Friterad blomkål

söndag, 24 februari, 2013 av Camilla Thulin
När min gode vän krögaren Uluc ”Bullen” Telmen frågade om vi tillsammans skulle göra en bok om Turkiets kust och kost fanns ingen tvekan. Uluc själv brukar varje sommar hyra en gulet – den typiska turkiska motorseglaren av trä – och bjuda in vänner på en oförglömlig vecka kantad av smakupplevelser. Resultatet blev ”Meze maritime” en kulinarisk resa längs Turkiets kust. Detta recept är hämtat ur vår bok.

 

Friterad blomkål med myntadipp – Karnabahar kızartması

Ingredienser

1 blomkålshuvud

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

2 dl solrosolja

2 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

1 litet knippe hackad mynta

 

1. Dela blomkålen i små jämnstora buketter.

2. Vispa äggen i en bunke, tillsätt mjöl, salt och peppar. Vispa till en slät smet.

3. Hetta upp solrosoljan i en låg, vid panna. Doppa blomkålen i smeten och lägg ner i oljan.

4. Fritera i 3–4 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och lägg upp på ett varmt fat.

5. Blanda yoghurt, vitlök och mynta i en skål. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera blomkålen med myntadippen.

Kommentera

Lästips

Galna skönhetsideal

av Camilla Thulin onsdag, 18 december, 2013

Tumla runt

av Camilla Thulin söndag, 11 mars, 2018

Svårtuggad kokkonst

av Camilla Thulin onsdag, 17 juli, 2013

Charvet

av Camilla Thulin onsdag, 17 april, 2013

Fötterna

av Camilla Thulin onsdag, 7 maj, 2014

Nu blir det reklam!

av Camilla Thulin måndag, 17 december, 2012

Modets Musor

av Camilla Thulin söndag, 10 september, 2017

Läsarfråga om klänning

av Camilla Thulin onsdag, 21 januari, 2015

Värmespolar

av Camilla Thulin onsdag, 5 augusti, 2015

Föna, platta …göm

av Camilla Thulin onsdag, 12 juni, 2013
Bläddra i arkivet