Dags för ett lyft?

onsdag, 7 november, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Karina med påsar och begynnade trötta mungipor.

 

Min kära granntant Camilla pratade tidigare om det här med rynkor och påsar. Ingen av oss förespråkar föryngringskurer med hjälp av kniven, men vi fördömer det inte heller.

Har du kommit fram till att ett kirurgiskt ingrepp är det enda raka? Börja då med att kontakta en klinik och beställ tid för personlig konsultation. Besök gärna ett par ställen, så du har något att jämföra med. Förbered dig genom att skriva ned frågor som du ska ta med, och få besvarade. Innan du lyfter på luren ska du förstås ha funderat över projekt plastikkirurgi väldigt noga.

Det är inte säkert att exempelvis en snyggare byst är lösningen. Handlar det om att höja självkänslan kanske det är bättre att lägga pengarna på terapitimmar. Är du helt övertygad om att ett ögonlyft är A och O för ditt eget välbefinnande, så visst, tuta och kör. Det finns inget som säger att det naturliga är bättre än det fixade.

Tänkbara frågor:

  • Är min önskan realistisk?
  • Hur ser rehabiliteringen ut?
  • Hur kommer jag att se ut, närmaste veckorna efter ingreppet, kommer jag att vara helt blå?
  • Får jag ett varaktigt resultat?
  • Vad händer i framtiden?
  • Vad kostar hela projektet?
  • Vad händer om jag inte blir nöjd?
  • Hur förbereder jag mig bäst?

Veta mer

Hela tiden kommer det nya metoder med uppdrag att skulptera om våra kroppar. Prisbilder ändras och det som tidigare krävde skalpell kan ibland fixas med en lätt injektion. Vill man hålla sig informerad om det senaste är det enklast att söka på nätet. Där uppdateras informationen ständigt.

Klinikens meny

Ett plastikkirurgiskt ingrepp är naturligtvis individuellt anpassat. Av den anledningen är det väldigt viktigt att man vid konsultationen inte bara får prata med någon assistent, utan får möta den som eventuellt skall utföra ingreppet,. På en kliniks meny hittar man vanligtvis följande:

Ansiktslyftning

Ingenting kan stoppa åldringsprocessen, inte ens en plastikoperation. Men ett ansiktslyft, som kan vara litet eller omfattande, kan ta bort de mest synliga tecknen på åldrande genom att strama upp och möblera om fettvävnad. Ett ansiktslyft kan utföras samtidigt som andra ansiktsoperationer, såsom fettsugning, näs- och ögonlocksoperation, hudslipning och laserbehandling.

Bröstförminskning

De flesta operationer med uppdrag att skapa en mindre byst genomförs på grund av att bysten orsakar problem. Det finns många olika kirurgiska metoder för att minska och omforma bröstet.

Påfrestande byst.

Funderar du på en bröstoperation av hälsoskäl, ta då kontakt med din vårdcentral, för en sådan operation kan rymmas inom högkostnadsskyddet. Det kan till exempel handla om att görs stora tunga bröst mindre, då de kan ge upphov till bland annat ryggskador.

Bröstförstoring

Det finns flera olika anledningar till att man kan vilja genomgå en bröstförstoring. Det kan handla om allt från att göra olika stora bröst mer lika varandra till att återställa förlorad bröstvolym efter graviditet, eller helt enkelt bara skapa mer ”kvinnliga” former.

Genom att lägga in ett implantat, framför eller bakom bröstmuskeln, skapar man ett större bröst. Snittet lägger man så osynligt som möjligt, under bröstet, i underkanten av vårtgården eller i armhålan. Bröstimplantat kommer i olika former, och har olika ytor. Släta eller skrovliga. Höljet är gjort av fast silikonplast och innehållet består av silikongel eller en koksaltlösning. Hur kirurgen går till väga, vilken storlek man väljer att implantatet skall ha, beror på både dina egna önskningar, men också förutsättningar förstås, och så kirurgens bedömning av vad som blir bäst.

Är brösten olika stora och har olika form från början så kommer de inte att bli varandras enäggstvillingar ens efter en bröstoperation, utan fortfarande vara lite osymmetriska. Har man en väldigt trött, slapp och hängig byst, så kan även ett bröstlyft behöva genomföras. Då tar man dels bort överskottshud, samt flyttar om bröstvårtan.

Inför en bröstförstoring finns en hel del att tänka på. Implantat varar inte för evigt, och därför så kommer en bröstförstoring oundvikligen leda till framtida kirurgiska ingrepp. Det måste med i inte minst den ekonomiska kalkylen. Och vad händer om du inte blir nöjd? De nya brösten anpassar sig efter implantaten och antar en ny form, tas kuddarna ut, så kommer inte brösten att se ut som innan operationen.

Bukplastik

Ett stort kirurgiskt kroppsformande ingrepp. Hud och fett tas bort från bukens mellersta och nedre delar, och bukmuskulaturen stramas upp. Är man överviktig, är det här ingen räddning på problemet. Vill man bli mindre, måste man först gå ner till sin önskade vikt, sedan kan en kosmetisk bukplastik genomföras. Det finns en mängd olika tekniker för bukplastik, och ingreppet kan kombineras med andra kroppsformande ingrepp. Operationen utförs i narkos i kombination med lokalbedövning. Ingreppet börjar med en fettsugning, sedan läggs ett snitt, strax ovan pubeshåret och utåt höfterna. Överflödig hud skärs bort och bukmuskulaturen sträcks. Snittet, som förstås placerats så diskret som möjligt, ger ett långt ärr. Men tejpar man det under sex månader, och det läker utan konstigheter, så kan man få ett väldigt tunt och fint ärr. Har man gjort en så kallad full bukplastik får man natta över på kliniken två nätter. Efter ingreppet måste man förstås räkna med svullnad och värk.

Fettsugning

Med en kirurgisk sond som förs in genom ett litet hål i huden kan man suga ut fett. Metoden är inte istället för bantning, utan används för att ta bort fettkuddar som trots träning och diet inte vill försvinna. Fettkuddarna kan sitta lite varstans, i ansiktet, på halsen, överarmarna, magen, rumpan, höfterna, låren, knäna, vader, anklar – ja, överallt helt enkelt. Celluliter går dock inte att göra något åt med fettsugning.

Bäst resultat får den som har en normalvikt och en hud med hög elasticitet. Är huden alltför slapp (på grund av ålder eller kraftig viktnedgång) räcker inte en fettsugning då huden inte kommer att justera sig till den nya formen. Fettsugningen måste då kombineras med exempelvis bukplastik eller ett lårlyft.

Det finns olika metoder för själva fettsugningen samt behandlingar som man måste följa upp med. Själva sonden som suger ut fettet med hjälp av vakum används ibland ihop med ultraljud, som hjälper till att bryta ned fettvävnaden. Fettsugning utförs under lokalbedövning eller i full narkos. När ingreppet är klart måste en ultratajt dräkt och åtsmitande förband bäras för att hålla svullnaderna i schack och underlätta läkningen. Om fettsugningen varit omfattande, kan du behöva stanna kvar på kliniken, annars får du gå hem samma dag. Räkna med smärta och svullnad efteråt. Stygnen tas bort efter cirka tio dagar.

Hudslipning

Att slipa hud är något som plastikkirurger sysslat med i många år. Rynkor, hud som skadats av solen, grovporig hy, ärr och en del andra förändringar kan förbättras med hudslipning. Ett särskilt behandlingsprogram används oftast både före och efter själva slipningen, som man absolut måste följa till punkt och pricka. Vanligast är att hudslipningen sker i lokalbedövning, och då kan man gå hem redan någon timme efter operationen.

Pannlyft

Ett yngre piggare utseende kan man skapa lätt med bland annat ett pannlyft. Med åldern har ju olika veck en tendens att visa sig både i pannan och mellan ögonbrynen, vilket kan leda till ett lite trött utseende. Pannlyft görs med endoskopisk kirurgi, så kallad titthålskirurgi- Ärren som blir superkorta läggs i hårbotten och blir därmed omöjliga att se.

Prickborttagning

En hudförändring kan visa sig som en prick, som kanske växer eller kliar. Finns det den minsta misstanke om att pricken kanske är en tumör, av elakartad variant (malign), så skickas förändringen för mikroskopisk analys. Oftast är prickar som stör godartade hudförändringar (benigna), det vill säga helt ofarliga och upphöjningen i huden kan enkelt tas bort. Att sola ökar risken för malignt melanon, hudcancer, så ta det varligt och sola säkert.

Ögonlyft

Hängande ögonlock bidrar precis som en rynkad panna till att ansiktet ser lite trött och gammalt ut. Vilket inte är detsamma som äldre! Vid ett ögonlyft läggs snitt i de naturliga hudvecken på övre och undre ögonlocken, eller på de undre ögonlockens insida, vilket resulterar i nästan osynliga ärr – och ett ”yngre” utseende. Efter att snitten lagts, tas överflödig muskulatur och hud bort, samt tar bort eller flyttar om underliggande fettvävnad som kan orsaka påsar.

Pris?

Vad ingreppet kostar beror förstås på vad det är som skall göras, men också var. Priserna kan skilja sig åt. Så skaffa dig en prisbild, ta också med i beräkningen eventuella framtida operationer, vilket kan bli aktuellt vid exempelvis en bröstförstoring.

Sluta bolma före

Hälsan är jätteviktig för ett bra resultat. Att fimpa, kommer de flesta plastikkirurger råda dig till. Gör det i god tid innan ingreppet. Bandagerad och med smärtor är ett sluta-röka-projekt lite för mycket på samma gång.

 

Kommentera

Lästips

Jan Hietalas goda gurka

av Karina Ericsson Wärn lördag, 31 augusti, 2013

Kostymskolan, del två.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 september, 2013

Lika låg lön?

av Karina Ericsson Wärn söndag, 13 januari, 2013

Klädd i svart – mina bästa tips

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 september, 2013

Lättfotad

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 20 mars, 2013

Le Comptoir

av Karina Ericsson Wärn söndag, 17 november, 2013

Lite om smink

av Karina Ericsson Wärn söndag, 23 december, 2012

Rick Owens

av Karina Ericsson Wärn söndag, 17 april, 2016

Parisresan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 september, 2013

Klä er enkelt

av Karina Ericsson Wärn måndag, 25 september, 2017
Bläddra i arkivet