Ralph Lauren

onsdag, 22 oktober, 2014 av Karina Ericsson Wärn
På Biblioteksgatan 10 i Stockholm finns en vacker Ralph Lauren butik, varumärkets första flagshipstore i Skandinavien. Inför öppningen våren 2012 fick jag till en intervju med den energiska Ralph Lauren.

draft_lens21550654module169513366photo_9aa468d26b6d0e5e00f1e

Född: 1939 i New York som Ralph Rueben Lifshitz.
Liten historik: Började som försäljare hos Brooks Brothers. Lanserade sin första herrkollektion 1968, sin första damkollektion 1972. Har fått mängder av priser och modeutmärkelser och även skapat kostym för film, som herrkläderna i Den Store Gatsby (1974). I Annie Hall (1977) är Diane Keaton genomgående klädd i Ralph Lauren

ralph

Idag basar Ralph Lauren, mannen som förvandlade livsstil till en egen bransch, över ett imperium med över 25 000 anställda. Men det började blygsamt med slipsar år 1971 hemma i New York. Slipsarna var förvillande lika prestigefulla internatskolors slipsar, vilket förstås var meningen. Ralph Lauren kan nämligen allt om kläders magi och makt. Sedan följde herrkläder, smarta skjortor för henne, safariinspirerade kollektioner, barnkläder, doft, Santa Fe inspirerade plagg, sportkläder, målarfärg, aristokratiska ridkläder. Ja, you name it.

Via sina livsstilsannonser som vid lanseringen på 1970-talet var ett helt nytt fenomen har Ralph Lauren dels format vår bild av Amerika, men också fått oss att längta efter något vi inte visste att vi hade behov av. Efter en weekend på en dammig ranch iklädd ridbyxor och sandfärgad sidenblus, eller en kväll i en timrad stuga med en knastrande brasa, iklädd skönt slitna jeans och en lånad rutig flanellskjorta. Och någonstans här, i skapandet av bilder som väcker vårt begär efter både ridstövlar och kashmirtröjor i sobert grått, ligger nyckeln till framgångarna. Ralph Lauren förklarar:

– Jag säljer inte bara kläder. Jag säljer en värld, en stil, erbjuder en livsfilosofi. Jag har alltid trott på det tidlösa, på en klassisk stil, men tillbakalutad. För min del har det aldrig handlat om trender eller en ny axel. För mig är mannen som bär kläderna mer intressant. Vart är han på väg, vilken bil kör han, vem är kvinnan han umgås med, vad gör han på helgerna? Jag har aldrig separerat kläderna från livet. Och jag ville att mina annonser skulle skildra olika sätt att leva. För några år sedan körde jag en annons som visade en vit lada, inga modeller, inga kläder. Den bilden sade allt jag ville förmedla vad det gällde en känsla om landsbygden.

polo-ralph-lauren-tall-2012-collection-ad-campaign-look-3

Stockholm i all ära, häromåret slog Ralph Lauren upp portarna till ett magnifikt minipalats på Boulevard Saint Germain i Paris, palatset är både butik, skrädderi och populär restaurang (med hamburgare på menyn). Parisadressen anser Ralph Lauren själv vara lite av en milstolpe i sin karriär. Och det av flera anledningar.

– Alla de stora författarna och konstnärerna, många av dem amerikaner, har attraherats av Paris för dess romantik, historia, kultur och konstnärliga anda. Jag är av naturen en romantiker, alla mina kollektioner har en filmisk känsla och jag kan inte börja skapa en kollektion innan jag har min hjältinna. På sätt och vis skulle man kanske kunna säga att jag skriver via mina kläder. Och vad kan vara en bättre kuliss för mina drömmar än Paris?

Kärleken är ömsesidig, 2011 året förärades Ralph Lauren franska hederslegionen för sina insatser på området för stil. Medan många designers dammsuger världen i jakt på nya influenser och idéer, har Ralph Lauren nöjt sig med att bara höja sin grönmelerade blick en aning.

– Ja, mina idéer uppstår i vardagen. Efter att jag hade gift mig, så började jag tänka på kläder åt min hustru och för kvinnor. När vi skaffat oss ett hem och skulle inreda det, men inte hittade vad vi ville ha, ja då började jag fundera på att skapa kvalitetsprodukter för hemmet. Sedan kom barnen, och med dem idéer om barnkläder.

Den rasande stiliga hustrun Ricky, som gärna klär sig i smoking när det vankas fest, träffade han 1964 när han skulle till doktorn. Hon stod i receptionen. Barnen är tre till antalet. Medan sonen Andrew jobbar med film, så driver dottern Dylan en godisbutik i New York, världens största för övrigt. Sonen David är dock involverad i företaget Ralph Lauren Corporation. Det är David som sett till att göra imperiet än mer tillgängligt, genom att utveckla sajten och basa över allt som har med pr att göra. Sedan 2011 är David gift med Lauren Bush, barnbarn till den tidigare amerikanska presidenten George H.W. Bush. Vid bröllopsceremonin, som hölls på familjen Laurens ranch i Colorado var Lauren Bush förstås iklädd en klänning signerad svärfar. En 20-tals inspirerad pärlbeströdd dröm, på fötterna hade både brud och brudtärnor cowboyboots. Kan det bli mer Ralph Lauren än så? Knappast.

lauren-bush-2

Det går inte att komma ifrån att Ralph Lauren gjort en klassresa som heter duga. Föräldrarna var judiska immigranter från Vitryssland och Ralph växte upp i klassiska arbetarkvarter i Bronx, New York. Pappa Frank hade ett vanligt knegarjobb som målare. Uppväxten var alltså rätt så långt ifrån den exklusiva image vi förknippar med både varumärket och personen Ralph Lauren. Revansch är ju onekligen en stark drivkraft, har den känslan någonsin funnits som en drivkraft i arbetet?

– Nja, jag tror på att man måste göra det man själv tror på. Och att aldrig ge upp eller efter för andras åsikter. Man ska inte bry sig om vad andra tycker, inte fundera över om han har rätt och du själv har fel. Men man ska inte heller vara avundsjuk, aldrig se sig över axeln. Lita till din instinkt, keep going.

Jaha, keep going, lätt att säga för en man som lagt hela världen för sina fötter med sitt avslappnade men luxuösa mode. Fast egentligen tycker Ralph Lauren inte om mode.

– Nej, för mig har det alltid varit en fråga om stil, inte mode. Stil är viktigast. Det går bortom basen och behöver ständigt näring i form av nya idéer och upplevelser. Stil är något väldigt personligt, och har inget att göra med mode. Mode går fort över. Stil är för evigt.

Kommentera

Lästips

Ut ur garderoben, del 2.

av Karina Ericsson Wärn fredag, 24 augusti, 2012

Smink efter ålder

av Karina Ericsson Wärn söndag, 29 december, 2013

Kusin Thomas recept

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 9 april, 2014

Hos frisören

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 8 juli, 2015

Herrtips

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 11 september, 2013

Om rynkor och påsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 30 juni, 2017

Friterad blomkål

av Karina Ericsson Wärn söndag, 24 februari, 2013

Accessoarer för herrar

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 13 november, 2013

Korsetter och andra under. Del 1.

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 28 november, 2012

Läsarfråga om svart stretchbyxa

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 7 januari, 2016
Bläddra i arkivet