Ditt bästa badplagg

fredag, 19 juni, 2015 av Karina Ericsson Wärn
Vi fick nyligen ett läsarbrev som efterfrågade våra tankar om det här med badkläder. Är det bikini eller baddräkt som gäller? Vad man väljer är ju högst personligt, är mitt svar. Camilla som är en soldyrkare (i lagom doser och vid rätt klockslag) föredrar bikini. Själv solar jag aldrig, men gillar dock att simma, och väljer därför baddräkt. Texten nedan, om det här med badkläder, är hämtad ur min första stilbok ”Chic – den kompletta garderoben” (Albert Bonniers förlag) som gavs ut 2004 (Jösses!). Vill du läsa den i sin helhet är det bibblan som gäller.

rexfeatures-432466ah

Måste man vara exhibitionist, eller kan man ha ett par upplyftande strumpbyxor under baddräkten?, frågar jag mig själv när det är dags att ersätta den av klor upplösta modellen med en ny. Ibland önskar jag att badkläderna såg ut som vid sekelskiftet. Det vill säga heltäckande och oformliga. Inte påklistrade och avslöjande som idag. Min kropp och stranden har alltid befunnit sig i ofas med varandra. Som gänglig tonåring tyckte jag brösten var för platta och benen för långa, för att exponeras offentligt. Och nu, i mer mogen ålder, är jag av samma åsikt – att kroppen inte tål att visas upp. Men anledningen är av motsatt natur. Det putar ut på de mest ofördelaktiga ställen. Men eftersom jag älskar att simma har jag kapitulerat inför min självdestruktiva kroppsuppfattning. Iklädd svart baddräkt, inköpt för en spottstyver i automat på min simhall, njuter jag av en stunds viktlöshet ett par gånger i veckan. Jag spanar ogenerat in andras kroppsformer, och gläder mig åt att det alltid finns de som dels är modigare men också mer neurotiska än jag själv. Spännande är det också att sedan se de olika badarna påklädda. För i själva verket är det inte badkläderna som är avslöjande. De är snarare anonyma. I baddräkt har vi ingenting annat än vår egen kropp att visa upp, och hur himla personlig är den? Det är med det där andra skalet, kläderna, som vi talar om vilka vi är – eller vill vara.

 

Köpa badkläder.

Jag avråder från att införskaffa badkläder på något annat vis än genom köp.

En gång försökte jag (okej, jag var tonåring och optimist) förvandla två kökshanddukar till en bikini. Resultatet blev katastrofalt. Jag avråder också från simning i badkläder av frotté. Av erfarenhet kan jag tala om att frotté sväller, till storlek XXXXLLLL, och därmed blir VÄLDIGT avslöjande. Inte snyggt. Nya badkläder borde egentligen införskaffas direkt efter semestern. När man mår som bäst, och ser som bäst ut. Men oftast gör vi ju tvärtom. Står där med vintergrå hy och orakade ben under byxorna, och funderar på om det är snyggt med så högt skurna ben att brösten riskerar falla ut. Och går det verkligen att fästa trosskyddet i stringbikinin.

Några tips inför köpet:

 • Var ute i god tid, rusa inte in i affären kvällen innan avresan till Ibiza. Det kan ta tid att hitta ett badplagg som passar.
 • Smörj in kroppen i fuktkräm, så känner du dig inte så torr, grå och fnasig framför provrumsspegeln. En brun-utan-sol kräm kan göra susen.
 • Håll ett öga på bikinilinjen och benen.
 • Skilj på badkläder för kokett strandliv respektive oglamourös motionssimning. Det är två helt olika typer av aktiviteter, som ställer olika krav. En simbaddräkt måste sitta bra kring rumpan, ingen string alltså. Den får inte heller kana ner från axlarna eller vara så lös över bysten att du blir topless i bassängen utan att veta om det.

Färg och form.

 • Svart och alla andra riktigt mörka färger förminskar.
 • Vertikala linjer omfamnar smickrar den kurviga kroppen. Det kan vara draperingar, markerade sömmar eller ränder på en mörk botten.
 • Blek hy? Akta dig för mesiga glass-pasteller. De får dig att lösas upp och försvinna som en isbit i ett glas vatten. Framhäv istället en blek hy med hjälp av mörkbrunt, aubergine, vinrött eller svart. Men – om sommarens trend föreskriver vitt mot vit hud – då lovar jag, då tycker du och alla andra det är snyggt.
 • Badkläderna följer samma lag om proportionella förhållanden som den övriga garderoben. Visuellt breddade axlar ger balans till breda höfter. Skapandet av en midja kan distrahera blicken från en putmage. Ben blir längre om de ser ut att börja högre upp på kroppen – högt skurna ben är modellen. Djupa v-ringningar förlänger. Var inte rädd för att poängtera dina tillgångar
 • Har du en snygg rygg – så visa den då!
 • Baddräkt är absolut inte den enda lösningen för midjelösa och putmagade. En bikinibyxa med högt skurna ben som sitter bra över magen, kan många gånger vara mer smickrande än en hel baddräkt. Prova får du se.

Red Vamp

Ditt bästa badplagg.

Stor byst.

Satsa på en vanlig slät bikini- eller baddräktsöverdel, med ordentliga axelband som klarar av tyngden samt inbyggd bygel som ger ett bra stöd. Push-up behövs inte.

Liten byst.

Vill du bättra på naturgåvorna så satsa på en vadderad överdel eller en push-up. Den lilla bysten är också väldigt fin i en klassisk trekants-överdel a’la 70-tal.

Smala axlar.

Halterneck breddar ett smalt axelparti, och är ursnyggt.

Breda axlar.

Tunna mönstrade axelband får de breda axlarna att framstå som lite nättare.

Korta ben.

Långa ben på direkten, får man med hjälp av en baddräkt som har högt skurna ben. Vill man hellre ha bikini, så ser benen ultralånga ut i en bikinibyxa med hög midja och högt skurna ben.

Långa ben.

Är man nöjd med längden ser ett par gasellben snygga ut i modeller med lågt skurna ben.

Päronformad.

Välj en baddräkt med mörkare nederdel, ljusare överdel och högt skurna ben.

Den drar uppmärksamheten till överkroppen istället för den lite tyngre bakdelen.

Generös mage.

Varför överhuvudtaget snegla på alla idiotiska veckotidningslöpsedlar som lovar en bikinikropp på tre veckor, och som sen inte finns där och tröstar när man misslyckats. Satsa på en snygg enfärgad baddräkt med lite drapering på rätt ställe, och njut av pool och strand.

Midjelös.

En baddräkt med ett i färg mörkare avvikande fält, tvärs över kroppen där midjan skulle kunna tänkas höra hemma, skapar en fejkad sådan. Ett löst sittande skärp hjälper också till. Högst skurna ben är att föredra.

En uppdaterad badlook. För att känna sig bekväm på stranden eller poolkanten är det viktigt att hitta en bikini eller baddräkt som passar den egna kroppen. Strunta i om modet föreskriver trekants-överdelar för russinbröst eller baddräkter så djupt v-ringade att könshåret behöver ansas.

mld103497_0708_flipflops_xl

Trendig blir du med hjälp av billiga tillbehör:

 • badskor
 • solhattar
 • solglasögon
 • arm- och halsband
 • scarfves och tygstycken att knyta runt höften, bysten eller håret
 • väskor i strå eller plast
 • tidningar som avslöjar vem du egentligen är

Kommentera

Lästips

Cooking Classes Bodrum

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 februari, 2015

På besök hos Goyard

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 17 oktober, 2012

Grått är flott

av Karina Ericsson Wärn söndag, 19 maj, 2013

Vad är dans?

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 december, 2015

Stil med Johan Rabaeus (1)

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 1 oktober, 2014

Amalia Gonzalez Stöckel

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 juli, 2013

Elie Saab

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 januari, 2013

Skinnbyxan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 september, 2013

Karins skofråga

av Karina Ericsson Wärn måndag, 29 maj, 2017

Kyla och långt hår

av Karina Ericsson Wärn söndag, 12 januari, 2014
Bläddra i arkivet