Sommarens bästa rosé

söndag, 7 juli, 2013 av Amalia Gonzalez Stöckel

Strålande sol och sommarvärme! Vi uppdaterar inte bara garderobsinnehållet utan även dryckesförrådet, de tyngre, kraftigare varianterna får vänta. Istället njuter vi av kylda drycker i alla former, bland annat en av de sommrigaste dryckerna av alla: rosévinet, en tidigare bespottad dryck som fått revansch med råge. 

 

 

Ta en titt på vilken uteservering som helst och du kommer inte bara se att var och vartannat glas innehåller rosévin, utan även rosé dagens/spritzer (rosévin + fruktsoda) eller ”Benidorm” (rosé + apelsinläsk). Rosén är inte längre ett varken- eller vin som vinsnobbar tittar snett åt, i takt med att vinets popularitet har ökat och konsumenterna blivit kräsnare, har utbudet blivit bra mycket bredare och av bättre kvalitet. Dagens roséviner är minst lika välgjorda som röda och vita viner, och passar såväl till mingel som till mat.

 

Vad skiljer då rosévinet från övriga viner? 

Rosévin görs av blå druvor, precis som rött vin, med skillnaden att skalen (som ger drycken färg) inte jäser tillsammans med druvmusten lika länge som under rödvinsproduktion, vilket gör att vinets färg blir ljusare och att mängden tanniner (det vi upplever som strävt) blir mindre. Alla blå druvor kan användas för att göra rosévin, så om du har en förkärlek för någon speciell rödvinsdruva så håll utkik efter rosévin gjord på just den (exempelvis cabernet sauvignon, pinot noir, zinfandel, grenache/garnacha, shiraz/syrah, tempranillo, etc). Beroende på druvan som använts och hur länge skalen fått färga musten kan rosévinets färg gå från ljus laxrosa till tegelrött. Färg och smak hänger inte ihop, en stark och intensiv färg är varken garanti eller indikator för smak eller kvalitet.

En annan skillnad är att rosévin är ett vin som ska konsumeras ungt och inte vinner på att lagras, vilket det heller inte görs under tillverkningen. Det finns inga skäl att spara ett rosévin, annat än av nyfikenhet eller om man är sugen på att göra vinäger av just det vinet.

Rosévin fungerar ypperligt till sommarmat av alla slag; sallader, grillat, fisk och skaldjur, plockmat och inte minst som sällskapsvin. Vinet är även utmärkt att använda som bas för en rosésangria, fruktbål, eller testa att blanda med citron och tonic för en variant på drinken Rossiccio där rosévinet ersätter Martini Rosso. Hur du än väljer att servera vinet så är rosé helt klart ett vin som vinner allt på att serveras väl kylt. Och blir det något över efter en fest, gör den läskande vuxenefterrätten roségranité som är som en slush bestående av sockerlag och rosévin som blandas och fryses in.

Utbudet av roséviner har vuxit rejält under de senaste åren och det är inte alltid helt lätt att veta vilka viner som ska få följa med hem. Jag har listat viner utifrån smakpreferenser och ändamål, som jag anser vara huvudfaktorer vid val av vin. Pris är självklart också viktigt. Systembolagets dyraste rosévin i helflaska (ordinarie sortiment) kostar 189 kr och det billigaste går på 39 kr, och de flesta viner återfinns i prisklassen 70-99 kronor. ”Vanliga” vita och röda viner i det ordinarie sortimentet finns däremot att hitta från 45 kr/750 ml till tusentals kronor.

Av de 11 viner jag listar återfinns åtta i prissegmentet 70-99 kr, förutom de två alkoholfria varianterna som kostar mindre än så samt en rosé champagne som kostar mer. Hoppas detta kan vara en hjälp, kanske hittar du en ny favorit!

Vilket rosévin ska jag välja om jag……helst dricker söta viner?

Vernissage Syrah Rosé, nr 2181, 209 kr/3 000 ml

Trots att detta innovativt förpackade franska vin beskrivs som torrt är den full med sötare smaker som passar den som vanligtvis väljer sötare viner. Druvan är syrah, också känd under namnet shiraz. Syrah är dess franska namn och när det namnet används indikeras att vinet är producerat i fransk stil, vilket innebär mindre fatkaraktär och mer stram och inte lika lättdrucken. Vinet passar mycket bra till rätter med sötma, till exempel asiatisk mat.

…söker festliga rosébubbel som finns i det ordinarie sortimentet? 

Bollinger Rosé (nr 7755), 499 kr/750 ml eller Marqués de Monistrol Rosé (nr 7415), 79 kr/750 ml

För den som gillar champagne och har en större budget kan anrika champagnehuset Bollingers rosévariant vara intressant. Vinet är gjort på champagnedruvorna pinot noir, chardonnay och pinot meunier och något sötare än Bollingers ”standardchampagne”, med smak och doft av mogna jordgubbar och saftiga röda äpplen.

För den som föredrar cava (mousserande vin från Spanien) och inte vill spendera för mycket är Marqués de Monistrol ett alternativ, en cava gjord till 70 % på den smakrika druvan monastrell (spanska mourvedré) och 30% pinot noir. Resultatet är ett torrt vin med fräsch krispighet och med doft och smak av söta röda bär.

Båda vinerna passar såväl för sig som till mat, exempelvis skaldjursrätter.

…vill ha alkoholfria varianter? 

Periquita Rosé Alcohol Free (nr 1931), 49 kr/750 ml eller Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (nr 1932), 49 kr/750 ml eller 20 kr/200 ml.

För de tillfällen då en inte vill eller kan dricka vin men inte vill dricka vatten, kan dessa två alkoholfria drycker passa som alternativ. Periquita är fruktig och saftig, och Arc-en-Ciel, mousserande, torr och mineralig. Båda går bra ihop med mat eller för sig.

…vill ha ett mingelvin? 

Leth Rosé Zweigelt (nr 2261), 79 kr/750 ml

Friskt och lätt, österrikiskt vin gjord på Zweigelt, Österrikes vanligaste blå druva. Torr och fräsch, med smak- och doftinslag av röda bär och citrus.

Passar bra som mingel/sällskapsvin och är även mycket god till sushi.

…vill ha ett rosévin från Nya Världen? 

Mulderbosch Rosé i flaska (nr 6077) 79 kr/750 ml, eller box (nr 74050), 219 kr/3000 ml

Förra årets mest sålda rosévin, föga förvånande! Vinet är gjort på sydafrikansk cabernet sauvignon och finns numera även på box, tyvärr endast i beställningssortimentet men väl värd att vänta på. Den omisskänneliga tonen av svarta vinbär som förknippas med just cabernet sauvignon finns i doft och smak, tillsammans med toner av mogna röda bär. Torr och smakrik, passar perfekt till rätter med kryddiga marinader och starkare smaker.

…vanligtvis gillar sträva, tanninrika viner?

Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé (nr 2970), 79 kr/750 ml finns även i halvflaska för 42 kr.

Chilensk rosé på cabernet sauvignon som smakar mycket och är perfekt till heta, kryddiga sommarrätter och framförallt grillat nötkött. Torr och fruktig, med intensiv doft och stor smak av svarta vinbär och röda bär.

…vill ha ett rosévin som passar till tapas/meze-buffé? 

René Barbier Rosado (nr 2751), 199 kr/3000 ml

Torrt och saftigt rosévin i fantastiskt somrig skrud designad av granntanten Camilla! Vinet består till 60% av tempranillo, 20% garnacha (spanska namnet på grenache) och 20% cariñena (spanska namnet på carignan). Doft och smak har toner av saftiga röda bär och aningen citrus, som gifter sig väldigt bra tillsammans med de starka, syrliga och söta smakerna i tapas och meze.

…föredrar klassiska, franska viner? 

Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon (nr 3181), 89 kr/750 ml

Fransk, torr rosé gjord på merlot och cabernet sauvignon, en vuxen rosé med strama smaker av svarta vinbär, hallon och liten örtighet som gör den till en perfekt partner till matigare sommarsallader, gärna med något grillat till.

…funderar på att servera rosé som aperitif?

Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé (nr 6019), 79 kr/750 ml

Torr och frisk chilensk rosé bestående av 85 % pinot noir och 15 % syrah. Smak och doft av mogna röda bär och blodgrape, passar perfekt som fräsch och saftig aperitif innan maten men även till mat, exempelvis grillade skaldjur.

Kommentera

Lästips

En välmejkad satmara

av Amalia Gonzalez Stöckel onsdag, 10 april, 2013

Lite om ingefära

av Amalia Gonzalez Stöckel söndag, 22 december, 2013

Goda Bistroadresser i Paris

av Amalia Gonzalez Stöckel söndag, 27 oktober, 2013

Shoppingråd

av Amalia Gonzalez Stöckel söndag, 23 juni, 2013

Alexander McQueen del 3/4

av Amalia Gonzalez Stöckel söndag, 6 juli, 2014

Möt våren i Paris!

av Amalia Gonzalez Stöckel onsdag, 27 mars, 2013

Kostymskolan, del 1

av Amalia Gonzalez Stöckel onsdag, 14 augusti, 2013

Fötterna

av Amalia Gonzalez Stöckel onsdag, 7 maj, 2014

Strykning

av Amalia Gonzalez Stöckel onsdag, 28 maj, 2014

Mjuk och len kropp

av Amalia Gonzalez Stöckel söndag, 24 november, 2013
Bläddra i arkivet