Ut ur garderoben, del 3.

fredag, 24 augusti, 2012 av Camilla Thulin
Bor man i stan som jag och ständigt hemsöks av monster som mal och pälsängrar, så måste man vara på stridstigen jämt!

Först måste man inskaffa ett gäng med lavendelpåsar – malen skyr doften – malstickor och ett vidrigt spray som tar död även på pälsängrar. Och så tätförslutande förvaringslådor, gärna plast, där det går att vika ihop allt man har i ull och kashmir. Vik plaggen fint och innan du stänger, ner med lavendel påsar och vitpepparkorn, då har man en stor chans att klara sig från små äckliga pälsängerhål mitt på bysten eller magen.

Toppar och T-shirts i trikå och tunt stickat bör förvaras i lådor eller hyllor, mörka för sig och ljusa för sig. Hänger man dem på galgar blir det lätt fula märken vid axlarna eftersom trikå är formbart och ofta tunt.

Accessoarer som skärp hängs fint på skärphängare, där de tar minst plats.

Sjalar och scarfs brukat jag vika ihop eller rulla ihop, hos mig bor de i en plastlåda och en byrå. Skor har jag i kartongerna om det är fina skor jag köpt nya, eller i lyxsecondhanden. Annars bor de i billiga bra skoförvaringar i tyg som finns att köpa nästan överallt. Skopåsar är också väldigt intressanta, den händiga kan lätt sy dem själv.

Väskor bor på hyllor hos mig, vissa i tygpåsar, andra i genomskinliga plastpåsar och andra är helt nakna, allt beroende på ”finhetsgraden”. Ett annat litet tips är att gulla med kemtvätten och be att få köpa en rulle med plast, så att man kan plasta in extra ömtåliga plagg, det skyddar också en del från ohyra.

Jag tror på ett konstant rensande, ta genast bort plagg som blir missfärgade, luktar skumt på grund av syntet, noppriga tröjor, plagg som förlorat formen. Den nya generationens billiga kläder är inte gjorda för att hålla i åratal. Grund tanken är att vi ska konsumera. Det var inte som förr då man kunde ha en klassisk kappa i 20 år. Den filosofin finns dessvärre bara hos de riktigt dyra modehusen. Tyvärr kostar ju riktigt fin kvalitet ofta mycket. Skälen är många, dyrare och mer tåliga material, bra passform och fin sömnad och förmodligen har alla fått hyfsat betalt i tillverknings kedjan.

En annan sak är ju att ingen garderob är den andra lik, allt handlar ju om hur mycket kläder man har och hur intresserad man är. Vissa är maniska och har garderober stora som rum med stänger fyllda av eleganta klänningar, 100 kartonger skor och hyllmetrar med flotta väskor. Det är inget fel med det. Tyvärr är det oftast deras garderober man får se, vilket kan ge vem som helst komplex, men skit i det, njut av att det finns kvinnor som badar i kläder. Om vi inte hade dem, så skulle de fina modehusen och bästa designers gå bankrutt och ett fantastiskt hantverk gå åt skogen.

Garderoben känns ganska klar och är nu redo att ta emot eventuella nykomlingar.

Kommentera

Lästips

Paristapas

av Camilla Thulin tisdag, 21 augusti, 2012

Läsarfråga om strumpor

av Camilla Thulin söndag, 20 augusti, 2017

Peeling och botox

av Camilla Thulin söndag, 2 mars, 2014

Barda om hår: 1

av Camilla Thulin söndag, 6 april, 2014

Diors parfymör

av Camilla Thulin onsdag, 24 juli, 2013

Skepparkavajen

av Camilla Thulin onsdag, 24 oktober, 2012

Galna skönhetsideal

av Camilla Thulin onsdag, 18 december, 2013

Läsarfråga om glasögon

av Camilla Thulin onsdag, 19 november, 2014

Korven vs pastejen!

av Camilla Thulin onsdag, 2 juli, 2014

Lite om celluliter

av Camilla Thulin söndag, 20 september, 2015
Bläddra i arkivet