Ännu mer om smink

söndag, 6 januari, 2013 av Camilla Thulin

 

Som 50+ anser jag att smink är mer nödvändigt än någonsin. Gaby Borglund är ju ett lysande exempel, likaså Grete Qviberg och Anna Holtblad. Härliga damer med stor sminkväska och glimten i ögat.

Alla tror att som ung funkar smink, men inte efter 40, för då ser man gammal ut. Tvärtom tycker jag. Som ung har man oftast en fräschör över sig och den kan lätt solkas ner av 7 ton smink. Själv hade jag 10 ton smink som ung, det var Cliniques 01 underlag och Le Clercs vita puder, svart/grå ögonskugga och rött läppstift. Så blek som möjligt var måttot, det var det glada 80-talet. Hualua om jag fortsatt med den varianten idag, utveckling är ordet, man måste sminka sig efter sin ålder och personighet.

I mitt yrke som kostymdesigner måste jag iakttaga och studera den vuxna människan överallt där jag går. Jag noterar och tänker inte så mycket mer på det. Då ser jag att sminkeriet är en eftersatt konstform hos den svenska kvinnan, tillskillnad från Finskan, Ryskan, Turkiskan, Fransyskan och så vidare.

Sedan kan man ju diskutera om det är fint eller inte, men det finns ändå en lust att pynta sig. Hos oss verkar den avta efter en viss ålder, men är det verkligen så? Jag vägrar att tro det! Att lägga en snygg snabb makeup kräver lite träning liksom allt annat, och när man väl kan det och ser skillnaden öppnar sig ett nytt universum.

Den svenska vuxna kvinnan är mycket vetgirig, hon lär sig jaga, spela golf, åka skidor och spela fotboll, klassikt manliga sysselsättningar, medan hon helt förträngt ganska roliga traditionellt kvinnliga göromål, förmodligen för att det är mannen som är normen. Är vi bra på traditionellt manliga bestyr, så tror vi kvinnor att vi uppskattas mer – bullshit! Den svenska kvinnan håller på att gubbifieras även i ansiktet, vilket ju är en katastrof i mångt och mycket.

Som tur är finns det män som sminkar sig till kvinnor och några ytterst diskreta män som bättrar på sitt utseende med makeup och hanterar situationen med bravur så att det blir lite jämvikt. Smink kan ju användas på flera sätt, antingen att förhöja sitt utseende med lite färg och form eller att förstärka sin personlighet.Två stilfulla exempel på personligt snyggt hår och smink är Marie Louise Ekman och Eva Swartz Grimaldi.

Ett av mina ständiga huvudtips är egentligen att ansiktet är kroppens viktigaste kontaktyta.Det är bättre att lägga ner lite tid på ansiktet än en massa flashiga attribut. Ser inte ansiktet fint ut spelar det ingen roll hur fina kläder, skor och annat man har. Det är ju ansiktet man umgås med inte skorna, bilen, ismaskinen eller handväskan. Om du har en skral kassa och måste välja, sätt ansiktet i fokus, för det är ju där huvudkommunikationen pågår.

En vacker afton klänning utan frisyr och makeup är lika med noll, glöm inte det. Hellre världens enklaste klänning, rakt upp och ner med en snygg make och ett snyggt hår. Dessutom blir det mer ekonomiskt i längden. Hel och ren är inte alltid hemligheten, det måste till lite mer ibland.

 

Kommentera

Lästips

Underbara spetsar

av Camilla Thulin fredag, 27 oktober, 2017

Peeling och botox

av Camilla Thulin söndag, 2 mars, 2014

Sista dagarna!

av Camilla Thulin söndag, 21 juni, 2015

Stekta grönsaker med fetadipp

av Camilla Thulin onsdag, 12 mars, 2014

Norma Kamali och dunkappan

av Camilla Thulin onsdag, 6 februari, 2013

Stiltips till karlarna

av Camilla Thulin tisdag, 2 oktober, 2012

Jan Hietala om Dardel och dandyn

av Camilla Thulin söndag, 3 januari, 2016

Mina shoppingtips

av Camilla Thulin onsdag, 26 februari, 2014

Chanelikoner

av Camilla Thulin lördag, 15 augusti, 2015

En varuhusdoldis

av Camilla Thulin måndag, 20 augusti, 2012
Bläddra i arkivet