Kostymskolan, del 1

onsdag, 14 augusti, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Dags för en tredelad kostymskola, vi börjar med lite namn och kort om vad som är trendigt (det mest trendiga kan man strunta i – för små kostymer ser bara löjligt ut). I del 2 kommer vi gå igenom vad en kostym är och olika begrepp. I del 3 lite kort om vad man bör tänka på.

 

Den klassiska kostymen har inte riktigt haft någon given plats i den unga mannens garderob. Den har helt enkelt ansetts för gubbig. För omodern och trist. Som en gammal avslagen Åsa-Nisse film. Men, med en helt ny generation kostymdesigners har synen på kostymen definitivt kommit att ändras. Hedi Slimaine introducerade en slim-fit som gjord för unga kroppar, Thom Browne har gjort det hett med aningens för korta brallor och färgstarka Ozwald Boateng har lockat en helt ny generation till Savile Row, Londongatan för kräsna kunder som föredrar exklusivt skräddarsytt.

Den tid då kostymen bara åkte fram vid konfirmationen och studenten, är ett minne blott. Kostymen har blivit trendigare än trendigast. Hjälp på traven har comebacken minst sagt fått av den metrosexuella mannen som med sin blotta existens förpassat grundregeln som säger att män inte skall vara intresserade av mode, till det förgångna.

Idag är 20-åringar ute på shopping med en ny välsittande kostym som mål inget ovanligt. Tvärtom. Kostymbranschens nya målgrupp är män så unga att de nyss lärt sig hantera rakdon, men samtidigt vet en hel del om skoblock, manschettknappar och byxlängder. Killar som när det gäller att välja kostym inte vill ha något som påminner om det som hänger i pappas garderob, utan är ute efter modell med ett vassare anslag i form av smalare byxor och tajtare kavaj.

Vänder sig till de nya trendkänsliga kunderna gör bland annat Marc Jacobs, Costume National, Ralph Lauren Purple Label, kostymklassikern Ermenegildo Zegna med sin yngre linje Z Zegna, Tiger of Sweden, Hugo Boss, och Dior Homme inte att förglömma – med sitt nya designerhopp Kris Van Assche.

Men, vad skall man då tänka på när man bestämt sig för att bli med kostym? Jo, en hel del faktiskt. Först gäller det att bestämma sig för snitt, färg och tyg. Tre val som hänger ihop med när kostymen skall användas och vid vilken tid på året. En välsittande kostym har ett snitt som gör det bästa av bäraren. En skräddarsydd kostym kan till och med korrigera olika fysiska ”defekter”. Som att rätta till en sluttande axel, få en lätt krum rygg att se rakare ut och få en kort satt kropp att se längre och smärtare ut. Nästan rena rama magin.

Den vanligaste kostymen har två knappar, två slitsar därbak och kommer med ett par byxor med eller utan slag. Kavajen kan också ha en slits, tre knappar, eller enbart en, och komma med olika breda slag. Nästa stora modell på den klassiska avdelningen är den dubbelknäppta kavajen, som för passformens skull absolut bör ha två slitsar i ryggen. Det förekommer dubbelknäppta modeller (i Tyskland bland annat) utan slits, men där är det svårt att få till en riktigt snygg passform.

Den mer trendiga kostymen har en enkelknäppt kavaj som ackompanjeras av ett par rätt så smala byxor utan slag. En klassisk längd på en kavaj är 77-78 centimeter, den trendigare kavajen är kortare med en längd på 73-74 centimeter. För att den nya kortare kavajen inte skall se urvuxen ut har dess ärmar blivit aningens längre än på den klassiska modellen. Axelpartiet har också blivit mjukare, inte fullt så uppbyggt. Summan av det hela blir en optiskt slankare silhuett.

Fortsättning följer i del 2.

Bild: Skyltfönster i Florens. 

 

Kommentera

Lästips

La Grande Epicerie

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 april, 2014

Tänk själv

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 oktober, 2013

Barda om hår: 2

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 april, 2014

Läsarfråga om stickat

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 7 januari, 2015

Azzedine Alaïa

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 november, 2017

Traditionell kvinna

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 januari, 2013

Korven vs pastejen!

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 2 juli, 2014

Cassoulet

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 juni, 2014

Snyggt under i Paris

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 april, 2014

Korsetter & andra under. Del 2.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 19 december, 2012
Bläddra i arkivet