Årets Granntant heter ….

måndag, 21 oktober, 2013 av Oss Granntanter Emellan

bild

Vi har under året efterlyst nomineringar till Årets Granntant. Årets Granntant kan vara en kvinna som sagt ifrån, hjälpt till, höjt rösten eller bara påpekat något som vi alla bör känna till lite bättre. Det kan också vara en kvinna som enbart genom sin blotta uppenbarelse ger inspiration, eller som glömts bort och bör lyftas fram.

Vi fick mängder av bra och intressanta förslag, stort tack för hjälpen! Årets Granntant 2013 är nu utsedd, hon heter Ewa-Lena Spåre och finns i Örebro.Vi hade den äran att ha Ewa-Lena med som gäst på vår läsarresa till Yxtaholms slott. Då passade vi på att gratta och fira Ewa-Lena. I gåva fick hon rosévin från René Barbier i en box designad av granntanten Camilla.

Så här löd nomineringen, som skickades till oss av Birgitta Lövesetdt: Ewa-Lena är en fantastisk kvinna som inspirerar andra till att bejaka sin personlighet och kvinnlighet. Hon är också bra på att bygga nätverk mellan kvinnor. Att hon dessutom ser ut som en granntant gör inte saken sämre!

Grattis säger vi till Ewa-Lena och alla kvinnor runtom henne!

Namn: Ewa-Lena Spåre

Arbetar med/som: Försäljning/marknadsschef på mediahuset NA i Örebro

Bor: Hus i Örebro

Familj: Gift med Ingemar som har två söner och vi har ett barnbarn sedan augusti

Hur hamnade du på det jobb du har idag?

Sökte och fick det bland många sökande. Jag har det absolut roligaste jobbet i Örebro!

Varifrån har du fått din entusiasm och kraft?

Från början kommer det nog från föräldrarna och uppväxten på en gård på landet, livet gick upp och ner som för alla andra, men vi har alltid försökt hitta någon slags distans och humor i det hela. Allvar och glädje är en bra blandning. Numera är det ju min man och goda vänner och inte minst alla mina duktiga och härliga arbetskamrater som ger energi varje dag året om!

Att som kvinna lyfta fram andra kvinnor, är tyvärr inget givet, men du är bra på det. Hur ser dina egna kvinnliga förebilder ut?

Tyvärr finns det inte så många, men en som jag alltid beundrat är Marie-Louise Ekman som idag är chef på Dramaten. Har också en känsla för att Annelie Sirsjö, Svenskt Näringsliv är bra på att se andra kvinnors kompetens och styrkor. Egentligen tycker jag att kvinnor är ganska svåra att förstå sig på om jag ska vara ärlig. Men ändå, är nog lite manhaftig och tänker som en man kanske. Bra om vi hjälper och stöttar varandra särskilt vid min ålder så ska man absolut lyfta fram det yngre gardet! Lätt att börja där man står faktiskt.

När du är som mest stressad och pressad, vad gör du då?

Tar riktiga långpromenader, gärna till stallet och umgås med hästar, det är alltid lugnade med djur och natur för mig. Krävs det en snabbåtgärd så blir det lite yogaandning vid skrivbordet.

Har du något recept för ett mer jämlikt Sverige, när det kommer till få fler kvinnor på plats i börsnoterade bolagsstyrelser och på andra tunga poster i affärs- och näringslivet?

Tyvärr inte, har alltid varit för att kompetens ska gå i första hand, men ibland måste det till lite andra ingredienser för att rucka på gamla förlegade former – vi är absolut inte framme ännu , titta bara på löneskillnaderna män/kvinnor, inte jämlikt 2013!

Kan du dela med dig av tre favoritadresser i Örebro?

Ingeborgs för den goda och välgjorda  maten av bra råvaror

Realaxen på Gustavsvik badet -bastu och bad i skön värme gör nytta för själ och kropp

Konserthuset – alltid hög kvalité på prestation av orkester och artister och det som serveras före och i paus -fantastiskt att det finns i Örebro!

Senast lästa bok?

Steffo Törnqvist senaste bok – Maken och jag är intresserade av mat och dryck och t e x koltrastsång. Vi är bra på att njuta, hm…Har också nyligen läst om Joyce Carol Oates, Blonde. Det är den bästa boken som säger så otroligt mycket! Tänk att kunna skriva så!

Favoritdoft?

Mina engelska rosor. Tex Falstaff som doftar starkt apelsin på morgonen och kvällen det är underbart när jag tar in tidningen i arla morgonstund och möts av apelsindoften på trädgårdsgången. Parfym – då blir det gärna något med patchouli i …

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Hos frisören

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 8 juli, 2015

Den lilla svarta

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 15 augusti, 2012

Kläder på jobbet

av Oss Granntanter Emellan torsdag, 15 juni, 2017

Skepparkavajen

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 24 oktober, 2012

Klänningen, del 2.

av Oss Granntanter Emellan söndag, 21 april, 2013

God Parisadress

av Oss Granntanter Emellan söndag, 8 juni, 2014

Jan Hietalas goda gurka

av Oss Granntanter Emellan lördag, 31 augusti, 2013

Massera mera

av Oss Granntanter Emellan onsdag, 24 april, 2013

Smycken

av Oss Granntanter Emellan söndag, 18 maj, 2014

Grevinnans mustasch

av Oss Granntanter Emellan torsdag, 10 januari, 2019
Bläddra i arkivet