Känslig hy?

onsdag, 29 juli, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Olika hudtyper dras med lite olika problem, oftast bara tillfälligt. Och det finns massor av knep att ta till och saker att tänka på när exempelvis den torra hyn helt plötsligt känns för torr eller den feta hyn alldeles för oljig. Frågar man en grupp personer om vilken hudtyp de har, så uppger så många som 90% att de åtminstone vid något tillfälle har upplevt sin hud som väldigt känslig. Men då menar de oftast att huden inte uppträder som förväntat.
studio-lorelle-portrait-of-the-actress-brigitte-helm-1930s_e En ”äkta” känslig hud är i första hand ett medfött tillstånd och en person som har känslig hud är ofta blekhyad, har lättare för att rodna och dras ofta med allergiska problem såsom svår hösnuva, astma och andra allergier. Det som majoriteten upplever som känslig hud är dock en förvärvad hudkänslighet där genetiska faktorer inte spelar någon större roll. Och hur blir man då med känslig hud? Ja, det handlar om både yttre och inre faktorer. Livsstil, stress, hormonell obalans, kosmetikaallergi, luftföroreningar, alkohol, en dålig diet och ett för flitigt peelande är bara några faktorer som kan förvandla den mest normala hud till ett upproriskt lättirriterat yttre. Kort sagt ingredienser som finns i stort sett i alla moderna människors tillvaro. Men, det finns hopp även för den som frossat i för många dåligt sammansatta måltider och stressat från morgon till kväll och därmed blivit med ett rödfnasigt anlete. Har huden blivit känslig gäller det först att hjälpa dess barriärfunktion på traven. Det finns särskilda preparat för det, som exempelvis ”Barrier repair” från dermalogica. Viktigt är också att använda en mjukgörare efter varje rengöring. Avstå från all typ av exfoliering under en period och slösa med fukten, gärna i form av någon booster. Använd förstås milda preparat avsedda för känslig hy. Solskyddet är extra viktigt då den känsliga huden ännu lättare tar skada av solens ultravioletta strålar. Se också över livsstil och kosthållning. Dra ner på tempot och undvik heta drycker, för mycket alkohol, koffein och nikotin samt alltför starkt kryddad mat. Får du ingen ordning på huden själv, så är det dags att boka tid hos en hudterapeut som kan skräddarsy ett program till dig. De känsligas kom-ihåg: Dra ner på antalet produkter för både hudvård och make-up. Hudtesta nya produkter i exempelvis armbågen innan du köper en hel burk. Kan du inte få ett prov med dig, får du utföra testet i butik. Vänta minst 48 timmar, helst 72, innan du kollar efter en eventuell reaktion. Minsta rodnad, svullenhet eller skillnad betyder: den här fungerar inte för mig. Introducera nya produkter en i taget, då är det lättare att upptäcka vilken som orsakar ett eventuellt problem. Allergitestat och naturligt är absolut inte samma sak som problemfritt. Kolla nagellacket. Kanske låter konstigt, men ingredienserna formaldehyde och toluene, som är vanligt förekommande i nagellack är kända för att ge upphov till irritationer. Och i ansiktet är vi ju och petar rätt ofta. Först sminkar vi oss, rättar till håret, tar bort brödsmulor ur mungipan och så vidare. Kolla efter nagellack som är ”formaldehyde & toluene free”. Flitig besökare i bassängen? Duscha inte bara hela kroppen efteråt. Var noga med att skölja av ansiktet också, klor kan orsaka allergiska reaktioner. Stress är en bov i dramat. Klarar du inte av att varva ner på egen hand kan det vara en bra idé att boka tid för regelbunden massage, eller kanske ta en kurs i yoga.

Kommentera

Lästips

Lammfärsbiffar

av Karina Ericsson Wärn söndag, 19 januari, 2014

På spaning efter Paul Bocuse

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 maj, 2015

Diors parfymör

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 24 juli, 2013

Ugnsbakad kyckling med klyftpotatis

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 september, 2013

Om skoklacken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 december, 2013

Boucheron

av Karina Ericsson Wärn lördag, 3 februari, 2018

Värmespolar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 augusti, 2015

Den lilla svarta

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 15 augusti, 2012

Rätt svar!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 september, 2013

Parisparker

av Karina Ericsson Wärn lördag, 5 mars, 2016
Bläddra i arkivet