Ut ur garderoben, del 1.

fredag, 24 augusti, 2012 av Camilla Thulin

Ordet garderob är en sammansättning av garde (vakta) och robe (klänning). Alltså ett ställe som ska vakta klänningarna. Eftersom uttrycket är gammalt och franskt, kan man ju förstå att utrymmena har vaktat extremt tjusiga klänningar.

Vägen till någon slags stil måste alltid förgås med en djupdykning i garderoben. De flesta kvinnor jag känner har nog 80% ”hyllvärmare” i garderoben, med andra ord ett lager för gammalt omodernt skräp eller plagg som aldrig kommer att användas. Hur vet man det?

När jag rensar en garderob som tillhör en person som jag knappt känner, tar jag ut vartenda plagg och frågar: vad är detta, när ska du ha det här och när använde du detta plagg sist.

80% av svaren blir, den där klänningen ska jag ha när jag gått ner 10 kg, den där är bra att ha på landet och den här har jag bara haft en gång, det var för två år sedan. Eller ännu värre, det här kanske blir modernt igen…..vem vill ha på sig sina gamla modekläder från 80 och 90-talet? Jag har alltid undrat varför många vill vara fula på landet, när man har semester eller är ledig. Är det inte då man ska passa på och njuta och vara lite snygg. Det är väl ingen som piggar på sig av det självföraktet.

Även om det finns influenser i modet av olika perioder, så är det nya snitt och färger. Att se vuxna kvinnor gå runt i sina gamla 90-tals kläder, ser oftast jättetokigt ut. Ska det funka måste man vara extremt trendmedveten. Och hur många vuxna kvinnor orkar hänga med i den ytterst föränderliga modevärlden? Nä, de gamla modeplaggen är det bättre att skänka bort till några mycket yngre medsystrar som fixar och gör om det till något eget.

Känner du igen det? Tillslut återstår det ungefär 20 %, varav kanske några festplagg, som får titta ut någon gång då och då. Dessa plagg är en början på en slags stil, för det är nämligen denna typ av plagg som du använder. Strunta i alla de andra. Det är bara att sortera upp dem i trasor, välgörenhet och secondhandförsäljning eller varför inte göra bytesaffärer med väninnorna och deras döttrar? Bort med allt som känns gammalt och slitet på fel sätt, du kommer ändå aldrig att använda det. Glöm inte att klippa bort knapparna i sådant som du ska slänga! Något för knappburken!

Har du inte sytt i knappar, klackat om eller lagat hålet, så kommer du aldrig att göra det. Allt sådant måste göras direkt, antingen gör du det eller din lokala skräddare, vilket ofta brukar vara prisvärt och väldigt bra. Själv är jag storkund hos Hanibal, min lokala skräddare, han byter blixtlås, syr in och ut, lägger upp och ner, lappar, lagar och renoverar, samtidigt som han bistår med kemtvätt.

Ta bort alla plagg som ska användas om – 10 kg, då är de helt värdelösa och omoderna. Se till att trivas nu, då kanske chansen att gå ner några kg automatiskt infinner sig. Jag vet att det är traumatiskt att gå igenom en garderob. Fixar man det inte det själv, anlita en god vän, som dessutom vågar kritisera dig, det är alltid bra. Jag brukar göra det själv, eftersom jag har en viss hamstertendens. Min kära kollega Anders eller min väninna Kajsa brukar vara mina pekpinnar, gärna samtidigt, för då är det bara att ge sig när det är två mot en. Hos mig får man inte ta bort fina gamla plagg typ secondhand eller vintage som har ett värde. Snygga moderna plagg jag inte använder åker antingen hem till Kajsa, secondhand affären eller ner till mitt kostymlager.

Kommentera

Lästips

Stuprör

av Camilla Thulin söndag, 6 oktober, 2013

Ditt bästa badplagg

av Camilla Thulin fredag, 19 juni, 2015

10 Stiltips för båda

av Camilla Thulin onsdag, 14 november, 2012

Mina shoppingtips

av Camilla Thulin onsdag, 26 februari, 2014

Klänningen, del 1.

av Camilla Thulin söndag, 14 april, 2013

Bästa handväskan

av Camilla Thulin onsdag, 21 augusti, 2013

Läsarfråga om klänning

av Camilla Thulin onsdag, 21 januari, 2015

4 brutna servetter

av Camilla Thulin onsdag, 5 december, 2012

Paristapas

av Camilla Thulin tisdag, 21 augusti, 2012

Liberty

av Camilla Thulin onsdag, 9 januari, 2013
Bläddra i arkivet