Friterad blomkål

söndag, 24 februari, 2013 av Camilla Thulin
När min gode vän krögaren Uluc ”Bullen” Telmen frågade om vi tillsammans skulle göra en bok om Turkiets kust och kost fanns ingen tvekan. Uluc själv brukar varje sommar hyra en gulet – den typiska turkiska motorseglaren av trä – och bjuda in vänner på en oförglömlig vecka kantad av smakupplevelser. Resultatet blev ”Meze maritime” en kulinarisk resa längs Turkiets kust. Detta recept är hämtat ur vår bok.

 

Friterad blomkål med myntadipp – Karnabahar kızartması

Ingredienser

1 blomkålshuvud

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

2 dl solrosolja

2 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

1 litet knippe hackad mynta

 

1. Dela blomkålen i små jämnstora buketter.

2. Vispa äggen i en bunke, tillsätt mjöl, salt och peppar. Vispa till en slät smet.

3. Hetta upp solrosoljan i en låg, vid panna. Doppa blomkålen i smeten och lägg ner i oljan.

4. Fritera i 3–4 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och lägg upp på ett varmt fat.

5. Blanda yoghurt, vitlök och mynta i en skål. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera blomkålen med myntadippen.

Kommentera

Lästips

Tvättråd

av Camilla Thulin söndag, 10 mars, 2013

Korsettens fasta grepp, del 2.

av Camilla Thulin onsdag, 8 maj, 2013

Norma Kamali och dunkappan

av Camilla Thulin onsdag, 6 februari, 2013

Res med oss!

av Camilla Thulin fredag, 14 november, 2014

Traditionell kvinna

av Camilla Thulin söndag, 20 januari, 2013

Hitta i väskan

av Camilla Thulin torsdag, 23 augusti, 2012

Korsetter & andra under. Del 2.

av Camilla Thulin onsdag, 19 december, 2012

Om att flyga med stil

av Camilla Thulin söndag, 18 november, 2012

Klädd på jobbet

av Camilla Thulin söndag, 27 januari, 2013

Barda om hår: 3

av Camilla Thulin söndag, 20 april, 2014
Bläddra i arkivet