Föna, platta …göm

onsdag, 12 juni, 2013 av Karina Ericsson Wärn
 Nu blir det lite om det här med att forma håret.


Forma:  Har du en frisyr som kräver arbeta med locktång eller fön för att komma till sin rätt, så be din frisör om en lektion i hur du ska hantera verktygen innan du lämnar salongen. För att lyckas med arbetet så kan det också vara till hjälp att förstås vad som händer med håret när det får sig en omgång av olika apparater. Och ta det lugnt om resultatet inte blir som förväntat. Det är ju bara att fukta håret och börja om. Kom dock ihåg att skydda håret med någon värmeskyddande produkt. och sist men inte minst, när du är klar och nöjd med jobbet så avsluta med en fuktskyddande produkt. För ett hår som har stylats med hjälp av värme tappar omedelbart sin form om det utsätts för fukt då fukten bryter ned bindningen som finns i håret – och vips så säckar allt ihop.

Föna: När man fönar håret så tillför man ju värme på något som är kallare. Och när man gör det så uppstår kondens. Den här kondensen löser för stunden de bindningar som finns i håret och de flyttar sig i ett nytt läge. När så kondensen avdunstat så kan bindningarna knytas ihop igen, och en ny form har uppstått. För att föna fram en form är det alltså viktigt att hela tiden växla mellan värme och vila, där viloläget erbjuder svalka. Det vanligaste felet vi gör hemma är att börja forma håret för tidigt, vilket är helt meningslöst eftersom formen inte kan sätta sig när håret är för blött. Så torka håret nästintill torrt först, och arbeta med formandet först på slutet. Arbeta sektionsvis och börja underifrån. Värm håret med fönen längs med hårstråets riktning, från hårbotten ut till topparna.

Och kom ihåg att ta vilopauser så att håret får chans att svalna. Är det volym du vill ha så borsta håret åt motsatt håll samtidigt som du blåser på det med värme. Låt det sedan svalna någon sekund, och borsta därefter tillbaka det. Det vill säga, vill du att den långa svepande luggen ska ligga åt höger, då fönar du den åt vänster – och böjer sedan tillbaka den. Voila!

Forma topparna gör du först när håret är torrt i botten. Vik och runda dem över en borste och glöm inte att växla mellan värme och svalkande vila. Enklast blir ju projektet med en fön som kan ställas in på kallluft.

 

Några små föntips:

Fönberoende? Satsa på en proffsig högwattstork som torkar håret i expressfart och som har en cool-knapp. Hittar du den inte i butik, så beställ den hos din frisör.

En borste med naturlig vildsvinsborts minskar torktiden och gör håret mjukt och skinande. Borstar från Mason Pearson är många experters favorit.

Ont om tid? Nöj dig med att föna topparna och det främre håret.

Lockar tar du fram med ett diffuser munstycke.

Ett smalt munstycke koncentrerar luften och hjälper till när du vill göra håret rakt.

 

Platta: Med en plattång kan man få håret ultraslätt och rakt. För att resultatet ska bli perfekt är det viktigt att håret är ordentligt torrt innan du börjar arbeta med tången. Är håret fuktigt blir det mer eller mindre ångkokt och skador kan lätt uppstå. Enda gången man får närma sig ett fuktigt hår med en plattång är om tången är en så kallad ”wet-2-dry” tång som klarar av att arbeta på fuktigt hår. För att få ett bra resultat med tången gäller samma upplägg som vid föning. Det vill säga låt håret svalna emellanåt och arbeta med en sektion i taget. Kamma igenom håret innan du börjar gå över det med tången och arbeta med långsamma rörelser. Dra håret genom tången i en enda lång rörelse utan att ta paus. Låt det sedan svalna. Upprepa proceduren tills det blivit så platt som du vill ha det. Undvik att vrida tången för då uppstår det lätt veck i håret, vilket i ju för sig kan vara effektfullt, men är det platt som en pannkaka som gäller så är det bara att hålla tungan rätt i mun och arbeta med stadig hand. Arbeta underifrån och uppåt och följ frisyrens riktning. Lägg benan från början där du vill ha den. Ett gäng hårklämmor kan vara bra assistenter. Skulle slutresultatet bli alldeles för platt och stelt så korrigeras det enklast genom att tillföra lite fukt. Duscha ett fuktmoln ovanför huvudet med en vanlig blomspruta och låt sedan fukten sakta singla ner över huvudet. Frisyren får då en uppmjukning.

Platta tips:

Bråttom? Strunta i att platta hela håret. Böj dig framåt och använd plattången på de yttersta topparna.

Glöm inte att applicera en värmeskyddande produkt innan du börjar arbeta. Det finns massor av specialprodukter för strykning av håret.

Plattången kan ju också användas till att skapa böjda toppar, schyssta flikar och flotta vågor. Våga experimentera!

Tångens keramiska plattor måste rengöras regelbundet. Använd en mjuk torr trasa.

 

Locka: De vanligaste felen men gör som glad amatör med locktången är att vira in alldeles för mycket hår i tången och sen vara alltför snabb med att dra fingrarna genom de nya lockarna. För mycket hår i tången gör att håret värms ojämnt. Hårtoppen blir för varm medan det yttersta lagret får för lite värme och då blir det svårt att få till en form. Och låter man inte den nyformade locken få svalna innan man rör om i den med händerna, ja då blir locken för rak. Och är man framme med borsten lite för tidigt, då är risken att lockarna blir förvandlade till en risbuske istället. Så ta det varligt. Arbeta med små sektioner. Bästa resultatet får du om du rullar upp håret runt tången som en spiral. Börja i botten och linda håret längs med tången genom att hålla i toppen. Klappra samtidigt lite lätt med klämman och försök fördela håret så jämt som möjligt över tången. Låt sedan håret vila innan du petar på det med fingrarna eller något verktyg.

Dålig hårdag? Använd en sjal, det gör jag!

 

Kommentera

Lästips

Läsartävling

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 augusti, 2013

Boktips: Sloane ranger

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 oktober, 2012

Lättfotad

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 mars, 2013

Korsetter och andra under. Del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 28 november, 2012

Dietrichs herrbyxa

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 juni, 2013

Rensa i garderoben

av Karina Ericsson Wärn söndag, 26 januari, 2014

Potatis och mynta

av Karina Ericsson Wärn söndag, 30 juni, 2013

Galna skönhetsideal

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 18 december, 2013

Fira jul i Paris

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 december, 2013

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014
Bläddra i arkivet