På besök hos Goyard

onsdag, 17 oktober, 2012 av Karina Ericsson Wärn
Mitt i den berömda trappan som sett likadan ut sedan 1800-talets mitt sitter Tina.

Från sitt trappsteg har Tina god utblick över vad som händer i Goyards anrika Parisbutik och full koll på vilka kunder som kommer och går. Ser någon extra vänlig ut viftar Tina på svansen. Att stöta på en hund (Tina är en liten terrier – med kanske aningens grumlig stamtavla) som inventarie i en luxuös butik hör inte till vanligheten. Men så är inte heller Goyard någon ordinär butik. Inte ens med lyxiga mått mätt.

Ägare till Goyard är Tinas husse Jean Michel Signoles. Till sin natur är han inte bara hundälskare, utan också samlare och konnässör av livets goda – som vin och snygga bilar. Och så Goyard då förstås, som han först trillade över hos en antikhandlare 1974. Till salu fanns två gamla koffertar, den ena från Louis Vuitton, och den andra från Goyard. Eftersom Jean Michel Signoles inte kände till Goyard, men gillade vad han såg (och dessutom var Goyard kofferten billigare) så köpte han den senare. En affär som ledde till att han 1998 köpte hela Goyard som anses vara ett av världens mest exklusiva varumärken inom hantverket ”malletier” – det vill säga tillverkare av resgods i alla dess former: från handväskor och kreditkorshållare till specialväskor för skofetischisten och koffertar – somligt skräddarsytt för Rolls Royce bakluckor och hytter på privata yachter.

Eftersom Jean Michel Signoles lever efter devisen verka men inte synas träffar jag Erick Hager, Goyards ansikte utåt. – Här ser vi en del av de sexhundrafemtio koffertar som Monsieur Signoles samlat på sig under åren, säger Erick och slår ut med handen.

I rummet ovanför butiken står det gamla koffertar överallt. Ett matchande par i ett hörn är försedda med snirklig text som skvallrar om att de en gång i tiden tillhört hertigparet av Windsor som också köpte allt parets älskade mopsar behövde i form av matskålar och bilglasögon (ja!) hos Goyard. Avdelningen för ”dogs, cats and monkeys”, som öppnades 1892, har idag fått en helt egen butik tvärs över gatan. Här finns hundväskan Hulot, döpt efter Jacques Tatis skapare som älskade att ge sin fyrfotade vän det bästa och var stamkund hos huset. Och så specialbagaget, som en picknickväska komplett med smörask och allt, för knappa artontusen euro.

Vi har ju inga kollektioner, utan vårt utbud är alltid detsamma. Allt går att få i tio olika färgställningar, och sedan kan man också välja att få sitt monogram adderat, berättar Erik och visar prover på både färg och bokstäver. Möjligheterna blir plötsligt oändliga.

– Allt görs ju för hand, så den bland unga japaner populära väskan Saint Louise, en tote med tillhörande enkel plånbok, den har vi för tillfället bara tre exemplar av, och alla i grönt. Nya kommer först om en månad. Vill man ha sitt monogram på produkten, då tar det ungefär sex veckor för oss att ordna det. Vill man beställa något som vi inte har, som en box för en ring, då får man ge sig till tåls i ett halvår. Vi har nyligen levererat en trunk till Italien som rymmer tvåhundrafemtio skor. Den tog åtta månader att tillverka.

Tillverkningen sker för hand i Carcassonne, i södra Frankrike. Utgångsmaterialet är en grov kanvas som först förses med grundfärg och sedan adderas det omisskännliga trompe l’oeil mönstret vilket består av tre stycken Y . Mönstret appliceras i fyra omgångar i en process som närmast påminner om silkscreen tryck. I processen tillsätts också gummi arrabicum – så att produkten skall tåla väta. I de hårda väskorna och koffertarna är stommen gjord av poppelträ, och den fodrade insidan – den är alltid vackert solrosgul.

Att allt är handgjort, och alltid i Frankrike, gör att vi aldrig kan bli hur stora som helst. Vilket vi heller inte vill. I nuläget får vi flera förslag per dag om samarbeten, från bland annat Ryssland och Arabvärlden. Men vi är inte intresserade av sådana propåer. Vi är som en familj, och skall vi arbeta med någon så måste det kännas rätt – på ett personligt plan

Småskaligheten och begränsningarna bidrar förstås till Goyards exklusivitet. Samt att man aldrig annonserar, Goyard är för de redan invigda. Och så prisbilden förstås. En handväska kan kosta från tretusen euro. Trots det anser inte Erick Hager att det finns någon typisk Goyard kund.

Nej, visst har vi alltid sålt till prinsar och prinsessor, amerikaner som kommer till Paris i eget flygplan och ryssar som äger ett eget hus här i Paris. Men vi får också hela tiden nya kunder. Öppningen hos Barneys i New York i början av det här decenniet lockade en helt ny generation till oss. Som unga trendkänsliga japaner till exempel.

Till de lojala kunderna hör bland annat Karl Lagerfeld, Catherine Deneuve, Madonna, Anna Wintor och Elton John. – Elton John reser ingenstans utan sin olfaktiska värld. Han är besatt av dofter, och åt honom har vi skapat en trunk som rymmer tvåhundrafemtio doftljus, som han alltid har med sig när han är ute och reser. Men ingen av våra kända kunder får någonsin rabatt, eller något som en gåva. Alla betalar alltid fullt pris. Ett faktum som bara än mer bidrar till den exklusiva imagen. Tina gör sig påmind och verkar vilja ta en sväng ut till Place Vêndome. Kopplet åker fram. Goyard naturligtvis. Klär Tina perfekt.

Goyard
233 rue Saint-Honoré, 75001 Paris
Tél: +33 (0)1 42 60 57 04
Métro: Tuileries
1845 började Françoise Goyard (1828-1890) arbeta hos väsktillverkaren Morel i Paris. När Morel gick ur tiden 1853 fick Françoise ta över firman och försåg husets produkter (som redan då var försedda med sitt klassiska trompe l’oeil mönster) med en etikett som sade ”Ancienne Maison Morel – Goyard Successor”. Och så var Goyard fött. Till kunderna under tidigt 1900-tal hörde den franska aristokratin, engelska hovet, kändisar som Sarah Bernhardt och John Rockefeller. När Sir Conan Doyle, Sherlock Holms skapare, behövde ett specialdesignat portabelt reseskrivbord, vände han sig till Goyard vilket resulterade i den portabla trunken Malle Bureau vilken än idag ingår i sortimentet.
 

Kommentera

Lästips

Max 100 ml

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 februari, 2014

Forma håret

av Karina Ericsson Wärn fredag, 11 augusti, 2017

För oss skofetischister

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 augusti, 2012

Snyggt under i Paris

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 april, 2014

Charvet

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 17 april, 2013

Hotel des Grandes Ecoles

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 juli, 2014

Polon och Pucci

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 januari, 2013

Cocktailparty

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 december, 2012

YSL & Marrakech

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 april, 2018

Sälj kläderna

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 februari, 2018
Bläddra i arkivet