Forma håret

fredag, 11 augusti, 2017 av Karina Ericsson Wärn
Har du en frisyr som kräver arbeta med locktång eller fön för att komma till sin rätt, så be din frisör om en lektion i hur du ska hantera verktygen innan du lämnar salongen.

1930s-Hairstyles-for-women_08

För att lyckas med arbetet så kan det också vara till hjälp att förstås vad som händer med håret när det får sig en omgång av olika apparater. Och ta det lugnt om resultatet inte blir som förväntat. Det är ju bara att fukta håret och börja om. Kom dock ihåg att skydda håret med någon värmeskyddande produkt. och sist men inte minst, när du är klar och nöjd med jobbet så avsluta med en fuktskyddande produkt. För ett hår som har stylats med hjälp av värme tappar omedelbart sin form om det utsätts för fukt då fukten bryter ned bindningen som finns i håret – och vips så säckar allt ihop.

Föna. När man fönar håret så tillför man ju värme på något som är kallare. Och när man gör det så uppstår kondens. Den här kondensen löser för stunden de bindningar som finns i håret och de flyttar sig i ett nytt läge. När så kondensen avdunstat så kan bindningarna knytas ihop igen, och en ny form har uppstått. För att föna fram en form är det alltså viktigt att hela tiden växla mellan värme och vila, där viloläget erbjuder svalka. Det vanligaste felet vi gör hemma är att börja forma håret för tidigt, vilket är helt meningslöst eftersom formen inte kan sätta sig när håret är för blött. Så torka håret nästintill torrt först, och arbeta med formandet först på slutet. Arbeta sektionsvis och börja underifrån. Värm håret med fönen längs med hårstråets riktning, från hårbotten ut till topparna.

Och kom ihåg att ta vilopauser så att håret får chans att svalna. Är det volym du vill ha så borsta håret åt motsatt håll samtidigt som du blåser på det med värme. Låt det sedan svalna någon sekund, och borsta därefter tillbaka det. Det vill säga, vill du att den långa svepande luggen ska ligga åt höger, då fönar du den åt vänster – och böjer sedan tillbaka den. Voila!

Forma topparna gör du först när håret är torrt i botten. Vik och runda dem över en borste och glöm inte att växla mellan värme och svalkande vila. Enklast blir ju projektet med en fön som kan ställas in på kallluft.

mason-pearson-BN3

Några små föntips:

Fönberoende? Satsa på en proffsig högwattstork som torkar håret i expressfart och som har en cool-knapp. Hittar du den inte i butik, så beställ den hos din frisör.

En borste med naturlig vildsvinsborts minskar torktiden och gör håret mjukt och skinande. Borstar från Mason Pearson är många experters favorit.

Ont om tid? Nöj dig med att föna topparna och det främre håret.

Lockar tar du fram med ett diffuser munstycke.

Ett smalt munstycke koncentrerar luften och hjälper till när du vill göra håret rakt.

Kommentera

Lästips

Rätt rouge!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 november, 2015

Rätt svar!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 september, 2013

Kostymskolan, sista delen.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 september, 2013

Capribyxan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 juni, 2013

Hermès flotta pool

av Karina Ericsson Wärn söndag, 3 november, 2013

Shoppingråd

av Karina Ericsson Wärn söndag, 23 juni, 2013

Den lilla svarta

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 15 augusti, 2012

Kusin Thomas Recept

av Karina Ericsson Wärn söndag, 11 maj, 2014

Stiltips till karlarna

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 2 oktober, 2012

Enkla nöjen

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 29 augusti, 2013
Bläddra i arkivet