Hubert de Givenchy

söndag, 16 februari, 2014 av Karina Ericsson Wärn
Hubert de Givenchy har gått bort, den 12/3 2018. Här minns och hedrar vi honom med en artikel hämtad ur arkivet.
Kostymen som koncept är ett relativt sent påfund. Först i början av 1900-talet introducerades den ensemble som vi idag identifierar som en kostym – med byxor, kavaj (och eventuell väst) sydda i samma tyg. En äkta klassiker har namnet Givenchy insytt i fodret.

3554043295_cdae791135_o

Redan som tioåring bestämde sig Hubert de Givenchy  för att han skulle arbeta ”med något inom modedesign”. Och så blev det. 17 år gammal lämnade han hemstaden Beauvais och for på egen hand till Paris för att gå i lära hos dåtidens mästare med nål och tråd, Jacques Fath, Robert Piquet och Lucien Lelong. De var herrar som arbetade i sina ateljéer iklädda vita rockar och allvarlig uppsyn.

1952 kände sig så Givenchy mogen för att öppna eget. Hans färdigsydda lyxkonfektion för henne ansågs som en revolutionerande uppstickare i en värld där skräddarsydd haute-couture regerade. Mest känd är förstås Hubert de Givenchy för de sofistikerade kreationer han skapade åt Audrey Hepburn som hon bar i filmer som ”Frukost på Tiffanys” och ”Sabrina”, men även privat.

På 60-talet, under ungdomsrevoltens årtionde, demokratiserades modet och Givenchy var inte sen att hänga med i svängarna. 1968 introducerade han ännu ”billigare” kollektioner för kvinnor, och 1973 presenterade han sin första herrkollektion ”Gentleman Givenchy” – en etikett att leva upp till. Modern elegans, var kännetecknet för Givenchy och är så än idag. Därav Givenchys för evigt goda rykte.

Med sitt raffinerade estetiska sinne utökade snart Givenchy sin verksamhet med allt från porslin och linne till parfym. 1976 designade han till och med en bil, Fords ”Lincoln Continental”. En kostym från Givenchy blev ett måste för varje man med ambitioner.

Men tillväxt skapar problem. Ju mer modehuset Givenchy växte, desto svårare blev det för Hubert de Givenchy att hålla ihop det. 1980 lade franska presidenten Giscard d’Estaing in sitt veto mot att Givenchy skulle sälja parfymlinjen till engelska intressenter. Ett franskt kulturarv höll på att gå om intet. Köpare blev istället Veuve Clicquot.

HubertDeGivenchy

Sedan 1981 ägs Givenchy av det franska lyxkonglomeratet LVMH, som 1995 tvingade Hubert de Givenchy att dra sig tillbaka. Efter sortin paraderade sedan en rad designers genom Givenchys ateljéer, bland annat Alexander McQueen och John Galliano. Kostymerna designades under en period av Saville Row skräddaren Ozwaldo Boateng.

Att Givenchys kollektioner idag har ett anonymt designteam som avsändare, har inte gjort plaggen mindre åtråvärda, för hos Givenchy går gentlemannen aldrig ur tiden. Den moderna elegansen består.

Bild: Audrey Hepburn och Hubert de Givenchy, Hubert de Givenchy.

Kommentera

Lästips

Bloomsbury

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 oktober, 2013

Turkisk buffé

av Karina Ericsson Wärn söndag, 4 november, 2012

Föna, platta …göm

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 juni, 2013

Uppdaterad sminkrutin

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 maj, 2016

Antonio, Yves & Karl.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 december, 2013

Dekolletaget

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 27 februari, 2013

Karlar och klädkoder

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 februari, 2014

Barda om hår: 2

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 april, 2014

Dold pärla i Stockholm

av Karina Ericsson Wärn lördag, 13 juni, 2015

Torr hy?

av Karina Ericsson Wärn fredag, 1 december, 2017
Bläddra i arkivet