Storleken

söndag, 5 maj, 2013 av Camilla Thulin
Min erfarenhet är att många kvinnor tror att de har samma storlek som de hade i gymnasiet, trots att man fött ett antal barn och kanske lagt på sig ett och annat kilo. Jag kan gå med på att den mentala identiteten möjligen är kvar i tjugoårsåldern, för de flesta människor känner sig som tjugo, trots att de är åttio år, vilket ju är härligt!

 

 

 

Men bli vän med din kropp och inse att du kanske har ändrat din storlek.  Jag och mitt team på ateljén, Anders, Thomas och Reza har som ni kanske vet börjat designa och producera klänningar, kjolar och toppar för kvinnor som vill se vuxna och feminina ut. Vilket är fantastiskt roligt och vi har fått jättefin respons från norr till söder.

Våra storlekar är efter den standardiserade europeiska storlekstabellen.  Måtten stämmer exakt. Vissa av våra plagg kan vara gjorda i vävt material eller spets, material där det inte förekommer någon lycra (det vill säga ingen stretch). Därför är storlekarna fixerade på ett annat sätt än i ett icke ”stumt” material. Så provar man en storlek 38, så är det en 38:a, det vill säga byst 88, midja 72 och stuss 96 (centimeter i alla fall). Vi kan få höra från ”våra” butiker att storlekarna är små. Vilket de ju inte är. Men eftersom kunderna är vana att bära plagg med lite lycra i kanske man när det gäller våra plagg får gå upp en storlek.

Idag är vi bortskämda med 4% lycra och elastan i nästan alla material, alltså stretch. Stretchen gör att det är en viss töj i tyget och plagget kan passa två och ibland till och med tre olika storlekar.  En mediumtopp (38) kan därför vara 38 – 42 i storlek. Är man inte skolad i storlekar och kroppsmått så kan man bli helt borttappad i storleksdjungeln. Därför har många företag idag storlekarna XS – XXXL, för då är man skyddad och kunden kan prova runt.

Men det mest intressanta är att väldigt få kvinnor vill prova storlek 46 och uppåt, eller XL och uppåt. Då är min fråga: vad spelar det för roll vad det står på storleksetiketten? Det viktiga är väl att plagget sitter fint och inte vad det är för storlek. Är man fyllig så är man och det är inget fel med det. Alla kan inte vara storlek 34/36! Alla ser olika ut och det är helt fantastiskt, det ska vi värna om.

Kommentera

Lästips

Alexander McQueen del 2/4

av Camilla Thulin söndag, 29 juni, 2014

Grattis till oss!

av Camilla Thulin onsdag, 16 oktober, 2013

Tack för i år!

av Camilla Thulin söndag, 29 december, 2013

Lite om denim

av Camilla Thulin söndag, 15 april, 2018

Åldersnojja

av Camilla Thulin söndag, 17 februari, 2013

Hotel des Grandes Ecoles

av Camilla Thulin onsdag, 30 juli, 2014

Hos frisören

av Camilla Thulin onsdag, 8 juli, 2015

Fina skor

av Camilla Thulin onsdag, 27 november, 2013

Vintage i Paris

av Camilla Thulin lördag, 25 augusti, 2012

Häng med till Turkiet

av Camilla Thulin tisdag, 17 februari, 2015
Bläddra i arkivet