Underklädestvätt

torsdag, 23 augusti, 2012 av Karina Ericsson Wärn
Handtvätt är mest skonsamt för en behå. Använd gärna ett par vanliga diskhandskar med räfflade fingertoppar. Massera behåns kanter mellan fingrarna så att ingrodd smuts och svett luckras upp.
Stäng alltid behåns hakar, som annars kan fastna i spetsen och slita sönder behån. Tvätta helst bygelbehån för hand. Är maskintvätt enda alternativet måste du använda en finmaskig tvättpåse. Byglarna kan leta sig ut ur behån, och får de härja fritt inne i maskinen kan de skada den. Fyll inte tvättmaskinen. Andra plagg sliter på dina underkläder. Tvätta inte strumpbyxor tillsammans med vita syntetunderkläder. Alla strumpbyxor släpper ifrån sig lite färg som lätt sugs upp av vita underkläder, som då blir grådaskiga. Det är elastanet som slurpar i sig färgen. Grådaskiga plagg går inte att bleka med klorin för klorinet mumsar i sig elastanet. Och utan elastan har du inga underkläder kvar att prata om. Siden är extra känsligt både som material och för svett. Sidenunderkläder bör alltså tvättas efter varje användning och alltid med särskilt tvättmedel avsett för siden. Finare underkläder ska inte torktumlas, och helst inte ens centrifugeras. Innan du torktumlar bör du kolla att tvättrådet tillåter det. Torktumla på låg värme. För hög värme skadar gummiresårerna i plaggen. Vita underkläder som innehåller konstfiber får inte tvättas med tvättmedel för vittvätt. Tvättmedlet slipar av fibern som från början är grå. Resultatet blir grådaskiga underkläder – igen! Använd alltid ett milt tvättmedel till dina underkläder. Mikrofiber andas. Använder du sköljmedel täpps mikrofibrerna till. Inget sköljmedel alltså om underkläderna innehåller mikrofiber, och det gör till exempel sportbehåar och många trosor och strumpbyxor.  

Kommentera

Lästips

Alexander McQueen del 4/4

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 juli, 2014

God Parisadress

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 juni, 2014

Designern Ida Sjöstedt bestulen

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 6 mars, 2014

Läsarbrev

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 november, 2014

Pär Engsheden

av Karina Ericsson Wärn söndag, 5 januari, 2014

Hår och herrar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 11 juni, 2014

Camillas lingonparfait

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Uppdaterad sminkrutin

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 maj, 2016

Basgarderob

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 februari, 2013

Manlig skönhetsvård

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 november, 2013
Bläddra i arkivet