Klä er enkelt

måndag, 25 september, 2017 av Camilla Thulin
Varsågoda, några goda råd för hur man kan klä sig på jobbet. Om man är karl. Eller kvinna. Bilden kan ni ta med en klackspark, en stil signerad 1970-tal som ingen bör reprisera idag. Om man inte skall på maskerad förstås.

1970s-fashion-designs

 

Man? Satsa på en mörkblå kostym. En svart kostym är så mycket mer krävande och det är få svenska män som passar i svart. Kostymen måste vara av hög kvalitet och ha en perfekt passform för att vara riktigt snygg. Svart har lättare att se sjaskigt och dammigt ut.
En mörkblå kavaj passar bra till jeans, manchesterbyxor, chinos eller grå flanellbyxor. Och byxorna fungerar bra till en tweedkavaj eller en kashmirtröja.  Har man inte mode som hobby ska man inte köpa den senaste modellen för den är snart omodern och då är det inte snyggt längre. Den klassiska looken står sig alltid.  Det bästa är att gå till en klassisk herrkonfektionsaffär när man ska köpa sin businesskostym. Där finns ofta kunniga expediter.  Männen ska inte lita för mycket på klädråd från sina fruar. Kvinnor har tvärtemot vad många tror inga gener för att vara bra på kläder och stil. Som karl kan man inte komma i udda kavaj och udda byxor till vissa affärsmöten. Då anses man bonnig. Det utstrålar fritid. Det är bara att acceptera att så är det. Det mest gångbara är en snygg kostym, en ljus skjorta, snygga skor och strumpor som är så pass långa att man inte kan skymta benen.

Kvinna? Satsa mer på klänning eller en snygg kjol. Kvinnor ska se ut som kvinnor. När kvinnor har svart kostym, vit skjorta och kort hår ser de lätt ut som tråkiga gubbar, dem vi alltid klagar på. Då ser man inte vem som är vem. Klipp inte håret! Låt det växa för det ser bättre ut och då syns det att du är en kvinna. Och använd lite smink – det piggar upp. En klänning eller kjol och en fin stickad tröja eller kofta ger ett välklätt intryck.

Gäller båda: Det är viktigt för att bli respekterad. Dina kunder förväntar sig det av dig. Och det blir ännu viktigare när konkurrensen hårdnar. Den som ser prydlig ut kanske får jobbet eller affären framför den som inte är det trots att meriterna är lika. Arbetskläder ska vara enkla. Bestäm dig för en stil och sluta variera sig så mycket. Håll dig till samma look. Det går fort på morgnarna och det är ändå ingen som tänker på att du alltid ser likadan ut på jobbet. Tvärtom signalerar det att man är trygg med sig själv och folk i omgivning vet vem man är. Att klä sig rätt är en konst och de flesta måste lägga ner lite möda på det. Alla kan bli snygga oavsett utseende. Det handlar bara om att lära sig. Den som är välklädd har jobbat med det. Det är något man får lära sig. För den som inte är uppfostrad med stil tar det bara lite längre tid. Satsa på skorna, de berättar allt även om du har en bil för 750 000 kronor. Hittar du ett bra plagg som du verkligen gillar, köp flera på en gång.

20140330-110432.jpg

Kommentera

Lästips

Forma håret

av Camilla Thulin fredag, 11 augusti, 2017

Massera mera

av Camilla Thulin onsdag, 24 april, 2013

Fira jul i Paris

av Camilla Thulin söndag, 1 december, 2013

Läsarfråga om klänning

av Camilla Thulin onsdag, 21 januari, 2015

Pumps

av Camilla Thulin söndag, 9 mars, 2014

Schiaparelli och Farida Khelfa

av Camilla Thulin onsdag, 24 september, 2014

Charlotte Birnbaum

av Camilla Thulin söndag, 16 juni, 2013

Nu blir det reklam!

av Camilla Thulin måndag, 17 december, 2012

Möte med Chantal Thomass

av Camilla Thulin måndag, 27 augusti, 2012

Föna, platta …göm

av Camilla Thulin onsdag, 12 juni, 2013
Bläddra i arkivet