Läsarbrev om skinn/mocka tvätt

söndag, 14 januari, 2018 av Camilla Thulin
Återigen, tack för alla brevfrågor vi får som vi svarar på efter förmåga. Vissa frågor vill vi dela med oss av, och när vi gör det har vi förstås alltid brevskrivarens tillåtelse. Varsågoda, lite om fläckar och skinn.

salvatore-ferragamo-spring-2013-beige-leather-jacket-profile

Från: Åsa Ellekrans Ämne: Skinn/mocka tvätt Meddelande: Hej Camilla och Karina, Tack för en väldigt trevlig, rolig, inspirerande och informativ sida. Jag undrar om ni känner till någon som kan tvätta skinn och mocka? Jag har frågat runt överallt, (använder mig av både Hanibal och Drottninggatans Päls tjänster) letat online men inte lyckats hitta en kemtvätt/körsnär som tvättar skinn och mocka. De säger allihop att de som kunde göra detta har stängt ner sina verksamheter tyvärr. De har alla avrått mig från att använda en vanlig kemtvätt då de förstör skinnet det blir torrt och sprött. Jag vore oerhört tacksam om ni kunde tipsa om någon som fortfarande gör det här eller något fiffigt ”husmorstips” som jag kan pröva själv. Det rör sig om en vit jacka i lammnappa som fått en fläck tyvärr. Med vänliga hälsningar / Åsa Ellekrans

Granntanterna svarar: Hej Åsa! Tack för ditt mail och för att du läser OGE! Vit lammnappa kanske inte är det enklaste att ge sig på. Mitt tips är att köpa den mjölkvita krämen från boston skokräm, tror jag, kan vara annat märke, med den har jag tagit bort rödvins fläckar på mina beige Chanel skor. Då måste du först prova på ett ställe där det inte syns. Vad är det för fläck? Vi tvättar aldrig skinn, bara byter foder, smörjer in och tar bort fläckar, så fort man fått en. Mocka borstar man upp med olika rugga metoder. Återkom gärna, så får jag höra hur det gick. Bästa, Camilla

Från: Åsa Ellekrans Ämne: Skinn/mocka tvätt Meddelande: Hej Camilla, jag lyckades till slut hitta en icke kritvit skokräm/puts från Boston (69 kr Åhléns) och en sko färg från Saphir (90 kr hos skomakaren på Torkel Knutssonsgatan bredvid ICA) som jag använde för att försöka få bort så mycket som möjligt av fläckarna och sedan täcka över det som inte gick bort. Jag måste säga att det blev riktigt hyggligt. Visst inspekterar man på nära håll så kan man se att det har hänt en liten incident men det är betydligt bättre än innan behandling. Dessutom har jag långt hår som döljer det i alla fall! Tack så mycket för hjälpen! Med vänliga hälsningar/ Åsa

Granntanterna svarar: Toppen! Hoppas det var den mjölkvita något genomskinliga krämen du hittade, för det är den som löser fläckar. Då vet du hur du ska köra nästa gång. Blir det riktigt mycket skulle man ju kunna limma fast riktigt snygga dyra spetsar, så blir det lite bohemic chic. Välkommen med flera intressanta frågor eller iakttagelser. Bästa, Camilla

 

Bild: läder från Salvatore Ferragamo, 2013.

Kommentera

Lästips

Hôtel Relais Saint-Germain

av Camilla Thulin onsdag, 27 augusti, 2014

Rensa i garderoben

av Camilla Thulin söndag, 26 januari, 2014

Hotel Eldorado

av Camilla Thulin tisdag, 13 maj, 2014

Haute couture, del 2.

av Camilla Thulin onsdag, 13 mars, 2013

Stil med Johan Rabaeus (1)

av Camilla Thulin onsdag, 1 oktober, 2014

Amalia Gonzalez Stöckel

av Camilla Thulin onsdag, 3 juli, 2013

Rätt rouge!

av Camilla Thulin söndag, 15 november, 2015

Vi ses i Krakow!

av Camilla Thulin söndag, 12 januari, 2014

Snyggt under i Paris

av Camilla Thulin onsdag, 16 april, 2014

Esther Williams

av Camilla Thulin torsdag, 6 juni, 2013
Bläddra i arkivet