Kostymskolan, sista delen.

söndag, 29 september, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Nu har vi kommit till sista delen i vår tredelade kostymskola, vi började med lite namn och kort om vad som är trendigt (det mest trendiga kan man strunta i – för små kostymer ser bara löjligt ut). I del 2 gick vi igenom vad en kostym är och olika begrepp. Nu allra sist lite kort om vad man bör tänka på.

Ta bort! Den där lilla tygetiketten på ena ärmen skall bort, likaså de kryss som fäster ihop kavajens sidslitsar mot bakstycket. Och finns det en vit tråd på axlarna, så skall den också väck.

Begrepp. Bespoke är den engelska termen för skräddarsytt, och samma sak som tailor made. Custom tailoring är det amerikanska begreppet för skräddarsytt. Konfektion innebär fabrikstillverkning av kläder i standardstorlekar. Måttbeställt är samma sak som måttsytt, måttkonfektion och made to measure och innebär att plaggen sys upp på fabrik efter kundens mått och önskemål. Skräddarsytt är det mest exklusiva. Här tillverkas plaggen helt och hållet för hand. En mängd mått tas och ett antal provningar sker under arbetets gång.

Lite mer att tänka på: Strumporna får aldrig vara så korta att en naken ankel skymtar fram när du sätter dig ner. Tillräckligt långa strumpor är vad som gäller. Vill du köra barfotavarianten måste det råda sommarhetta, och kostymen bör vara av ett snitt där byxorna är smala, och nästan för korta. En klassisk kostym i kombination med bara fötter framstår bara som excentriskt, inte trendigt.

Bild: Cerrutti, höst/vinter 13/14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Sista dagarna!

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 juni, 2015

Res med oss!

av Karina Ericsson Wärn fredag, 14 november, 2014

Lite om ingefära

av Karina Ericsson Wärn söndag, 22 december, 2013

Hallux Vulgus?

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 23 april, 2014

Hos frisören

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 8 juli, 2015

Bästa handväskan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 21 augusti, 2013

Kycklingrecept

av Karina Ericsson Wärn söndag, 31 mars, 2013

Om det här med ålder

av Karina Ericsson Wärn söndag, 14 oktober, 2012

Fish Club

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 19 november, 2014

Svårtuggad kokkonst

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 17 juli, 2013
Bläddra i arkivet