Stiltips för män

söndag, 25 november, 2012 av Camilla Thulin
Skor:
Väldigt viktigt. Satsa hellre på finare dyrare skor än dyr kostym. En flott sko kan höja en ”simpel” Dressmankostym. Skorna ska förvaras med skoblock och putsas ofta. Med fyra par fina skor klarar man sig länge. Dyrt, men billigt i längden. Glöm alla trendvarianter!
Strumpor:
Den korta amerikanska byxlängden eller den ”normala” byxlängden är omtyckt, men gräslig ihop med den korta strumpan och ett fnasigt torrt litet smalben. Tänk på strumporna. Välj lite längd och eventuellt någon färg eller ett kul mönster. Och med ett kul mönster menar jag en rand som passar kostym, skjorta eller kanske en slips. Undvik skojstrumpor, såtillvida inte din kund eventuellt skulle uppskatta det.
Kostym:
Skippa begravningskostymen, svart är svårt. Kvaliteten måste vara hög för att det ska se elegant ut, eller så måste man vara väldigt medelhavssnygg. Blondiner gör sig sällan i en svart kostym (= billigt). Välj kostym lika noga som du väljer bil eller din kund väljer bostad. Tänk mörkblå snygg coolwool, grå flanell och en ljus sommar kostym.
Skjorta:
En vit krispig skjorta utan synlig knäppkant och manschetter som behöver en manschettknapp är alltid oklanderligt och ser lite så där extra ut. Ljusblått är alltid snyggt mot hyn oavsett om man är blek eller brun. Undvik kortärmat på jobbet, såtillvida du inte är ung och har en trendig modern skjorta. Tänk på kragen, titta i spegeln, vissa ”cutaway” kragar gör att ansiktet blir ännu bredare – typ hr Svanberg, skulle vara snyggare med spetsigare krage, se mer elegant ut inte så Barbie/Ken aktig. Prova är alltid det bästa. Om man går till en vettig butik så finns det ofta bra säljare med koll. Det finns ju mycket snygga skjortor ute i handeln, både dyra och billiga. Glöm inte använda strykjärnet, eller lämna in alla skjortor på en bra billig kemtvätt. Ofta kostar det inte mer än 25 kronor per tvätt och press. En proffspressad skjorta håller sig längre än en hempressad skjorta, såtillvida man inte har Herdins stärkelsespray och en riktig strykstation. Sedan jag inhandlade en riktig strykstation med ordentlig ånga och värme – med mycket knappar och fräs – så tycker min make om att stryka, för resultatet visar sig omedelbart!
Slips:
En smaksak! Känner man sig låst, strypt och fångad i en slips ska man avstå. Det går att vara snygg utan slips, man kan ha en liten snygg näsduk i fickan istället. Slipsen bör passa ihop med kavaj och skjorta antingen monokrom eller helt apart.   Är man ingen kostymgubbe, så går udda kavaj/jackkavaj alldeles utmärkt. 20121115-090714.jpg

Kommentera

Lästips

Fyra Parisbistros

av Camilla Thulin onsdag, 2 januari, 2013

Shoppingråd

av Camilla Thulin söndag, 23 juni, 2013

Grattis till oss!

av Camilla Thulin onsdag, 16 oktober, 2013

Snyggt under i Paris

av Camilla Thulin onsdag, 16 april, 2014

Om rynkor och påsar

av Camilla Thulin fredag, 30 juni, 2017

Fru Bloomer och byxan

av Camilla Thulin onsdag, 3 december, 2014

Ansiktstvätt

av Camilla Thulin onsdag, 21 november, 2012

Alexander McQueen del1/4

av Camilla Thulin söndag, 22 juni, 2014

Stekta grönsaker med fetadipp

av Camilla Thulin onsdag, 12 mars, 2014

En varuhusdoldis

av Camilla Thulin måndag, 20 augusti, 2012
Bläddra i arkivet