Friterad blomkål

söndag, 24 februari, 2013 av Camilla Thulin
När min gode vän krögaren Uluc ”Bullen” Telmen frågade om vi tillsammans skulle göra en bok om Turkiets kust och kost fanns ingen tvekan. Uluc själv brukar varje sommar hyra en gulet – den typiska turkiska motorseglaren av trä – och bjuda in vänner på en oförglömlig vecka kantad av smakupplevelser. Resultatet blev ”Meze maritime” en kulinarisk resa längs Turkiets kust. Detta recept är hämtat ur vår bok.

 

Friterad blomkål med myntadipp – Karnabahar kızartması

Ingredienser

1 blomkålshuvud

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

2 dl solrosolja

2 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

1 litet knippe hackad mynta

 

1. Dela blomkålen i små jämnstora buketter.

2. Vispa äggen i en bunke, tillsätt mjöl, salt och peppar. Vispa till en slät smet.

3. Hetta upp solrosoljan i en låg, vid panna. Doppa blomkålen i smeten och lägg ner i oljan.

4. Fritera i 3–4 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och lägg upp på ett varmt fat.

5. Blanda yoghurt, vitlök och mynta i en skål. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera blomkålen med myntadippen.

Kommentera

Lästips

Capribyxan

av Camilla Thulin onsdag, 5 juni, 2013

Amalia Gonzalez Stöckel

av Camilla Thulin onsdag, 3 juli, 2013

Karlar och klädkoder

av Camilla Thulin onsdag, 5 februari, 2014

Forma håret

av Camilla Thulin fredag, 11 augusti, 2017

Korsetter och andra under. Del 1.

av Camilla Thulin onsdag, 28 november, 2012

Boucheron

av Camilla Thulin lördag, 3 februari, 2018

Marni

av Camilla Thulin onsdag, 15 maj, 2013

Läsarbrev om blanka strykmärken

av Camilla Thulin tisdag, 15 mars, 2016

Flyga med hund

av Camilla Thulin onsdag, 20 januari, 2016

Bästa handväskan

av Camilla Thulin onsdag, 21 augusti, 2013
Bläddra i arkivet