Goda Parisadresser

onsdag, 22 maj, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Vietnamesiskt eller sydafrikanskt? Eller varför inte korsikanskt? Att handla mat i Paris är ett kärt besvär. Här finns all världens råvaror i allt från små lyxiga specialbutiker till stora stökiga utomhusmarknader.

 

Gillar man känslan av folkfest är marknaden ett givet mål. Och glöm allt det där med att söndagen skulle vara en vilodag, för det är söndagens förmiddag som gäller, om man vill fylla sin korg med läckerheter. Är man sugen på afrikanskt tar man metron till de rätt ruffiga afrikanska kvarteren (Métro: Chateau Rouge) öster om Sacre-Coeur. Är man däremot sugen på något asiatiskt, ja då är utflyktsmålet givet. I den så kallade ”Gyllene triangeln” ligger Europas största Chinatown (Métro: Tolbiac). Klassiska franska matgator, med ostbutiker som framkallar beslutsvånda och charkuterier exponerade på ett sådant sätt att vegetarianer börjar vackla finns förstås också. Ett utflyktsmål i sig är anrika rue Cler i snobbiga 7e (Métro: Ecole Militaire). En annan viktig adress är charmiga och chica rue Montorgueil (Métro: Les Halles). Här finns butiker med personal i vita rockar som hämtade ur någon film-noir-rulle. Och så barer förstås, med zinkdisk, så att man kan ta sig ett glas medan man drömmer om middagen. Själv har jag matgatorna Rue de Buci och Rue de Seine i 6e alldeles runt hörnet. Med sina delikatessbutiker, slaktare, vinhandlare, ostbutiker, grönsaksstånd, bagerier och rotisserier tillfredställer de både gourmeter och gourmander. Bon Shopping!

Mariage Frères, 13 rue des Grand-Augustins, 75006 Paris Métro: St. Michel/Odéon Flott théhus grundat 1854. Inredning och förpackningar går i färgen svart och guld. Sniffa lite extra på den väldoftande rökelsen, som finns i ett antal olika doftriktningar. Till butiken i Marais hör även ett thémuseum, adress: 30 & 35 rue du Bourg-Tibourg, 4e arr.

Da Rosa, 62 rue de Seine, 75006 Paris, Métro: Odéon/Mabillon En skinkspecialist som har allt en bortskämd gom kan önska sig. Utöver att vara butik har man också en populär servering. På menyn står tapas. Vinlistan är lika imponerande som vinkällaren som man måste passera när man går på toaletten.

La Dernière Goutte, 6 rue de Bourbon Le Château, 75006 Paris, Métro: Mabillon En vinbutik som inte säljer grisen i säcken. Hos ”Den sista droppen” får man provsmaka och den som frågar får inte bara svar utan också en föreläsning om allt från ursprung, till temperatur och konsten att matcha rätt.

Pierre Hermé, 72 rue Bonaparte, 75006 Paris Métro: Saint-Sulpice Sockerbagaren på modet! Självklart finns de små runda macaronkakorna bland utbudet, i djärva smaker. Vad sägs om ”Americano Pamplemousse” bestående av marängseg macaron fyllld med camparigrapekräm och grapesylt?

Hé, 6 rue de Mézières, 75006 Paris, Metro: Saint-Sulpice Allt är ”biologique” och en skönhetsupplevelse för både öga, gom – och samvetet. I kylen finns champagne, tryffel, sojamjölk, äkta kaviar, ost och getyoughurt. På barnmatshyllan finns allt en gourmet i petite storlek kan önska sig. Hé är vår hovleverantör av Himalaysalt samt druvnektar utan bismaker men med rätt alkoholhalt

Le Marché Raspail, Boulevard Raspail, 75006 Paris Tisdagar, Fredagar och söndag fm. Métro: Rennes En helt biologisk marknad som sträcker sig mellan rue de Rennes och rue Cherche-Midi. Dofterna och synintrycken kan slå knockout på den mest härdade. Färsk creme-fraiche, smör i lösvikt, ostar som bedövar, färdiggrillat som får smaklökarna att krulla sig och bröd att drömma om.

Bellota-Bellota, 18 rue Jean Nicot, 75007 Paris Métro: La Tour-Maubourg Här kretsar allt kring världens dyraste och bästa skinka, Bellotan. Skinkan kommer från den svarta ”Pata Negra” grisen, som blir till skinka efter att ha mumsat i sig 800 kilo ekollon (Bellota på spanska). Skinkan sköts om som en bebis och lagras i drygt trettio månader. Det här är både en butik och tapasbar. Vinlistan är helspansk, och skinkan serveras med bröd och tomatkompott. Supergott.

Marché Dejan, Rue Dejan, 75018 Paris Métro: Chateau-Rouge En högljudd marknad fylld med afrikanska läckerheter. Här finns hallalslaktat, manioc, gombos, bananblad, färsk peppar – allt du behöver till en afrikansk måltid. Marknaden är koncentrerad till Rue Dejan, men även Rue des Poisonnieres och Rue Poulet håller vad de utlovar. Mat! Glöm inte att spana in fiskarna! Marché Dejan håller öppet alla dagar UTOM söndag eftermiddag och måndag.

 

 

 

Kommentera

Lästips

Tänk själv

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 30 oktober, 2013

Walter van Beirendonck

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 10 september, 2014

Grått är flott

av Karina Ericsson Wärn söndag, 19 maj, 2013

Boucheron

av Karina Ericsson Wärn lördag, 3 februari, 2018

Camillas lingonparfait

av Karina Ericsson Wärn måndag, 27 augusti, 2012

Läsarbrev om ny stil

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 oktober, 2015

Donna Karan

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 29 maj, 2013

Paristapas

av Karina Ericsson Wärn tisdag, 21 augusti, 2012

Chanelikoner

av Karina Ericsson Wärn lördag, 15 augusti, 2015

Rick Owens

av Karina Ericsson Wärn söndag, 17 april, 2016
Bläddra i arkivet