Norma Kamali och dunkappan

onsdag, 6 februari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Håller du vinterkylan stången genom att svepa in dig i en fluffig täckjackskappa ? Ja, då skall du sända en tacksamhetens tanke till den amerikanske designern Norma Kamali (född 1945). För det var hon som 1975 introducerade de viktlösa ”sovsäcks”kapporna i nylon fyllda med dun.

Kamali tröttnade helt enkelt på att frysa sig igenom de iskalla vintrarna i New York, och sydde om befintliga dunsovsäckar till kappor. De gjorde genast succé och med kapporna följde små praktiska ”sovsäcksfodral”, att förvara kappan i under sommaren. Kamali gjorde det ”chict” att hålla sig varm. Hon förvandlade praktiskt till något trendigt.

Kamali är utbildad modeillustratör och f.d flygvärdinna. 1964 tog sin examen vid The Fashion Institute of Technology i New York. Med äkta maken öppnade hon 1968 en liten butik i New York som specialiserade sig på engelskt mode och leopardmönstrade strassförsedda knasiga t-shirts.

Efter skilsmässa från samarbetspartnern och maken, döpte hon 1978 sin affärsverksamhet till OMO. En förkortning för On My Own – på egen hand. Kamalis design blev nu alltmer inriktad på det praktiska. Hennes snygga 40-tals inspirerad baddräkter och bikinis struntade helt och hållet i trender, och förhöll sig i stället till kvinnokroppen och dess behov. Huruvida vi under 80-talet verkligen hade behov av superbreda axlar och korta puffpuff kjolar vete katten. Men Kamali hade iallfall den goda smaken att använda sig av vanlig grå college i sina hejarklacksliknande ”powersuit” plagg.

Kamali var en pionjär i sin utveckling av funktionella moderna vardagskläder gjorda i material som tidigare bara hade synts i svettiga gympasalar och andra överlevnadssammanhang. Redan 1974 hade hon designat lättvättade skrynkelfria plagg av äkta fallskärmssilke. Även på dofternas område är Kamali en föregångare. 1985 lanserade hon parfymer och rökelse, för honom och henne. Parfymen fanns i två delar, och kunde användas separat eller i ”lager-på-lager”. 1995 presenterade Kamali en komplett ultrapraktisk året-runt garderob bestående av 20 kombinerbara plagg och en väska. Allt i jersey. Rätt ihoprullat ryms hela årsförbrukningen kläder i väskan. Allt går förstås att maskintvätta, och ingenting behöver strykas.

I den amerikanska modevärlden, finns det knappt en utmärkelse eller ett pris som inte förärats Norma Kamali – som är generös med sina erfarenheter. Var och varannan vecka finns hon på plats i sin gamla grundskola där hon till tonerna av klassisk musik undervisar i design. Och på den egna hemsidan, svarar hon själv på e-posten.

Lyhörda för våra behov, och med Kamalis framgångar i minnet, vågade sig under 80-talet alltfler designers på att designa täckjackskappor. På etiketterna stod det både Jil Sander och Helmut Lang. Idag är täckjackskappan ett lika vanligt inslag i gatubilden som bilarna, och finns precis som bilen i alla prisklasser. Från postordervarianter till lyxiga MontCler modeller.

Extra: Norma Kamali köpte för övrigt svenskan Margò Fallais lyxiga våning på Manhattan en gång i tiden. Mer om det kan du läsa i biografin jag skrivit om Margò Fallai, som du kan klicka hem här på sidan.

 

 

 

Kommentera

Lästips

Rätt svar!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 september, 2013

Wepler

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 8 januari, 2014

Bästa gästen

av Karina Ericsson Wärn söndag, 8 december, 2013

Manlig skönhetsvård

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 6 november, 2013

Linssoppa

av Karina Ericsson Wärn lördag, 6 februari, 2016

Mina bästa festtips

av Karina Ericsson Wärn söndag, 9 december, 2012

Klänningen, del 1.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 14 april, 2013

Parisadresser för båda

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 oktober, 2012

Peeling och botox

av Karina Ericsson Wärn söndag, 2 mars, 2014

Ugnsbakad kyckling med klyftpotatis

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 september, 2013
Bläddra i arkivet