Bardots rutor

onsdag, 29 april, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Sommartid frossar modet gärna i en avslappnad men samtidigt kaxig look förknippad med en ung Brigitte Bardot. En stil i vilken smårutigt, minimala shorts, remsandaler, milda pasteller, generösa stråhattar och långa bara solbrända ben utgör basen. En oskuldsfull men samtidigt utmanande stil som också förknippas med franska Saint Tropez.

124825

Brigitte Bardot (Född 1934) som började sin karriär som fotomodell vid 15-års ålder kom snart att synas mer på filmduken än i modemagasinen. Med filmen ”Och gud skapade kvinnan” (1956) i regi av äkta maken Roger Vadim – fick Brigitte Bardot sitt stora genombrott. I filmen spelar hon en strulig tjej med mycket sex appeal som retar både karlarna och fosterföräldrarna till vansinne. Filmen placerade inte bara Brigitte Bardot på listan över världens sexigaste kvinnor, utan förvandlade också Saint Tropez (där filmen utspelar sig) från ett slumrande fiskeläge till en badort för jet-set folket.

Brigitte Bardot kom att leva upp till bilden av sig själv som sexbomb. Hon gjorde plutmunnen, den rufsig hövolmen och en framskjuten byst till åtråvärda attribut. Hon populariserade bikinin, gick på 60-talet i bräschen för ett ungdomligare mode och var bohemian-chic långt innan begreppet myntats.

Det Bardot-rutiga etablerades när 1959 när Bardot gifte om sig med Jacques Charrier i en brudklänningen skapad av Jacques Esterel (1918-1974) – dåtidens enfant terrible inom modet. Jacques Esterel (som också var musiker) hade öppnat eget modehus 1953 och snabbt blivit känd för sin knasiga stil. Han rakade modellernas huvuden så att deras drag skulle framgå tydligare och gjorde tweedhattar med inbyggd belysning. På 70-talet lanserade han med stor framgång unisexkollektioner samt stämde YSL för plagiat – och vann. Samt blev svartlistad från den franska modescenen. Han var för jobbig helt enkelt. Men den rutiga enkla brudklänningen, som syddes i bomullstyget Vichy Rose – blev en enorm succé och skapade ett begär efter Bardot-rutigt som inte stillats än idag.

NCK_2055

På catwalken prresenterades inför sommaren 2015 massor av rutor à la Bardot, bland annat av Richard Nicoll, Joseph Altuzarra och Bottega Veneta. Somrigt och fräscht.

KIM_0038

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Max 100 ml

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 februari, 2014

Manlig skönhetsvård

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 november, 2013

Café de la Mairie

av Karina Ericsson Wärn söndag, 10 november, 2013

Strykning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 28 maj, 2014

Haute couture, del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 mars, 2013

Om skoklacken

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 december, 2013

Skostorleken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 april, 2013

Skinnbyxan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 september, 2013

Mina bästa festtips

av Karina Ericsson Wärn söndag, 9 december, 2012

Sälj kläderna

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 februari, 2018
Bläddra i arkivet