Fyra Parisbistros

onsdag, 2 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Äter en trevlig Parismiddag gör du med fördel på en charmig bistro, finkrogens mindre stela kusin. Bistron är en urgammal klassiker som i en lite enklare miljö framförallt serverar fransk traditionell husmanskost.

Vad sägs om en mjäll paté till förrätt, en grillad köttbit med sallad till varmrätt (som får grannbordets hund att titta på dig med våta ögon) och en bit lagom frän ost till dessert? Husets vin är alltid hyfsat, både vad gäller pris och bouquet.

Att välja vad man ska äta, är nästan lika svårt som att bestämma på vilken bistro man skall dinera. Populära är de bistros som förknippas med bistronomique-rörelsen, en matrebellisk rörelse som började puttra på 1990-talet . Då övergav många unga kockar de exklusiva krogarnas kök till förmån för jobb på enklare mer otvungna bistros. Många öppnade eget. Plötsligt började det experimenteras hejvilt i bistroköket, de nya unga kockarna gav sig på att både omformulera klassiker som att slakta heliga kor. Och bistromenyn fick sig en rejäl uppdatering.

På en bra bistro serveras alltid vällagad mat på högsta kulinariska nivå. Lokala råvaror och säsongsbetonat är vad som gäller, liksom trevlig atmosfär. Bon appetit!

 

Le Comptoir Yves Camdebordes bistronomique bistro lockar gäster från hela världen, inte minst kockar på jakt efter nya smakkombinationer. Boka bord är omöjligt, därför ringlar sig kön utanför Le Comptoir lång långt innan stället slår upp sina portar för lunch respektive middag. Le Comptoir har inte särskilt många bord, och det är de utomhus längs med väggen som är mest attraktiva, för här handlar det inte enbart om att äta, utan också om att se och synas. Vad sägs om hamburgare på gåslever?

9, carrefour de l’Odéon, 75006 Paris
Tél: +33 (0)1 44 27 07 50
Métro: Odéon
Öppet måndag – söndag, 12.00 – 15.00, 19.00 – 23.00
Prisläge: Dyrt.
 

Le Chateaubriand Superhipp bistro med rätta patinan som är värd ett studiebesök. Men räkna inte med att äta just de rätter du kanske läst om, för experimentella Inaki Aizpitarte ändrar menyn när andan faller på, vilket i stort sett är dagligen. Ligger nära Canal Saint-Martin.

129 Avenue Parmentier, 75011 Paris
Tel: +33 (0)1 43 57 45 95
Métro: Goncourt eller Parmentier.
Öppet: tis–fre för lunch och middag, lördagar enbart för middag.
Prisläge: Medel

 

L’Avant Goût Mitt i roliga stadsdelen Butte aux Caille, som har drag av sydfransk småstad, har kocken Christophe Beaufront öppnat en bistro som Parisare gärna åker tvärs över stan för att äta på. Här är stämningen alltid hög och maten vansinnigt god. Vad sägs om ”Sardines filets marinated with chorizo and white beans till förrätt” och ”Scorpion fish’s tempura, green apple and pin kernel” till varmrätt?

26 Rue Bobillot, 75013 Paris
Tel: +33 (0)1 53 80 24 00
www.lavantgout.com
Métro: Place d’Italie
Öppet: tisdag –lördag för lunch och middag.
Prisläge: Medel

 

Du Baratin När Raquel Carena 1987 köpte Du Baratin hade hon inte lagat en enda maträtt i hela sitt liv, och kunde ingen franska. Idag är hennes bistro en av Paris populäraste och Raquel Carena en ”la chef des chefs”, kockarnas kock. I stort sett alla stjärnkockar anlitar henne som konsult eftersom hon blandar smaker och konsistenser på ett sådant vilt och ohämmat sätt att nya ljuvliga kombinationer uppstår. Som tonfiskcarpaccio med körsbär till förrätt. Till hennes kunder hör bland annat stjärnor som Paul Bocuse, Yves Camdeborde och konditorn Pierre Hermé.

3, rue Jouye Rouve, 75020 Paris
Tél:+ 33 (0)1 43 49 39 70
Métro: Pyrénées
Öppet: måndag – fredag 12.00-14.00, 20.00-24.00.
Lördag 18.00 – 1.30. söndag 12.00 – 23.00.
Pris: snudd på dyrt.
 

Kommentera

Lästips

Om rynkor och påsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 30 juni, 2017

Friterad blomkål

av Karina Ericsson Wärn söndag, 24 februari, 2013

Läsarbrev om shapewear

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 november, 2015

Haute couture, del 2.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 mars, 2013

Väskor på vift

av Karina Ericsson Wärn söndag, 25 augusti, 2013

Gamla klänningar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 18 september, 2013

En väldoftande historia

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 oktober, 2015

Chanelikoner

av Karina Ericsson Wärn lördag, 15 augusti, 2015

Stiltips till karlarna

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 2 oktober, 2012

Ännu mer om smink

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 januari, 2013
Bläddra i arkivet