Skapa en doftgarderob

torsdag, 23 augusti, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Sexiga, sofistikerade, skimrande, sensuella, kyska, ljuva, eggande, friska, fruktiga. Parfymavdelningen vimlar av lockrop. Och en parfyms främsta uppgift är helt enkelt att förföra. Punkt slut. Men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att det är någon specifik person som skall vältas omkull med hjälp av bergamott eller något exotiska träslag.

Även om det ser ut så i parfymreklamen – att det ska bli världens bästa sexupplevelse med världens snyggaste bara man blir med en flakong. Förförelse kan ju handla om att sprida lite magi på bussen i morgonrusningen. Eller att skamlöst njuta av den egna väldoften! Och njuter man av sig själv blir man ofrånkomligen med en utstrålning som gör andra nyfikna.

 

När det gäller projektet att skapa en egen doftgarderob, så tycker jag du skall våga prova sånt som du inte trodde var något för dig. Ta ut svängarna helt enkelt. Parfymavdelningen är en extremt könskonservativ värld. På den ena sidan doftar det skinn, cigarr, sandelträ, och gräs. På den andra dominerar pigga fräscha blommiga saker, som viol, vanilj, jasmin och ros. Gissa vilka dofter som är avsedda för vem? Men, det har minsann inte alltid sett ut så här, att kvinnor ska lukta blommigt, och män mer av läder och tallbar. Under antiken föredrog männen lättare blomdofter och kvinnor ansågs passa bättre i tyngre saker, som till exempel myrraolja.

 

Vad som är kvinnligt och manligt, i dofternas värld – handlar mer om inlärda associationer än något annat. Jag tycker du ska våga gå med din näsa åt båda hållen. Varför inte göra något så djärvt som att byta kön till exempel? Fastnar du för en manlig doft, och tycker att du klär i den, så gör den till din! En i våra näsor typiskt “manlig” doft ihop med en klassiskt “kvinnlig” uppenbarelse är något motsägelsefullt – och därmed riktigt eggande.

 

Att bygga upp en doftgarderob är inte direkt någon billig historia. Men har du råd, tycker jag du skall unna dig en riktig doftbar. Varför inte önska dig doft i present när det är dags? Namngiven förstås, så att det blir rätt. Men vad bör då en doftgarderob innehålla? Ja, åtminstone fyra dofter. Två för vinterhalvåret, och två för sommaren. En dagparfym och en nattparfym – för varje årstid. Dagtid passar det bättre med lättare dofter, och kvällstid är det dags för det lite tyngre artilleriet. Sommaren kräver lättare fräschare dofter, och under vinterhalvåret är skönt att svepa in sig i något varmare.

 

Nu är det ju inte bara tiden på dygnet och vilken årstid det är – som styr vilken doft som passar bäst. Sammanhanget har också stor betydelse. Känslan helt enkelt. Det är ju liksom lite skillnad på att göra sig iordning för en kväll på tu man hand med älskaren eller för en träff med tjejkompisarna. Välj doft så att den harmonierar med tillfället helt enkelt! Och när du hittat rätt – då lovar jag dig att du känner det på dig. Somliga använder sig av parfym som en slags skrikig självreklam. Och projicerar en image av sig själv på omgivningen, med hjälp av doft. Men det är inte så den perfekta parfymen fungerar. En doft ska fungera som din egen skugga. Den följer dig vartän du går.

Den perfekta parfymen, den ÄR du, helt enkelt.

 

Kommentera

Lästips

Friterad blomkål

av Karina Ericsson Wärn söndag, 24 februari, 2013

La Grande Epicerie

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 april, 2014

Promenera mera

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 februari, 2013

Grevinnans mustasch

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 10 januari, 2019

Stekta grönsaker med fetadipp

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 12 mars, 2014

Agent Provocateur

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 augusti, 2015

Bästa gästen

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 december, 2013

Ryggsäcken och Prada

av Karina Ericsson Wärn lördag, 28 maj, 2016

Smycken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 maj, 2014

God Parisadress

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 juni, 2014
Bläddra i arkivet