

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 november, 2013

Värmespolar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 augusti, 2015

Trenchcoaten

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 april, 2013

Kostymskolan, del 1

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 augusti, 2013
Bläddra i arkivet