Kostymskolan, sista delen.

söndag, 29 september, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Nu har vi kommit till sista delen i vår tredelade kostymskola, vi började med lite namn och kort om vad som är trendigt (det mest trendiga kan man strunta i – för små kostymer ser bara löjligt ut). I del 2 gick vi igenom vad en kostym är och olika begrepp. Nu allra sist lite kort om vad man bör tänka på.

Ta bort! Den där lilla tygetiketten på ena ärmen skall bort, likaså de kryss som fäster ihop kavajens sidslitsar mot bakstycket. Och finns det en vit tråd på axlarna, så skall den också väck.

Begrepp. Bespoke är den engelska termen för skräddarsytt, och samma sak som tailor made. Custom tailoring är det amerikanska begreppet för skräddarsytt. Konfektion innebär fabrikstillverkning av kläder i standardstorlekar. Måttbeställt är samma sak som måttsytt, måttkonfektion och made to measure och innebär att plaggen sys upp på fabrik efter kundens mått och önskemål. Skräddarsytt är det mest exklusiva. Här tillverkas plaggen helt och hållet för hand. En mängd mått tas och ett antal provningar sker under arbetets gång.

Lite mer att tänka på: Strumporna får aldrig vara så korta att en naken ankel skymtar fram när du sätter dig ner. Tillräckligt långa strumpor är vad som gäller. Vill du köra barfotavarianten måste det råda sommarhetta, och kostymen bör vara av ett snitt där byxorna är smala, och nästan för korta. En klassisk kostym i kombination med bara fötter framstår bara som excentriskt, inte trendigt.

Bild: Cerrutti, höst/vinter 13/14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Camillas lingonparfait

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Café de la Mairie

av Karina Ericsson Wärn söndag, 10 november, 2013

Lite om celluliter

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 september, 2015

Herrtips

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 11 september, 2013

Paris och jakt

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 18 februari, 2015

Marinerad sill

av Karina Ericsson Wärn lördag, 16 december, 2017

Hélène Absi om kashmirsjalen

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 oktober, 2014

Res med oss!

av Karina Ericsson Wärn fredag, 14 november, 2014

Vintage i Paris

av Karina Ericsson Wärn lördag, 25 augusti, 2012

Hubert de Givenchy

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 februari, 2014
Bläddra i arkivet