Ögonsmink förr

söndag, 15 juni, 2014 av Karina Ericsson Wärn
På 1960-talet togs ögonsminkningen till aldrig tidigare skådade höjder med hjälp av plaster, syntetiska fetter och lösningsmedel. Det började 1959 med filmen Kleopatra där Elizabeth Taylor uppträdde i scen efter scen i ständigt nya fantasifulla ögonsminkningar och kläder. Två år senare lanserade Max Factor den första flytande eye-linern, Hi-Fi Fluid Eye-liner. I Sverige hade Kleopatra-filmen premiär först 1963 och eye-liner blev en glosa i svenska språket samma år.

twiggy211

Kring 1900 rapporterades en udda sed från europeiskt nattliv: Prostituerade i både Paris och Stockholm målade mörka skuggor under ögonen. Det slog aldrig igenom i breda lager utan förblev ett kännetecken för prostituerade tills det på 1930-talet sades vara föråldrat. Fast nu används det av somliga igen, inte minst granntanten Camilla målar friskt på påsarna, alltid med ett superflott slutresultat!

Färgade ögonskuggor blev populära under 1920-talets Egyptenvåg bland dem som vågade: blå, lila, gröna, turkos. 1940-talet var också ett ögonskuggat år men de var som resten av sminket diskreta: gråblå, grågröna, grönblå. I mitten av 1960-talet blev engelska Twiggy den första supermodellen. Hennes ögonsminkning, skarp svart eye-liner längs ögonfransarna, skarp svart globlinje på ögonlocket, skarpa svarta nedre ögonfransar, målades på med med en mycket fin pensel och flytande eyeliner. Det skulle inte se naturligt ut utan just vara djärvt och mycket. Som kontrast applicerades ljus ögonskugga över hela ögonlocket, ofta ända upp till ögonbrynet. Ljusblått, ljusgrönt eller silver – var populärt.

Kommentera

Lästips

Boktips: Sloane ranger

av Karina Ericsson Wärn söndag, 21 oktober, 2012

Den lilla svarta

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 15 augusti, 2012

Sminkvarning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 december, 2014

Bästa handväskan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 21 augusti, 2013

Värmespolar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 5 augusti, 2015

Hubert de Givenchy

av Karina Ericsson Wärn söndag, 16 februari, 2014

Om smutstvätt och OS-medaljer

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 oktober, 2012

Enkla nöjen

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 29 augusti, 2013

Begravning

av Karina Ericsson Wärn söndag, 25 maj, 2014

Klockor

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 4 december, 2013
Bläddra i arkivet