Klädd i svart – mina bästa tips

söndag, 1 september, 2013 av Camilla Thulin
Fick total höstkänsla imorse då jag var ute med Musse. Jag började genast tänka på svarta strumpor, har redan inventerat mitt förråd – alla sunkiga är kastade i skoputslådan. Inget får lämna detta hem, utan att i mesta möjligaste mån förvandlats till något annat.

 

Svart är fortfarande en av de mest säljande färgerna till hösten. Svarta plagg är inte alltid så lättskötta. Här ska ni få mina bästa tips, som är baserade på mina och andras erfarenheter.

  • Ska du bära svart inpå bara huden, använd ALLTID svarta eller färgade underkläder, de vita eller hudfärgade kan lätt bli solkiga och få en blågrå ton över sig.
  • Under svarta klänningar ska man alltid bära en svart underklänning.
  • Vid inköp av svart sammetstrikå, viscose jersey och andra maskintvättbara kvaliteter – FÖRTVÄTTA PLAGGEN INNAN FÖRSTA ANVÄNDNINGS TILLFÄLLE.
  • Tvätta plaggen i 30 – 40 grader, då släpper den eventuella överfärgningen som blivit. Sådant går inte att se på plaggen, inte heller om du gnuggar hårt mot huden. Färgen släpper gärna då man blir lite varm eller svettas.

Svart är nämligen en av de svåraste färgerna att färga in. Eftersom de flesta plagg innehåller synteter typ lycra, micro och polyester idag, material som ej suger åt sig färgen på samma sätt som naturmaterial, måste man använda sig av starkare processer och mer färg. Det kan resultera i överfärgning, typ som jeans som blöder. Jag tvättar alltid mina nya jeans två gånger innan jag använder dem. Ni vet hur blå benen kan bli ibland och den mörka färgen är svår att gnugga bort.

Ibland har våra klänningar i svart sammet drabbats av överfärgning. Det lustiga är att det kanske bara är 20 stycken av 1000 plagg i svart som blir så. Givetvis har vi talat med leverantören om detta. Svaret är att det kan vara någon rulle på 50 meter här och där som blir så, vilket inte är så kul för den drabbade. Trist när man sätter på sig sin nya fräscha vita bh med trosor under den svarta klänningen och sedan sätter sig i den snygga vita soffan. Om man har otur lämnar klänningen spår efter sig. Därför råder jag alla som köper svarta plagg att tvätta dem först.

Om ditt svarta plagg förlorat färg och ser dassigt och grått ut kan man alltid använda Herdins svart tvätt. Har provat det flera gånger och resultatet blir bra. Är man lite modigare kan man färga om plaggen med Herdins svarta maskinfärg. För bästa resultat kan man slänga i lite rött, ett knep från teaterns värld. Bli inte rädd för att maskinen ska förstöras, det är bara att tvätta ur den på 90 grader och torka rent på utsidan, så är risken att något svart stänk ska hamna på den vita blusen minimal.

Sammanfattningsvis: FÖRTVÄTTA ALLA SVARTA MASKINTVÄTTBARA PLAGG OCH ANVÄND ALLTID SVARTA UNDERKLÄDER I SAMBAND MED SVARTA PLAGG.

image

Kommentera

Lästips

Herrfötter & händer

av Camilla Thulin söndag, 28 maj, 2017

Dags för ett lyft?

av Camilla Thulin onsdag, 7 november, 2012

Bönsallad

av Camilla Thulin onsdag, 25 juni, 2014

Lite om vintage

av Camilla Thulin onsdag, 16 juli, 2014

Torr hy?

av Camilla Thulin fredag, 1 december, 2017

Potatis och mynta

av Camilla Thulin söndag, 30 juni, 2013

Promenera mera

av Camilla Thulin onsdag, 13 februari, 2013

Camillas lingonparfait

av Camilla Thulin måndag, 27 augusti, 2012

Lite om smink

av Camilla Thulin söndag, 23 december, 2012

Ut ur garderoben, del 3.

av Camilla Thulin fredag, 24 augusti, 2012
Bläddra i arkivet