Dietrichs herrbyxa

onsdag, 26 juni, 2013 av Karina Ericsson Wärn
1933 anlände Marlene Dietrich till Paris med tåg. På stationen väntade sensationslysten press. Det gick nämligen ett rykte om att polisen meddelat stjärnan att om hon satte foten på perrongen, iklädd långbyxor, skulle hon få vända om.

Kort historik: Ja, så tabubelagt var det med en kvinna i byxor. Och vad hände? Jo, Marlene Dietrich klev av tåget klädd som en man i en elegant tredelad kostym och herrskor. Och fick stanna. Andra tidiga herrbyxpionjärer är förstås Greta Garbo och Katharine Hepburn. I Paris skulle det dröja ända fram till 1970-talet innan kvinnor iklädda byxor accepterades. Förtjänsten var delvis Yves Saint Laurents som i slutet av 60-talet lanserade kostymen för henne, en look som Bianca Jagger på 1970-talet anammade med hull och hår.

Kännetecken: Den välskräddade herrbyxan har hög eller normal midja, gärna rejält djupa framfickor och ordentligt vida samt långa ben (med eller utan slag).

Bra Kombinationer: Herrbyxan behöver inte bäras ihop med en kavaj. Tillsammans med en t-shirt eller ett linne blir slutresultatet både snygg och avslappnad. Eller varför inte en vit skjorta av maskulint snitt, med långa (oknäppta) manschetter till herrbyxan? Nonchalantare och mer ”rätt” kan det inte bli.  Till den generösa gubbrallan passar både gympaskor och loafers. För en tidstrogen Bianca Jagger look satsar du på ett par skor med platåsula.

Tänk på: Om byxorna smiter åt över stussen måste du tänka på att grunda rätt, gärna med en trosa som har korta ben och håller ett stadigt grepp om stjärten.

Extra: Faktum är att byxförbudet glömdes bort, det vill säga i praktiken var det faktiskt förbjudet för kvinnor i Frankrike att bära byxor ända fram till 2013 då fadäsen upptäcktes.

Kommentera

Lästips

Underbara spetsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 27 oktober, 2017

Turkisk buffé

av Karina Ericsson Wärn söndag, 4 november, 2012

Årets Granntant 2013

av Karina Ericsson Wärn lördag, 16 februari, 2013

Antonio, Yves & Karl.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 december, 2013

Känslig hy?

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 juli, 2015

Skostorleken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 april, 2013

Läsarbrev

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 januari, 2014

Vintage i Paris

av Karina Ericsson Wärn lördag, 25 augusti, 2012

Lammfärsbiffar

av Karina Ericsson Wärn söndag, 19 januari, 2014

Måttbandet

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 juli, 2013
Bläddra i arkivet