Dekolletaget

onsdag, 27 februari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Det finns ett område på kroppen som ofta blir negligerat: dekolletaget och halsen. Två väldigt känsliga partier som behöver särskild omsorg. Halsens hud är ultratunn (endast huden kring ögonen är tunnare) och då den innehåller färre talgkörtlar är andra hudpartier så blir den snabbt torr. På halsen kommer därför ålderstecknen tidigt. En effektiv lösning är förstås en polotröja. Men, med lite pyssel och omvårdnad så kan man även få halsen att se (ja, inte yngre ut förstås) mindre trött och hängig ut. Detsamma gäller dekolletaget. En sammetslen klyfta känns väl onekligen mer lockande än något grått rynkigt i urringningen.

 

Halsvård: Ringlar sig haslen redan neråt, kan det vara svårt att åstadkomma mirakel. Att förebygga är alltid enklare än att förbättra. Tänk på kroppens alla delar som ett hus. Struntar man i underhållet behövs till sist stora ingrepp för att det ska bli snyggt och fräscht igen. Med ett löpande underhåll slipper man en dyrbar totalrenovering. Huden behöver skydd och fukt, enligt samma principer som ansiktet (se kapitel Grundläggande). Stimulerar man huden så tappar den inte sin elasticitet lika snabbt. En hals- och dekolletagekräm att smörja in området med, morgon och kväll, är en bra investering, för dig som är mellan 30 och 40 ungefär. Innan dess räcker det att smörja in halsen med din vanliga hudkräm.

Varsam peeling: Ge även hals och dekolletage en peeling då och då i duschen. Men gå varsamt fram, använd din ansiktspeeling, en massagevante eller frottélapp. Det får inte rispa. Sänk också gärna vattentemperaturen. Hett vatten försämrar elasticiteten, kallare grader får huden att dra ihop sig.

Behå-gympa: Att genom gympa pumpa upp bysten, går inte. Däremot så kan man med specialprodukter och skönhetsbehandling motverka slapphet i bystens hudvävnad. För vård av bysten har Clarins en särskild serie produkter, som Bust Beauty Lotion och Bust Beauty Gel. Alla Clarins produkter är baserade på växtextrakt och bystprodukterna stärker bystens ”naturliga behå”, som sträcker sig från byst upptill hakan. Bust Beauty Lotion rekommenderas framförallt vid trötthet, för mycket solande (ajabaja) och efter viktminskning. Bust Beauty Gel rekommenderas framförallt efter en graviditet, eller under pågående viktminskning. Shiseidos ”Benefiance Concentrated Neck Contour Treatment” fungerar som en stödstrumpa, Och Lancômes ”Rénergie Morpholift Cou” utlovar fasthet.

Krämlyft: Det finns som sagt mängder av krämer som hjälper till att strama upp och tajta till urringningen. En del innehåller skydd mot både luftföroreningar och solen. Gemensamt för alla krämer specialiserade på dekolletaget är att de skall masseras in. Och massagen i sig, ska inte underskattas.

Massera mera: Smörj in krämen från ena örat till det andra, under hakan, ta även ett varv med lätt cirklande rörelser bakom örat. Glid sedan ner från käken mot nyckelbenet, massera in krämen från käke till nyckelben. Låt händerna fara upp och ned flera gånger. Glöm inte att ge själva dekolletaget en omgång också.

Uppåt eller nedåt?: Ofta sägs det att man skall massera halsen med enbart uppåtgående rörelser, för att motverka den lösa huden att följa tyngdlagen. Men, tyngdlagen är starkare än så. Att smörja nedåt är faktiskt bättre, för då stimuleras ett lymfdränage, som innebär att huden får hjälp att göra sig kvitt slagg och skräp som kan bidra till svullnader.

Smajl: En bra bystträning är att växla mellan ett överdrivet leende, och sedan forma munnen till ett litet runt O. Spänn halsen, och slappna av. Övningen tränar ”den naturliga behån”.

Ett nyp: Stimulera huden genom att ge den ett nyp innan du går på den med din kräm. Börja på hakan och låt tummen och pekfingret med lätta nyp vandra längs med käklinjen upp till öronen, och tillbaka. Ta sedan en tur även strax under hakan. Upprepa ett par gånger.

Från A till C: En liten byst är hur snyggt som helst. Trots det så kan den med liten kupstorlek ibland längta efter en lite rundare och fylligare byst. Enklaste sättet att ordna en partyhylla, eller bara ge silhuetten en extra kurva är att vända sig till butiken specialiserad på underkläder. Där finns tillbehör i form av inlägg att stoppa i behåkuporna, som kan räcka nog så långt. En perfekt lösning om man bara är ute efter en större byst för en kväll. Ilägg finns i olika material, och prisklasser. Från enkel skumgummi, gelfyllda kuddar och dyrare naturtrogen silikon med tillhörande bröstvårtor.

 

Bild: Lady Anne Boleyn vars hals och person gick ett hemskt öde till möte, hon halshöggs.

 

 

Kommentera

Lästips

Uppdaterad sminkrutin

av Karina Ericsson Wärn söndag, 15 maj, 2016

Klänningen, del 2.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 april, 2013

Fru Bloomer och byxan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 3 december, 2014

Kläder på jobbet

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 15 juni, 2017

Ut ur garderoben, del 1.

av Karina Ericsson Wärn fredag, 24 augusti, 2012

Läsarfråga om stickat

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 7 januari, 2015

Madame Grès, del 1.

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 maj, 2017

Bönsallad

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 25 juni, 2014

Cassoulet

av Karina Ericsson Wärn söndag, 1 juni, 2014

Mugler och Montana

av Karina Ericsson Wärn söndag, 26 augusti, 2018
Bläddra i arkivet