Goda Bistroadresser i Paris

söndag, 27 oktober, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Bistros som omnämns med superlativer i internationell press fylls snabbt av gäster på tillfälligt besök i Paris, vilket gäller för Aux Lyonnais (se artikel 13/10). Men om maten är av stjärnklass, varför störa sig på att stället är fullt av turister?

Men hur undviker man då den klassiska turistfällan, stället som serverar dålig mat kamouflerad till något ”typiskt”? Fråga tanter och farbröder med hund om var man kan äta (för de kan kvarteret), inte unga tjejen i boutiquen, för hon äter bara sushi. Och tycker man att personalens attityd är viktig, ja då går hippa Le Chateaubriand bort, eftersom personalen gett sig själva en ohälsosam stjärnstatus. Varsågod, en liten adresslista till några grundligt testade (av kräsna Kim och hans matte) Parisbistros som utmärker sig för både sin makalösa matlagning och otvungna stämning. Bon appetit!

Astier, 44 Rue Jean-Pierre Timbaud , 75011 Paris. Tel: +33 (0)1 43 57 16 35  Métro: Parmentier. Öppet: alla dagar för lunch och middag. För några år sedan togs Astier över av Frédéric Hubig-Schall som var klok nog att inte ändra på någonting. De vinröda draperierna finns kvar, liksom de nakna träborden. Till och med ytterdörren är fortfarande trög. Kock är Benjamin Bajolle, skolad i köket på lyxiga Hôtel Mauric. Sugen på kött? Ta gärna Onglet (biff av nöt skuren ur slaksidan) som serveras med potatis sauterad i ankfett.

Aux Lyonnais, 32 Rue Saint-Marc, 75002 Paris Tél: +33 (0)1 42 96 65 04. Métro: Bourse eller Richelieu-Drouot. Öppet: tis – fre för lunch och middag. Lördag för enbart middag. Då denna bistro ingår i Alain Ducasses krogimperium är varenda detalj perfekt. Från presentation till service, för att inte tala om maten. Testa gärna en av deras specialiteter, som förrätten Fritots de tête de veau, små friterade krispiga bollar fyllda med kalvhjärna serverade med en sauce tartare. En textur- och smakbomb. Kocken Frédéric Thevenet har ett förflutet hos bland annat la Grande Cascade och Guy Savoy.

L’Epigramme, 9 Rue de l’Eperon, 75006 Paris, Tél: +33 (0)1 44 41 00 09 . Métro: Odéon. Öppet: tis – sön för lunch och middag.En liten kvartersbistro med bara några år på nacken som redan första veckan fick en strålande recension och sedan dess haft fulla hus. Maten lagas av Aymeric Kraml som arbetat hos Bocuse, Ducasse och Piège. Som dagens finns ofta ett långkok som smakar som bistromat gjort i alla tider, det vill säga rikt och mycket.

L’Ami Jean 27 Rue Malar, 75007 Paris, Tél: +33 (0)1 47 05 86 89.. Métro: Invalides. Öppet: tisdag – söndag för lunch och middag. Hos L’Ami Jean är stämningen alltid hög. Kocken Stéphane Jégo lagar bistromat med influenser från sydvästra Frankrike. Håll gärna utkik efter: Axoa (baskisk köttgryta) och Pétoncles (små pilgrimsmusslor). De sista fräses i smör tills de öppnar sig, sedan på med finhackad sauterad schalottenlök, vitlök, färsk timjan och bacon. Himmelskt gott!

Le Chateaubriand, 129 Avenue Parmentier, 75011 Paris. Tél: +33 (0)1 43 57 45 95 Métro: Goncourt eller Parmentier. Öppet: ti – fre för lunch och middag, lördagar enbart för middag. Superhipp bistro sedan länge, värd ett studiebesök. Men räkna inte med att äta just de rätter du kanske läst om, för experimentella Inaki Aizpitarte ändrar menyn när andan faller på, vilket i stort sett är dagligen.

La Gazzetta, 29 Rue de Cotte, 75012 Paris, Tél: +33 (0)1 43 47 47 05. Métro: Faidherbe-Chaligny. Öppet: tis – sön för lunch och middag. La Gazzetta är en korsning av italiensk sportbar och fransk bistro, med idel godsaker på menyn lagade av svenske Petter Nilsson. Vad sägs om karamellisserade endiver med dill, pepparrot, citron och mandelpuré till förrätt?

L’Avant Goût, 26 Rue Bobillot, 75013 Paris. Tel: +33 (0)1 43 80 24 00. Métro: Place d’Italie, Öppet: tis – fre för lunch och middag, lördag enbart för middag. Ägaren och kocken Christophe Beaufront, som lagat mat hos Guy Savoy och Michel Guérard, har för L’Avant Goût skapat en signaturrätt värd en omväg, pot-au-feu (gryta) på fläsk med en örtkryddad buljong serverad med sötpotatis, fänkål och ingefärschips.

 

Kommentera

Lästips

Om smycken

av Karina Ericsson Wärn söndag, 30 december, 2012

Pär Engsheden

av Karina Ericsson Wärn söndag, 5 januari, 2014

Rick Owens

av Karina Ericsson Wärn söndag, 17 april, 2016

Traditionell kvinna

av Karina Ericsson Wärn söndag, 20 januari, 2013

Herrfötter & händer

av Karina Ericsson Wärn söndag, 28 maj, 2017

Väskor på vift

av Karina Ericsson Wärn söndag, 25 augusti, 2013

Lite om vintage

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 16 juli, 2014

Agent Provocateur

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 26 augusti, 2015

Korsettens fasta grepp, del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 1 maj, 2013

Lite om smink

av Karina Ericsson Wärn söndag, 23 december, 2012
Bläddra i arkivet