Lite om smycken

onsdag, 26 juli, 2017 av Camilla Thulin
Smycken är intressanta, för de kan betyda så mycket. Ofta väljs de efter vad som för tillfället är trendigt och modernt, de kan också vara en kärleksgåva, symbolen för en relation, ett minne, tillhörighet och klass.

libieng19252

Det är ju fantastiskt med riktiga juveler i ädla metaller och rena stenar, men det är få förunnat med denna avundsvärda lyx. Jag tycker alltid att det är underbart att beskåda stora feta äkta barockpärlor eller en stor smaragdring omgärdad av ett gäng klara diamanter. Visst blir jag sjuk av avund, men vem bryr sig om det? Jag nöjer mig med snyggt fusk, begagnat eller antika folkloresmycken från Orienten. Och det är inte heller fy skam.

Jag får ofta frågan om vilka smycken man ska bära. Ibland tycker jag att det verkligen behövs lite smycken som blingar till, men ofta känner jag mig nödgad att skala av damerna som ibland ser ut som fula julgranar. Smyckena är ogenomtänkta, som om de är där bara för att det ska vara så.

Vad är då snyggt och fult? Som vanligt är det en smakfråga. Men här talar vi ju in stil och råden är till dig som inte riktigt känner dig säker med ditt val.

1. Börja som vanligt med att ta bort allting: less is more, är en sliten men fin devis. Har du otur så kan en massa halsband och armringar ta fokus på fel sätt och du själv försvinner.

2. Tänk till varför du bär smycken. Vissa smycken är viktiga, låt dem vara, för de betyder något och har en historia. Men när det kommer till rent pynt och mode är mitt råd att iaktta försiktighet.

3. Man behöver egentligen inte ha några smycken alls, fast ett par pärlor i öronen gör huden och ögonen klara. Många tror att det är tantigt på fel sätt, men så är det inte. Enkla ringar i örsnibbarna är också fint.

4. Du kan också satsa på ett par fina örhängen och strunta i halsbandet. Eller ha just en enkel vit pärla i örat och några sköna halsband.

5. Ibland kan två halsband vara finare än ett, det ger något extra.

6. Är du ofta enkelt och enhetligt klädd i en färg kan stora smycken vara fantastiska, gärna av den folkloristiska typen.

7. Föredrar du mönstrat i din klädsel så håll igen på långa halsband, för de försvinner. Välj hellre kortare i halsen och gärna ett par hängande örhängen i passande färger.

8. Och en stor brosch kan liva upp ett väldigt enkelt plagg, då ska man inte spara på krutet. Mycket strass på en brosch till vardags kan pigga upp det tråkigaste möte. En vacker sidenros uppe på vänster sida av plagget är aldrig fel. Det kan snabbt förvandla klänningen eller blusen från enkel vardag till after work. En strikt outfit blir plötsligt väldigt feminin.

9. Till fest är det tillåtet att spraka lite, glöm inte att värden gillar när gästerna ansträngt sig. Sluta vara feg, var istället en förebild! På med ett par stora örhängen och halsband, i synnerhet om du har en enkel outfit. Ett stort misstag som begåtts av exempelvis kvinnliga stadsråd vid nobelfesten är att de har en enkel aftontoilette, ett modernt silversmycke med matchande örhängen som är fint men snarare passar till vardags, kanske har de en lagd frisyr men är utan smink. Det blir platt fall! Här behöver man ta i och gasa på ordentligt: på med stora pärlor, strass eller något annat härligt. Eller enkla en eleganta lite större pärlor med droppörhängen.

Bild: Kvinna i Libyen, 1925.

 

 

Kommentera

Lästips

Dekolletaget

av Camilla Thulin onsdag, 27 februari, 2013

Paris och jakt

av Camilla Thulin onsdag, 18 februari, 2015

Kostymskolan, del 1

av Camilla Thulin onsdag, 14 augusti, 2013

Lammfärsbiffar

av Camilla Thulin söndag, 19 januari, 2014

Hotel des Grandes Ecoles

av Camilla Thulin onsdag, 30 juli, 2014

Skinnpaj

av Camilla Thulin onsdag, 31 oktober, 2012

Barock bordsteater

av Camilla Thulin onsdag, 19 juni, 2013

Mina shoppingtips

av Camilla Thulin onsdag, 26 februari, 2014

Uppdaterad sminkrutin

av Camilla Thulin söndag, 15 maj, 2016

Hår och herrar

av Camilla Thulin onsdag, 11 juni, 2014
Bläddra i arkivet