Jan Hietalas goda gurka

lördag, 31 augusti, 2013 av Oss Granntanter Emellan

Våra sommargäster Charlotte Birnbaum och Amalia Gonzalez Stöckel har checkat ut. Men de kanske kommer tillbaka. Idag har vi fått besök av Jan Hietala, konstnär med en PhD i arkitektur. Avhandlingen ”Inconclusive Evidence: Spatial Gender Politics at Strawberry Hill 1747-58” har publicerats av Spurbuch Publisher, om du vill läsa. Jan Hietala är en fena på att lägga in gurkor, här kommer ett recept signerat Jan Hietala som han tillägnat Maya Eizin Öijer, Charlotte Birnbaum, Johan Bengt-Pålsson och granntanten Karina. Håll till godo!

 

Inläggningsingredienser:

  • 1 kg gurka
  • 3 dl ättika
  • friska och hela svartvinbärs- och körsbärsblad
  • krondill
  • 1 matsked kryddpeppar
  • 1 ½ l vatten

Saltlake:

  • 3 l vatten
  • 1 kg havssalt

Tvätta händerna och allting som ska användas en extra gång. Skrubba gurkorna väl i kallt vatten. Torka av. Lägg dem i saltlaken i tre dygn. Saltlaken tillreds genom att blanda salt och vatten och röra runt till dess att saltet har lösts upp helt och hållet. Ju mindre raffinerat salt desto bättre, så hittar du grovt gråaktigt franskt havssalt är det en femetta.

Efter tre dygn med gurkorna i saltlake, skurar du av köks- och diskbänk samt slasken, kokar upp vatten med glasburkar med respektive lock om de får plats, annars slår du det kokande vattnet i burkarna, upp till kanten, liksom över locken. Slå ut det heta vattnet. Tag sedan gurkorna, med en destillerad tång och ställ dem, om de är större, så många du nu kan få plats med i en burk bredvid varandra, med svartvinbärs- och körsbärsblad emellan varje. Om de är mindre lägger du dem som sillar med blad mellan vart lager. Ställ en krona dill i botten och en på toppen och så många du kan kila in mellan gurkorna. Använd alltid tång och tag aldrig i någonting med fingrarna. Det är en god idé att bada dillkronorna och bladen i en skål med lätt saltat och vinägerutspätt kallt vatten innan du börjar inläggningen.

Koka upp inläggningen. Slå den heta inläggningen över gurkorna ända upp till kanten av brukarna. Se till att alla gurkor är helt täckta. Visar de tendenser till att vilja flyta upp, kan du skapa ett kors med små kaffeskedar för att hålla dem nere. Det är ett sant nöje att pilla med dessa skedar med en tång för att få dem på plats. Slut till burkarna. Det skapas ett vacum av värmen. Låt dem stå framme ett par tre dagar och ställ sedan in dem i kylen eller källaren. Avnjut gurkan efter några veckor ännu hellre en månad, på grovt rågbröd, god rilette och en immig nubbe till. En liten detalj: i Finland används fortfarande stenkrus till inläggningen. Ibland.

Kommentera

Lästips

Hôtel Relais Saint-Germain

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 27 augusti, 2014

Kvinnor, lär er nätverka bättre!

av Oss Granntanter Emellan tisdag, 1 januari, 2013

Lingerie

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 4 februari, 2015

Om smutstvätt och OS-medaljer

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 10 oktober, 2012

Bästa gästen

av Oss Granntanter Emellan söndag, 8 december, 2013

Ännu mer om smink

av Oss Granntanter Emellan söndag, 6 januari, 2013

Gamla klänningar

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 18 september, 2013

Fru Bloomer och byxan

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 3 december, 2014

Storleken

av Oss Granntanter Emellan söndag, 5 maj, 2013

Sminkvarning

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 10 december, 2014
Bläddra i arkivet