Friterad blomkål

söndag, 24 februari, 2013 av Camilla Thulin
När min gode vän krögaren Uluc ”Bullen” Telmen frågade om vi tillsammans skulle göra en bok om Turkiets kust och kost fanns ingen tvekan. Uluc själv brukar varje sommar hyra en gulet – den typiska turkiska motorseglaren av trä – och bjuda in vänner på en oförglömlig vecka kantad av smakupplevelser. Resultatet blev ”Meze maritime” en kulinarisk resa längs Turkiets kust. Detta recept är hämtat ur vår bok.

 

Friterad blomkål med myntadipp – Karnabahar kızartması

Ingredienser

1 blomkålshuvud

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

2 dl solrosolja

2 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

1 litet knippe hackad mynta

 

1. Dela blomkålen i små jämnstora buketter.

2. Vispa äggen i en bunke, tillsätt mjöl, salt och peppar. Vispa till en slät smet.

3. Hetta upp solrosoljan i en låg, vid panna. Doppa blomkålen i smeten och lägg ner i oljan.

4. Fritera i 3–4 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och lägg upp på ett varmt fat.

5. Blanda yoghurt, vitlök och mynta i en skål. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera blomkålen med myntadippen.

Kommentera

Lästips

Polon och Pucci

av Camilla Thulin onsdag, 16 januari, 2013

Läsarbrev om skinn/mocka tvätt

av Camilla Thulin söndag, 14 januari, 2018

Lika låg lön?

av Camilla Thulin söndag, 13 januari, 2013

Parisparker

av Camilla Thulin lördag, 5 mars, 2016

Liberty

av Camilla Thulin onsdag, 9 januari, 2013

Schiaparelli och Farida Khelfa

av Camilla Thulin onsdag, 24 september, 2014

PARIS fullbokat

av Camilla Thulin torsdag, 29 maj, 2014

En väldoftande historia

av Camilla Thulin onsdag, 14 oktober, 2015

Haute couture, del 1.

av Camilla Thulin onsdag, 6 mars, 2013

Flyga med hund

av Camilla Thulin onsdag, 20 januari, 2016
Bläddra i arkivet