Skräpkläder & HM

måndag, 25 mars, 2013 av Karina Ericsson Wärn
P1 ville gärna ha med mig eller/och Camilla Thulin i ett program i eftermiddag som delvis skulle handla om att undvika felköp till garderoben. Tyvärr har granntanterna idag en hunddag. Olika hundar skall hämtas här och där, vilket inte går att förena med prat i radio.

 

För övrigt har jag inga tips att ge. Eller jo förstås, allt det gamla vanliga: kvalitet, passform och så vidare och så vidare. MEN, ytterst tycker jag inte man kan lasta konsumenten för felköp som handlar om inköp av plagg som inte varar. Vi förförs hela tiden av påkostade reklamkampanjer och tror att lyckan bor i en ny stretchtopp för 99:- (fel!). Jag anser att producenten måste ta ett större ansvar. HM har nu börjat med recycling enligt pet-flask konceptet (ni vet, plastflaskor mals ner och blir till fleecetröjor). En skenmanöver tycker jag. HM är en av världens största producenter av kläder, om HM skaffade egna fabriker skulle de ta ett steg i rätt riktning. Att samla upp sitt eget skräp är att släppa en fis i rymden. Med egna fabriker riskerar man inte att använda sig av leverantörer vilka i sin tur anlitar andra underleverantörer som ingen har koll på, och vars arbetare är inlåsta och ibland brinner inne. Visst: plaggen skulle bli dyrare. Men det kanske också behövs! Om HM satsade på egna fabriker skulle arbetsförhållandena för många rent globalt bli mycket bättre. Dyrare kläder skulle också bromsa shoppingtakten hos många, vilket är bra för klimatet. Och kom ihåg: lyckan bor inte i ett nytt vårplagg, oavsett prislapp.

 

 

 

 

Kommentera

Lästips

Ännu mer om smink

av Karina Ericsson Wärn söndag, 6 januari, 2013

Läsarbrev om ny stil

av Karina Ericsson Wärn söndag, 18 oktober, 2015

Den inre resan

av Karina Ericsson Wärn söndag, 11 augusti, 2013

Underbara spetsar

av Karina Ericsson Wärn fredag, 27 oktober, 2017

Pär Engsheden

av Karina Ericsson Wärn söndag, 5 januari, 2014

På resa med Palmgrens

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 14 januari, 2015

Vad är stil för dig?

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 17 december, 2014

Skärp och midjor

av Karina Ericsson Wärn söndag, 26 maj, 2013

Bästa håret

av Karina Ericsson Wärn torsdag, 23 augusti, 2012

Strykning

av Karina Ericsson Wärn onsdag, 28 maj, 2014
Bläddra i arkivet