Traditionell kvinna

söndag, 20 januari, 2013 av Camilla Thulin
Jag är extremt intresserad av varför så många utbildade kvinnliga chefer på olika nivåer i sina bästa åldrar gestaltar sig som traditionella män på arbetsplatsen. Då menar jag ställen där man bär privata kläder. Min fråga kan tyckas konstig: är det finare att se ut och vara som en traditionell man än en traditionell kvinna? Det är möjligt att dessa kvinnor ser helt annorlunda ut privat, men jag har svårt att tro det. Dessa fantastiska kvinnor blir ofta förebilder för alla andra kvinnor på arbetsplatsen, för ingen vill väl stöta sig med konventionen, eller se annorlunda ut.

Skönast kanske ”firmakostym” eller skoluniform är, alla är lika och personligheten får komma till tals. För att riktigt gå till botten i denna kvicksand har jag förhört min väninna ledarskapskonsulten Anna Eliasson Lundqvist, som har lång erfarenhet av denna besynnerliga problematik.

Helt enkelt, varför ser den kvinnliga chefer ut som de gör?

Anna anser att de klär sig oinspirerat, antingen flickaktiga eller tantiga, sällan kvinnligt och stilfullt. Man tar det säkra före det osäkra eller så blir det ”too much”, undantagsvis välbalanserat. Förklaringen kan vara att lydiga flickor tror att män förväntar sig att de ska se ut som grabbar eller karlar, sportstuket eller stil ”svart kavaj”. Skälet är förmodligen lång och trogen träning i att förhålla sig till grabbar och män och att dessutom se upp till dessa.

I speglande beundran kanske de uppfattar att de måste se ut så själva? En mycket svår komplex fråga med många psykologiska undertoner. Dessutom har de spenderat lång tid i mansdominerade miljöer och har dessutom aktivt sökt sig till mansdominerade verksamheter. Eftersom Anna har mött 1000-tals kvinnor i det mansdominerade näringslivet har hon kommit fram till en kontroversiell tes varför dessa kvinnor har mannen som norm till det yttre och inre. Den lyder så här:

Kvinnorna har ofta en sådan längtan att bli sedda av sin lilla pappa – det är alltså den lilla flickan i en kvinna som söker bekräftelse hos män högt upp i åldrarna. Dessa kvinnor blir givetvis förebilder för ”underlydande” kvinnor. Därför är det viktigt att kvinnor i maktposition är noga med att vara stilfulla, vänliga, tillmötesgående, välklädda och välmakade – detsamma gäller männen!

Vad tror man skulle hända om det yttre blir mer feminint och stilfullt?

Anna fortsätter: risken för att uppfattas som värdefull och attraktiv, vilket ställer krav på självständighet, det är farligt och kräver MOD. Det kan också finnas en rädsla för att lyckas, snarare än att misslyckas, för vad händer om hon är snygg, rik och lyckad, vem vill ha henne då? Kanske är ensamheten ett hot? Man kan jämföra med manliga män, med makt, som gärna utnyttjar sin position för att skaffa alla möjliga tvivelaktiga fördelar.

Tror kvinnor att de måste göra samma sak (äventyra partner, barn och hem )?

Eller tror de att de blir föremål för suspekta närmanden som de ej kan hantera? En tanke som vi ofta möter i våra ledarskapsprogram, dvs att kvinnan väljer att förminska sitt utseende för att slippa bli antastade. Detta går givetvis att ändra, antingen med förändrad attityd och beteende från kvinnan själv. Att göra en beteende förändring innebär att man ska uppträda stilfullt, förena det inre med det yttre i ett smakfullt yttre och klä sig för ”success”. Ta ut svängarna, men gör det med en förmåga att kommunicera på mottagarens villkor utan att anpassa dig till det du tror att de förväntar sig. Våga testa nya sätt och se vilka reaktioner du får, det är viktigt att faktiskt ta reda på vilka reaktionerna är om du kommer in i en ”röd klänning, röd dräktjacka och röda skor”.

Varför är det fortfarande så laddat hur en kvinna ser ut på jobbet, när kommer det att ta slut?

Det tar slut när det inte längre är laddat hur en man ser ut. När män med makt vågar klä sig mer individuellt kommer alla andra, inklusive kvinnorna att hänga på. Fram till dess är det upp till enskilda modiga kvinnor att våga vara feminina stilförebilder.

Är männen så förskräckliga på dessa arbetsplatser som man tror, trakasserar kvinnor med ”rött läppstift och högklackade skor?

Ja, på vissa ställen då de kommer ihop i grupp kan de bli gräsligt mansgrisiga. Skälet till att män tillåter sig vara på detta vis är alltid att den högste chefen har samma inställning. All forskning på sexuella trakasserier på arbetsplatsen visar att det ALLTID finns en högste chef som inte säger ifrån på skarpen utan låter ”maktkorruptionen” fortsätta.

 

 

Kommentera

Lästips

Agent Provocateur

av Camilla Thulin onsdag, 26 augusti, 2015

Läsarbrev om blanka strykmärken

av Camilla Thulin tisdag, 15 mars, 2016

Lite om denim

av Camilla Thulin söndag, 15 april, 2018

Alexander McQueen del 2/4

av Camilla Thulin söndag, 29 juni, 2014

Mina bästa festtips

av Camilla Thulin söndag, 9 december, 2012

Alexander McQueen del 4/4

av Camilla Thulin söndag, 13 juli, 2014

Bästa julklappen

av Camilla Thulin torsdag, 12 december, 2013

Ögonsmink förr

av Camilla Thulin söndag, 15 juni, 2014

Lika låg lön?

av Camilla Thulin söndag, 13 januari, 2013

Sminklektion

av Camilla Thulin onsdag, 1 april, 2015
Bläddra i arkivet