Wepler

onsdag, 8 januari, 2014 av Karina Ericsson Wärn
Låt spektaklet börja. Att tillbringa en kväll på det storslagna välupplysta brasseriet Wepler kan bara sluta på ett sätt, att man går härifrån nöjd och med någon rolig historia på fickan. Och mätt förstås.

wepler_garcon

Anrika Wepler grundat 1892 är Paris första huîtrière (ostronställe) och ligger med sina vinröda baldakiner, glasade fasad och flirtiga neonskylt som en stor inbjudande famn på Place Clichy. Här möts två klassiska Pariskvarter, Montmartre och Pigalle.

Initialt var Wepler ett enkelt café där man kunde spela biljard, och slurpa i sig ostron. Småningom blev Wepler även en adress känd för sina shower och tedanser. Tyskarnas ockupation av Paris under andra världskriget satte dock punkt för både dans och skaldjur. Wepler förvandlades till ett soldathem med sängar på rad. Men efter kriget återtog Wepler sin forna position som en adress att ha roligt på. Och sedan dess har ostronkonnässörer, kabaréflickor från de närbelägna stripteaseklubbarna, smågangstrar, familjer, transvestiter, biobesökare och intellektuella styrt stegen hit. Wepler har bland annat fungerat som ett andra hem för författaren Henry Miller och filmarna Truffat och Chabrol. Samt svenska fotografen Christer Strömholm icke att förglömma. En levnadskonstnär som under 50-talet levde långa perioder i Paris utan fast adress. Underkläderna förvarade han i ett bankfack, för ett sådant hyrde man för en spottstyver. Och sov, det gjorde han där en säng erbjöds. Christer Strömholms skildring av transvestiterna på närbelägna Place Blanche är idag fotohistoria. Och när natten rullar in över Place Clichy och Wepler är det nästan som om tiden stått still. För plötsligt sitter de vid bordet bredvid, de slanka välmejkade nattfjärilarna med pojkhöfter från Christers Strömholms bilder.

På Wepler är servering flink, restaurangchefen Eric Valente håller ett vakande på allt och alla, och hovmästarinnan Lucia i sin snäva pennkjol ser till att ingen behöver vänta för länge på ett bord. Kommer man solo blir man aldrig undanskuffad i ett hörn, utan placerade vid något av ”ensamborden”. Det vill säga man får sitta mitt i sorlet, med ryggen tryggt mot en pelare, och utsikt över Place Clichy. Och de korrekta kyparna, de ser till att uppfatta din minsta lilla vink.

Men vad beställer man då? Menyn är omfattande och skaldjursplatåerna populära. Vad sägs om en Plateau Wepler för en person bestående av Fines de Claire, Creuses et Plates de Bretagne, Creuses de Normandie, Tortueau, Clams Moules, Crevettes roses, Langoustines, Bulots, Crevettes grises, Amandes och Palourdes (48 euro) eller kanske bara ostron i form av en Plateau de dégustation bestående av 3 Fines de Claires moyennes, 3 Creuses, 3 Plates de Bretagne moyenne, 3 Normandes moyennes (31 euro). Utöver havets läckerheter finns förstås en massa andra franska klassiker på menyn, som Filet de Canard med en hallonsky och Faux Filet Grillé. Menyerna, där man kombinerar två eller tre rätter med varandra är väldigt prisvärda, liksom vinet på karaff (50 centiliter, 13 euro).

Wepler är nu inte bara ett spektakel och en adress att smörja kråset på utan också en äkta kulturinstitution. Sedan drygt tio år delar man ut litteraturpriset Wepler-La Poste Foundation Prize. Ett pris instiftat för att ge röst åt den smalare litteraturen som drunknar eller inte syns alls i floden av banal bestsellers utan större djup och i avsaknad av språklig finess. Och priset är lika generöst som skaldjursplatån, 10 000 euro. Nyfiken på vem som vann? Kika in på Weplers hemsida. Där kan du även beställa bord on-line.

Wepler
14, place de Clichy, 75018 Paris
Tel: +33 (0)1 45 22 53 24
www.wepler.com
Métro: Place de Clichy

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Jan Hietala drömmer om…

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 december, 2014

Lingerie

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 februari, 2015

Den inre resan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 11 augusti, 2013

Mina shoppingtips

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 februari, 2014

Fötterna

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 7 maj, 2014

Hôtel Relais Saint-Germain

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 27 augusti, 2014

En välmejkad satmara

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 april, 2013

Hotel Eldorado

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 13 maj, 2014

Stuprör

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 oktober, 2013

Skostorleken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 april, 2013
Bläddra i arkivet