Massera mera

onsdag, 24 april, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Steget till att boka tid för en massage kan vara som svårast att ta när besöket behövs som bäst. Almanackan är kanske fulltecknad och musklerna på helspänn, men ta klivet! Det är värt varenda minut och krona. Ibland kan det vara svårt att välja rätt sorts beröring, för menyerna kan vara rätt omfattande.

Är du ovan vid att bli masserad är det kanske bäst att börja med en lättare variant. Det är viktigt att tänka på att en massage kan sätta igång processer som ligger och slumrar i kroppen. Förkylningar kan lossna och blomma ut för fullt. Spänningar som uppstått ur jobbiga känslor och som får sig en omgång kan få gråten att tränga fram. Kropp och själ hör som bekant ihop.

Utöver den njutning vi upplever för stunden då vi får ryggen knådad i ett varmt rum som kanske doftar gott av aromaterapeutiska oljor, så ger en massage en rad goda effekter. Så många att vi faktiskt borde göra det till en livsviktig vardagsrutin att bli masserad. En massage mjukar upp spända muskler, ger oss en lugnare och djupare andning, ökar blodcirkulationen i musklerna, lymfcirkulationen och utsöndringen av vätska och restprodukter, stärker immunförsvaret och motverkar stress och ärrbildningar efter skador i muskelvävnad – får oss kort och gott att må bättre.

 

Liten massagemeny

Att välja massageform är inte det enklaste. Det finns en uppsjö olika former, de flesta med tusenåriga anor från gamla kulturer som Kina, Indien, romarriket och det gamla Grekland. I Egypten användes massage som behandlingsmetod redan tretusen år före Kristus, och greken Hippokrates, läkekonstens fader som levde fyrahundra år före Kristus, utarbetade bland annat regler för hur massagen skulle användas.

 

 

Akupressur. Istället för att använda nålar bearbetar man punkter (akupunkter) längs kroppens enerigibanor med fingrarna. Metoden har sina rötter i Kina och Japan. Vanlig metod för energistimulering. Bra gör-det-själv-metod, om man vet var man ska trycka, vill säga.

Aromaterapeutisk massage. En ljuvlig helkroppsmassage bestående av lätta tryck och mjuka rörelser med syfte att mjuka upp och få till ett lymfdränage. En rengörande och väldoftande process. Startar på baksidan med rygg och ben och slutar på framsidan med ben, mage, armar, nyckelbensområde och ansikte. Bearbetar tryckpunkter längs kroppens meridianer (energibanorna) enligt kinesisk medicin. Sist ges en hårbottenmassage med oljefria händer.

Ayurveda. En indisk komplex medicinsk skola med ett helhetsperspektiv på människan. Föddes tvåtusenfemhundra år före Kristus. Ayu är sanskrit och betyder liv. Veda betyder kunskap. Kort och gott: livskunskap. Enligt ayurveda finns det tre kroppstyper: vata, pitta, kapha. Behandlingarna går ut på att skapa balans och därmed välmående. Man använder sig av bland annat meditation och olika utrensningar, som lavemang. Känns pulsdiagnostik och propåer om att följa dygnets naturliga rytm som lite flummigt, kan man ju hoppa över den biten och enbart anamma oljemassagerna. Skräddarsydda efter din kroppstyp och livsinställning. Ljuvliga!

Bindvävsmassage. En helkroppsbehandling med fokus på ryggen. Med speciella drag- och hakgrepp drar man i bindväven som har sina fästen på olika zonområden. Via det autonoma nervsystemet leder det till en reflexmässig reaktion på motsvarande organ.

Bioenergi. En behandling som sätter fart på kroppens eget reningssystem och rensar ut gifter och slaggprodukter.

Energimassage. Här behåller man kläderna på. Massagen bygger på teorin att det finns ett flöde av energi i kroppen längs vissa kanaler, så kallade meridianer. Sittandes på en stol får man en massage som trycker på akupunkturpunkter längs meridianerna samt töjer, skakar och korrigerar rygg- och axelpartiets muskler. Behandlingen, som ursprungligen kommer från 900-talets Japan, fungerar uppiggande och energigivande och balanserar kroppens energier. Har sitt fokus på huvud, nacke, axlar, rygg, armar och händer.

Klassisk massage. En världsberömd svensk uppfinning! Metoden lanserades under 1800-talets början av Per-Henrik Ling (1776–1839) som menade att de flesta av kroppens organ kunde behandlas med hjälp av massage. I Sverige går hans metod under benämningen klassisk massage, utomlands heter den just svensk massage. Via tryck, bestämt knådande och gnidande löser massagen upp oönskade spänningar i hela kroppen. Efteråt känner du dig skönt avslappnad, mjukare, rörligare och fylld av en behaglig känsla.

Muskulering. Här går man direkt på de spända och hårda musklerna som kan vara upphovet till smärta. Via en teknik som tänjer och sträcker ut tar man sig an problemställena. Ibland ger man sig även på de så kallade triggerpunkterna, punkter som projicerar smärta. Med särskilda tryck, massage och isning kan man få punkterna att sluta med sitt oförskämda beteende.

Rosenmetoden. En metod utarbetad av den amerikanska sjukgymnasten Marion Rosen. Bygger på att kroppen inte klarar av att ljuga utan avspeglar både omedvetna och medvetna känslor, och att vår andning är den förmedlande länken mellan det vi vet och det vi förträngt. Via en ultralätt massage och beröring slappnar musklerna av och de förträngda känslorna lockas fram. En terapiform som man kanske inte ska hoppa på om man enbart känner behov av lite välgörande massage.

Shiatsu. Kinesiska medicinkunskaper, en japansk uråldrig massagemetod ”anma” och västerländsk medicin smälte i början av 1900-talet samman och blev till shiatsu, som bokstavligen betyder fingertryck. En förebyggande och helande metod som har likheter med akupressur. Enligt shiatsu uppstår sjukdomar genom att energibanorna är blockerade eller i obalans. Behandlingen utförs på en madrass på golvet medan man har kläderna på.

Thailändsk massage. Massagemetoden innehåller shiatsutryckningar, akupressur och yogastretchningar. Den är uråldrig och bygger på teorin att sjukdomar är ett resultat av energiblockeringar som kan hävas och hållas på avstånd med hjälp av massagen. Man masseras fullt påklädd, med undantag för fötterna som ska vara nakna. Massören använder sig av hela sin kropp för att ge massagen, som ibland kallas för latmansyoga. Massagen kan ta mellan en och tre timmar och bör inte ske med en alltför mätt mage som sällskap. Tänk på att ha på dig löst sittande tunna kläder.

Zonterapi. Bygger på teorin att alla kroppens organ representeras av reflexzoner, bland annat på fötterna. Genom att stimulera den aktuella zonen bearbetas organet, som då får hjälp att må bättre.

 

 

Kommentera

Lästips

Parisresan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 september, 2013

För oss skofetischister

av Karina Ericsson Wärn måndag, 20 augusti, 2012

Hotel des Grandes Ecoles

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 juli, 2014

Donna Karan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 maj, 2013

Bästa julklappen

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 12 december, 2013

Schiaparelli och Farida Khelfa

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 24 september, 2014

Dofttips

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 23 juli, 2014

Flyga med hund

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 januari, 2016

Underklädestvätt

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

Skinnpaj

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 31 oktober, 2012
Bläddra i arkivet